Fajna recenzja. Widzę kolejną osobę która może wspomóc mój wybór. Przemek możesz odpowiedzieć na moje wcześniejsze posty odnośnie co wybrać. Czy III czy II oraz czemu 35L jest "bardziej uniwersalny" dla fotografii ślubnej - z czym się nie zgadzam.
Wersja do druku
Jeju. Zawsze będzie dyskusja w kontekście ślubów czy 24/35/50, czy 85/100/135, czy APS-C/pełna klatka, czy stałka/zoom, i tak dalej.
W kwestii ogniskowych nie ma złotego środka. Po mojemu jak trzeba fotografować szybko i bez myślenia to 35 mm jest wygodniejsze od 24 mm, bo nie zrobi się szerokością nikomu krzywdy. Tak, można obrazek z 24 mm przyciąć, ale jest to z jakąś stratą jakości od 35 mm "z pudełka". Zestaw 35+85 mm jest nieprzypadkowo tak popularny w ślubach - z prostego powodu: jest bardzo bezpieczny. Ale jak ktoś chce zastąpić 35 mm obiektywem 24 mm lub 50 mm (bo czemu nie), i dla tej osoby będzie to podstawowe/standardowe szkło, to przecież nie ma przeszkód. Po co się spinać, że zawsze musi być szeroko. Po to ma się głowę, żeby ze sceny wyłuskać to co istotne, a nie łapać wszystkich od stóp do głów, od ściany do ściany.
Chłopie, przemyśl sprawę. Czy ty aby na pewno chcesz sugerować się czyjąś opinią? Jak dla mnie jest, to bez sensowne. Co jeśli przejedziesz się, a decyzja okaże się mało przydatna?
5dmk2 też robi zdjęcia. Aparat jest podstawą, ale ważniejsze są szkła. Decyzja jest prosta:
1. Kupujesz dobrego i cenionego 5dmk2 i dobre szkła
2. Kupujesz lepszego 5dmk3, ale korzystasz z gorszej szklarni.
Wcześniej panowie robili zdjęcia za pomocą mk2. Nie były, to tylko zdjęcia, ale ZDJECIA.
Z tymże u mnie szklarnia ta sama. Nie doczytałeś mojego całego posta. Czy się sugeruję... tak w pewnym sensie się sugeruję ponieważ inni mają już doświadczenie... po co więc jesteś na tym forum jeśli nie po to aby wymieniać spostrzeżenia i doświadczenie. Zbędny komentarz z Twojej strony.
Też się zastanawiałem dłuższy czas na MKIII ale kwota 5k różnicy raczej skłania mnie do II. Czekam do końca miesiąca bo śluby zaczynam ostatniego i pewnie w moim posiadaniu będzie II. Mam nadzieję że jeszcze troszkę cena zelży i będę w stanie kupić go za 7k.
Co do szkieł to porównywanie 24, 35 czy 50 pod kontem ogniskowej jest totalnie bez sensu. Każdy pstryka inne kadry. Można pstryknąć całe wesele 50-ką i będą piękne ciasne kadry a inny zrobi to 24 pokazując piękne szerokie ujęcia.
Porównując 24 do 35 to tak jak porównywać Wielkanoc do Bożego Narodzenia, które święto ważniejsze.
Ja korzystam i z 24L i z 35L i te obiektywy nie są ze sobą zamienne.
Raz się przydaje 24, a drugi 35.
Ja mając oba, nie ograniczam się, że muszę działać na którymś, podpinam, który mi w danej chwili pasuje.
Oba dają ładne obrazki, choć moje 24 mkI troszkę gorsze optycznie od 35, ale i tak super, klient nie dostrzeże różnicy w jakości zdjęć z tych obiektywów.
Pewnie to kwestia czasu, że mkI wymienię na mkII, ale najpierw 5dII.
Pedro44 - a jak Ci się sprawdza AF 50 1.4 na ciemnej sali i (tak zupełnie subiektywnie) czy obrazek z niego jest dużo gorszy niż z 35L?
Zastanawiam się właśnie, który kupić pod 5D...
Obrazek z 50/1.4 jest ok, ale to tak jakby nieco inna ogniskowa ;) Obrazek z 50/1.4 nie ma nic wspolnego z obrazkiem z 35L. Przede wszystkim nie te kolory, kontrast i nie to zachowanie pod swiatlo. W ostrosci jak i pracy AF tez nie ma porownania.
Tak to jest jak ma się kilka zakładek otwartych ;-) Poza tym chyba nie ta sama?
Z doświadczeniem się zgodzę, co innego jeśli chodzi o decyzję. Sugerowanie się wypowiedzią jednego, a drugiego doprowadzi cię do takiego stanu emocjonalne, że w końcu nic nie kupisz. Nawet i gorzej, kupisz coś z czego nie skorzystasz w pełni. Jak, to napisał jeden z kolegów. Masz pieniądze - bierz 5dmk3, musisz dołożyć kup mk2, bo ten i ten robią zdjęcia.Cytat:
Wybieram nad zestawem:
Canon 5D II + 24L + zamiana Canon 85 f/1.8 na Sigmę 85 f/1.4
Canon 5D III + 24L + pozostanie przy starej 85 f/1.8 (dopłata 3000zł)
Jeśli jesteś pewien, że sobie poradzisz to kup mk2, a resztę zainwestuj w szklarnie. Jeśli masz obawy kupuj mk3. Ten wątek jak i ilości recenzji dostępnych u wujaszkach dają wiele do myślenia. Jednak każdy pisze, to samo : lepsze iso, lepszy, szybszy af. Jeśli uważasz, te rzeczy za potrzebne to kup. W końcu decyzja ostateczna (bez względu na doświadczenie kolegów) należy do CIEBIE.
Czy zbędny, to nie tobie decydować ;)Cytat:
Zbędny komentarz z Twojej strony.