Generalnie super by było gdyby do starej analogowej puszki EOS 3 włożyli matryce z 5D w cenie obecnego 5D więcej marzeń nie mam :)
acha przydała by się kukułka ale taka jak była w analogowej piatce :)
Wersja do druku
Generalnie super by było gdyby do starej analogowej puszki EOS 3 włożyli matryce z 5D w cenie obecnego 5D więcej marzeń nie mam :)
acha przydała by się kukułka ale taka jak była w analogowej piatce :)
Pytanie tylko co da ten niby uniwersalny DNG i czy nie spowoduje ograniczeń dla producenta puszki, bo jeśli tak to zapomnijcie. Po za tym wartałoby sprawdzić czy pliki z DNG i Raw np. z Pentaxa K10D są tożsame jakościowo, bo jeśli DNG narzuca jakieś ograniczenia jakościowe lub w obróbce to ja go nie chcę znać i mam nadzieję że Canon w to nie wejdzie.
No... Oczywiscie. Ale to jak z Twoim przykladem banku ponizej.
Twoja brocha pilnowac puchy, ktora jest dowodem rzeczowym ze zdjecie jest z niej. Jak udowodnisz ze jest Twoja, to i zdjecie Twoje.
Tak. Ale nikt nie bedzie w stanie wsadzic tego exifa do rawa podpisanego przez dana puszke tak aby DVK potwierdzil autentycznosc i fakt niedokonania zadnych zmian w pliku.
Otoz to. Tak samo w sadzie. Masz puszke > zdjecie Twoje. Twoja brocha zeby Ci puchy nie podprowadzili.
Tyle miec karte SD z kluczem co i puszke podpisujaca zdjecia. Na jedno wychodzi i caly mechanizm jest obecnie identyczny. Tyle ze znacznie prostrzy w obsludze i stosowaniu. Raptem jeden "custom function" do przelaczenia.
RFID dziala z powodzeniem juz od bardzo dawna. Durne bramki w sklepach to wlasnie RFID i stosowane sa juz grubo ponad 10 lat. Tyle ze takie elementy jak zaprezentowany powyzej to nadal stosunkowo odlegla przyszlosc.
Narazie kombinuja jak to upchnac wszystkim do majtek (w nowych banknotach w USA juz sa) aby wielki brat mogl latwiej sledzic co, kiedy, kto, gdzie, ile... A potem zasyp reklam.
Liczac ze normalne WIFI kosztuje 50 zielonych za dobrej jakosci karte a u Canona *******a do puszki $1000, to za to nie zaplacisz wiele mniej. Ba... Liczac znacznie mniejszy rynek za to beda chcieli minimum $1500 :DCytat:
nie jest tak zle. dedykowany chip do DES-a czy AES-a to praktycznie polutowane druciki i inteligencji w tym nie ma. zuzycie mocy jest na poziomie tysiecznych tego co telewizor 2,5" :) krypto asymetryczne do podpisu (RSA, ElGamal) jest wyraznie drozsze, ale tez byloby mniej uzytkowane
a tu sie nie zgodze. mozna taka kryptografie posadzic, ze kradziez aparatu i karty ze zdjeciami CF i krypto SD nic nie da. przypuscmy, ze odczyt zdjec wymagalby karty chipowej wpietej do kompa. takie karty chipowe w wersji USB w detalu kosztuja jakies 30$. w hurcie to bedzie raptem kilka zielonych
Poza tym popatrz ile to wymaga modyfikacji i dodatkowych elementow. Karty z kluczami, soft do odszyfrowania... Klucze publiczne, prywatne, czipy... Dostaniesz raptem mozliwosc zaszyfrowania plikow na karte, ktorego chyba nikt naprawde nie potrzebuje. Stracisz mozliwosc podgladu w puszce czegokolwiek. A jak zapisywac miniatury obok to i tak cala ta kryptografia nic Ci nie da bo beda doskonale widziec jakie foty sa na karcie.
A jak szlak trafi HDD z kluczem to jak zdjecia z karty wyciagnac? Juz widze te setki postow na forach.
Ktos kto potrzebuje duzego bezpieczenstwa moze zapiac przewodem puche do laptopa i szyfrowac na nim pliki jak splywaja z aparatu. Cala reszta to naprawde bardzo zbedny wydatek.Cytat:
sek w tym, ze szans realnych na takie rzeczy nie ma. bo za maly rynek docelowy. moze w kolejnym 1Ds, ale to sie okaze
A autorstwo zdjecia da sie obecnie udowodnic bardzo skutecznie.
Bylo by... Ale wez ich przekonaj do tego.Cytat:
DNG to format Adobe. prywatnej firmy. niby jak popatrzyc na PDF (tez licencjonowany przez Adobe'a) to tak sie czlowiek nie boi tego formatu, ale cos w 100% otwartego i nielicencjonowanego, a juz co najmniej nie pojedynczej firmy a jakiegos konsorcjum, byloby lepsze.
Otoz to.Cytat:
aczkolwiek, lepszy rydz niz nic.
Widze temat powraca ;)
Chyba pora zacząc za to warny stawiać :twisted:
Ten obiektyw w Stodole juz widzialem
e tam obiektyw...
ja mam to 3D. co Was interesuje? :)
Jak to co? Wszystko, specyfikacja i cena.