Odp: [atsf] Wolni jak ptaki!
Extra...iso 4000 ? czy 400 ? 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Topaz Photo AI 3 pod względem odszumiania i wyostrzania działa bardzo podobnie do LR, PS i DxO, tzn. są to przeciwne kierunki działania. Jeśli odszumimy obraz i zaczniemy go potem wyostrzać, to szum znowu wylezie.
Skąd ten wniosek? Ja widzę że po po dodaniu każdej czynności do listy, Topaz zaczyna przeliczać wszystko od początku. Na szczęście idzie to bardzo szybko, a zaczyna od odszumiania właśnie.
Na tym porównaniu widać że zaznaczyłeś maskę "subiekt" co powoduje pozostawienie tła nieruszonego przez AI a więc i szumu
Cytat:
Zamieszczone przez
tomphoto
Extra...iso 4000 ? czy 400 ? 8-)
Nie ma pomyłki- 4000, a zresztą- nie usuwam EXIF.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Topaz Photo AI 3 pod względem odszumiania i wyostrzania działa bardzo podobnie do LR, PS i DxO, tzn. są to przeciwne kierunki działania. Jeśli odszumimy obraz i zaczniemy go potem wyostrzać, to szum znowu wylezie.
Skąd ten wniosek? Ja widzę że po po dodaniu każdej czynności do listy, Topaz zaczyna przeliczać wszystko od początku. Na szczęście idzie to bardzo szybko, a zaczyna od odszumiania właśnie.
Na tym porównaniu widać że zaznaczyłeś maskę "subiekt" co powoduje pozostawienie tła nieruszonego przez AI a więc i szumu
Nie tu jest problem, co się zaznaczy, ale tu, że podczas wyostrzania obraz znowu staje się chropowaty na krawędziach detali.
--- Kolejny post ---
Obrabiałem jpg wywołany w DPP, a on jest tu pokazany. Wytnij sobie ten fragment i spróbuj go obrobić po swojemu.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Obrabiałem jpg wywołany w DPP, a on jest tu pokazany. Wytnij sobie ten fragment i spróbuj go obrobić po swojemu.
Załącznik 19615
Chyba za mały fragment brak szczegółów.
Ale boke mi się podoba;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Chyba za mały fragment brak szczegółów.
Dałem zrzut ekranu w 100% wielkości na ekranie 2K (2560x1440). To, co Ci wyszło, mocno dobiega od tego, co mi wyszło, z takiego samego materiału wejściowego.
1 załącznik(ów)
O, mój błąd wyciąłem to z tego zrzutu ekranowego. Spróbuję jeszcze raz.
--- Kolejny post ---
Załącznik 19616
Próbuję dociec o jakie "poszarpane krawędzie" Ci chodzi
--- Kolejny post ---
Wygląda na to że można każdy poprawiony jeszcze poprawić a przynajmniej dostosować do siebie.
1 załącznik(ów)
2469 - daj to komuś do wyostrzenia. Kto się na tym zna...
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
2469 - daj to komuś do wyostrzenia. Kto się na tym zna...
Możesz kogoś polecić?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Możesz kogoś polecić?
Niestety, nie znam. Widziałem co prawda na forum jakieś próbki, ale to amatorszczyzna jest, nie będziesz zadowolony. A mojej techniki nikomu nie zdradzę :mrgreen: