-
Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Hahahaha teraz chcesz zamiennik? Ty ktory walczyles ze jak to mozna DZIADOWAC I KUPOWAC U CHINCZYKOW? CO DZIECI WYKORZYSTUJA W BRUDNYCH FABRYKACH? TOKSYCZNE OSLONY ZA KILKA DOLAROW?!
Hahahahaha :lol: przynajmniej mnie rozbawiles przed snem
Widzę, że leczysz swoje kompleksy...ale Twoja choroba, Twój problem.
Zapytałem bo chciałbym zobaczyć zdjęcia jak to wygląda. A kupować nie zamierzam bo nie warto skoro na tym szkle od czerwca zrobiłem może 15 zdjęć bo całkowicie mnie zaspokaja 18-135 IS STM i raczej leży na półce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
na tym szkle od czerwca zrobiłem może 15 zdjęć bo całkowicie mnie zaspokaja 18-135 IS STM i raczej leży na półce.
Hmm...Na 70D można chyba robić piękne portrety tym szkiełkiem. Nie próbujesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Hmm...Na 70D można chyba robić piękne portrety tym szkiełkiem. Nie próbujesz?
Oczywiście ale ja używam sprzętu amatorsko, hobbystycznie czyli niezarobkowo. Mam problem z obiektem. Kiedyś bardzo lubiłem robić portrety ale od pewnego czasu moja rodzina tj moje 2 dziewczyny zbuntowały się i gonią mnie jak próbuję im robić zdjęcia (choć bez powodu).... więc ostatnio robię więcej przyrody, architektury a tam czasami trzeba przybliżyć czy oddalić i tak nie zawsze się to sprawdza ta 50...
-
widocznie kiepsko je fociles:mrgreen:
przyłóż się a się od niech nie odpędzisz;)
-
Tak czytam opinie o lepszym AF i zastanawiam się czy nie sprawdzić go w porównaniu do mojej sigmy 50 hsm, która ostatnimi czasy w dynamicznych ujęciach psuje mi nerwy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Tak czytam opinie o lepszym AF i zastanawiam się czy nie sprawdzić go w porównaniu do mojej sigmy 50 hsm, która ostatnimi czasy w dynamicznych ujęciach psuje mi nerwy
witam
A co Ci szkodzi podejść (podjechać) gdzieś do sklepu i zrobić kilka zdjęć dla porównania.
Piszesz o dynamicznych ujęciach ....... tu bym radził przetestować.
Co innego trafianie AF , a co innego jego szybkość+ trafianie.
Wszystko zależy do czego chce się wykorzystać dany obiektyw.
Dla mnie zamiana okazała się lekarstwem na moje nerwy i działanie AF.
pozdrawiam Wojtek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fancik
witam
A co Ci szkodzi podejść (podjechać) gdzieś do sklepu i zrobić kilka zdjęć dla porównania.
Piszesz o dynamicznych ujęciach ....... tu bym radził przetestować.
Co innego trafianie AF , a co innego jego szybkość+ trafianie.
Wszystko zależy do czego chce się wykorzystać dany obiektyw.
Dla mnie zamiana okazała się lekarstwem na moje nerwy i działanie AF.
pozdrawiam Wojtek
A taka ze nigdzie w pobliżu go nie mają na miejscu ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
nie nastawiaj się na zbyt wiele, jak już pisałem - nie ma szału z AFem w tym STMie.
Może pod 5d mkIII będzie trochę lepiej, ale na 5d jest średnio
-
No wiec właśnie, mam mkiii ale ostatnio sigma płata figle i myślę o wymianie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Bardzo fajny obiektyw biorąc pod uwage cene. AF powtarzalny w przypadku statyków, nawet bardziej niż 85/1.8 które miałem, ale jako obiektyw do akcji to on się nie nadaje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkkaczy
Bardzo fajny obiektyw biorąc pod uwage cene. AF powtarzalny w przypadku statyków, nawet bardziej niż 85/1.8 które miałem, ale jako obiektyw do akcji to on się nie nadaje.
Czyli podczas wesela w tańcach tez nie bardzo? Aczkolwiek robiłem na początku kariery zawodowej stara 50 na sali i nie było źle
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Czyli podczas wesela w tańcach tez nie bardzo? Aczkolwiek robiłem na początku kariery zawodowej stara 50 na sali i nie było źle
Tego nie wiem, bo wesel nie robię. Jeśli masz na myśli całe postacie to może być lepiej bo i odległość dużo większa i większa GO i mniej obrotu dla pierścienia. Ja swój mam dość krótko i sprawdzałem narazie na szybko raczkującej w moją strone córce na odległości od 3m do momentu dotknięcia palcem soczewki. W warunkach domowych przy sztucznym świetle.
-
Sporadycznie całe postacie, raczej od pasa do góry. Nic będzie trzeba poszukać gdzie mają w sklepie
-
50stm testowałem na weselach i bardzo polecam. AF na pewno lepszy niż w 50 USM. Testowane na 5D, 5DII i 6D!
-
Ciekawe jak nowy Tamron 45mm wypada przy tytułowej 50tce. Ja bym już wymienił 50II, ale stm też kręci mordką, a ja potrzebuję czegoś zdecydowanie szczelniejszego.
-
Goomex pokazesz jakies foty z wesela z tego obiektywu? Jakies w ruchu?
-
Hej, może ja odpowiem :)
Macałem taką osłonę za ok. 15 zł kupioną tu: ES 68 Bayonet Mount Lens Hood FOR Canon EF 50mm F 1 8 STM Lens Camera L HOODES68 | eBay
Nie wiem jak oryginał, ta nie ma flokowanej powierzchni wewnątrz ale wszystko pasuje jak należy, zakłada się normalnie, "na lewą" stronę też. Maiłem to w rękach z taki obiektywem jakiś czas temu. Wiem, że do dziś* nic się z tym nie dzieje więć można ryzykować. Wysyłka ponoć mniej niż 2 tyg. trwała, free.
Pozdrowienia
W.
-
Witam na aledrogo znalazłem osłonę ES-68 zamiennik myślicie ze warto? 100zl szkoda mi na kawałek plastiku.
Allegro oferta Osłona ES-68 CANON EF 50/1.8 STM Wrocław Wys. 0zł (5779180401) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Chyba się skuszę wygląda obiecująco.
-
38zl ? :O niezla przebitka, 20zl zysku na sztuce gosc ma :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonier88
Witam
Nikt za ciebie nie zdecyduje czy warto ( to pojęcie względne).
Ja za 39 zł z przesyłką , kupiłem na ebayu firmy JJC ,czekałem 2,5 tygodnia , ale jestem zadowolony.
Dla mnie było warto.
To co proponujesz można też tam kupić po ok. 5 $ .
Tak jak napisałem sam musisz zdecydować co dla ciebie oznacza określenie "warto".
Niektórzy kupują oryginał za 26 $ i uważają że warto ....
Na pewno to opłaca się ją w ogóle mieć.
Jak kupisz napisz swoją ocenę.
pozdrawiam Wojtek
-
Ale po co właściwie ta osłona przy tak głęboko osadzonej przedniej soczewce? Chyba tylko dla ochrony wysuwającego się przedniego elementu na wypadek gdybyśmy zapomnieli go "schować"
-
11.11 na ali jest mega wyprz - oslone mozna bedzie kupic za 3.60$ z darmowa wysylka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
11.11 na ali jest mega wyprz - oslone mozna bedzie kupic za 3.60$ z darmowa wysylka...
Tzn gdzie?
-
-
Pytanie do osób które kupowały z od chinoli osłonę przeciwsłoneczną - możecie polecić konkretne oferty do tych osłon które dobrze się zatrzaskują na obiektywie? Niestety ta którą ja miałem słabo się trzymała co potwierdza fakt, że zgubiłem ją w noc sylwestrową gdzieś po ciemku na plaży...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
Pytanie do osób które kupowały z od chinoli osłonę przeciwsłoneczną - możecie polecić konkretne oferty do tych osłon które dobrze się zatrzaskują na obiektywie? Niestety ta którą ja miałem słabo się trzymała co potwierdza fakt, że zgubiłem ją w noc sylwestrową gdzieś po ciemku na plaży...
Bierz to.
Kupilem. Trzyma się znakomicie i zatrzaskuje się "klikiem".
ES 68 Bayonet Mount Lens Hood FOR Canon EF 50mm F 1 8 STM Lens | eBay
.
-
Tez taka mam i trzyma sie bardzo dobrze.
-
-
ja mam pytanie, jak ten obiektyw sprawuje sie w fotografii z wiekszych odleglosci? pytam poniewaz mialem 3 egzemplarze poprzedniej wersji i wlasnie kiedy fotografowalem powiedzmy kjaobraz, czesto zdjecia byly mydlane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
greg01
ja mam pytanie, jak ten obiektyw sprawuje sie w fotografii z wiekszych odleglosci? pytam poniewaz mialem 3 egzemplarze poprzedniej wersji i wlasnie kiedy fotografowalem powiedzmy kjaobraz, czesto zdjecia byly mydlane.
nie mam zastrzezen. jesli mialbym wskazac problem, to sa to krotkie odleglosci ostrzenia i pierscienie posrednie. wtedy 50/1.8 STM robi sie "miekki" (mniej kontrastowy, mniej detali)
-
jak wyżej - u mnie też bez problemów w tego typu zdjęciach.
-
U mnie też, tylko mikroregulacja na +20....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
U mnie też, tylko mikroregulacja na +20....
to słabo trafiłeś :mrgreen: ja mam/miałem dwie sztuki 50 1.8 stm i obie w punkt :D
-
Niestety. Wyczytałem, że to nie jest wada obiektywu - i jedyne, co sklepy proponują, to wysyłanie puszki z obiektywem do mikroregulacji:/
-
Życzyłbym sobie zrobić wszystkie popularne ogniskowe w budżetowych Canonach w klasie,cenie i wielkości 50stm :mrgreen:P Problemów nie zauważyłem. Jest powtarzalny jak 50mk1, natomiast ma szybszy i cichy af. Od mk2 odstaje jeszcze bardziej na plus.
-
to mowicie Panowie ze jestescie zadowoleni z jakosci zdjec zrobionych tym obiektywem. A do jakiego innego szkla canona byscie go porownali? lepszy od 24-70/2.8L na ogniskowej 50mm czy gorszy? co sadzicie o porownaniu go z c 50/1.4?
-
Ja już jakiś czas temu pisałem nawet chyba w tym wątku, że STM jest lepszy od starszej wersji 1.4. Przede wszystkim AF się nie rozjeżdża, jest cicho i szybko. Nie jest to USM ale na pewno szybciej i na pewno pewniej niż w wersji 1.4. Minusem STMa jest to, że nie na 1.4. Cała reszta przemawia na korzyść nowej '50tki'.
Porównanie do 24-70 I można zrobić tylko na 2.8 i tylko przy 50mm, na których ja praktycznie w ogóle zooma nie używam. Jak mniemam, lepiej wypadnie 50stm pod względem ostrości... zoom będzie też na pewno zdecydowanie szybszy i pewniejszy. Ogólnie nie ma co porównywać zoomów i stałek. Wiadomo, że zawsze (prawie zawsze) stałka wygra w kategorii ostrości, zwłaszcza po przymknięciu do przesłony zoomola!
-
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke? Troszke martwi mnie brak stabilizacji. Dziekuje
L.
-
Zdecydowanie polecam. Stabilizacja w tej ogniskowej nie jest aż tak kluczowa jak w tele. A swoją drogą, jak nauczysz się na nim stabilizować rękę, nauka się przyda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dragster
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke? Troszke martwi mnie brak stabilizacji. Dziekuje
L.
1. do cropa czy ff? Do ff tak. Do cropa niekoniecznie.
2. po co Ci stabilizacja? Myślisz o video?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dragster
Czy polecicie ten obiektyw jako pierwsza stalke?
Zdecydowanie tak.
-
Ad1. Obiektyw byl by podpiety pod 70d
Ad2. Jako poczatkujacy jestem przerazony broakiem IS, i tak chcial bym nim filmowac z reki np wakacyjne wyjazdy :) mam jeszcze sigme 17-70 dc os, ale wyraznie slychac ostrzenie. Dzieki!
-
50 na cropie to obiektyw portretowy. Jezeli szukasz czegos uniwersalnego i do filmowania i na wakacje to powinno być szerzej (28is lub 24is lub 35is).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
1. do cropa czy ff? Do ff tak. Do cropa niekoniecznie.
Uważam, że pisanie iż do cropa ten obiektyw "niekoniecznie" się nadaje na pierwszą stałkę jest nieporozumieniem. Jak najbardziej się nadaje. Pokażcie mi bowiem instrument do cropa z takim światłem za niecałe 500zł.... Grzech nie kupić :)
Owszem, jak kolega zauważył wyżej na cropie ta 50-tka będzie bardziej do portretów - odpowiednikiem 80-tki na FF (czyli idealnie nada się do portretu). W przyszłości, gdybyście zdecydowali się zakupić body FF będzie jak znalazł jako standard.
Tak więc uważam, że warto zakupić i do cropa jako pierwsza stałka bo tylko 499zł... No wiadomo - będzie węziej, a więc i bardziej portretowo. Kto nie chce robić fajnych portretów.... za taką kaskę? Hit.
Ja mam cropa i 10-22 canona. Czekałem na coś takiego. Długo myślałem o EF-S 60 macro jako drugim moim obiektywie - instrumencie do portretu (i przy okazji MACRO), ale wolę tą 50-tkę kupić bo jakość zdjęć (za te 499zł) to złoto. A macro do APSC i tak lepsze stanowi raczej pełnoklatkowy obiektyw EF 100 2.8 USM tylko 200zł droższy od EF-S 60 macro, który do fotografowania bardziej "nerwowych" robali jest i tak za krótki.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
50 na cropie to obiektyw portretowy. Jezeli szukasz czegos uniwersalnego i do filmowania i na wakacje to powinno być szerzej (28is lub 24is lub 35is).
A tu popieram. Ta 50-tka na cropie to dobry pomysł, ale tak jak napisałem - jako instrument do portretów i robienia zdjęć obiektów, które chcemy wyróżnić z tła. Filmować też się da ale będzie to wąski wycinek rzeczywistości na cropie i bardziej do filmu pasuje coś szerszego, jak kolega napisał.
-
Mam takie pytanie do użytkowników tego obiektywu o którym mowa w temacie. Czy to normalne, że jak przełączy się na ostrzenie manualne i się porusza pierścieniem ostrzenia to słychać taki charakterystyczny dźwięk, którego nie ma gdy ostrzy się w Autofokusie? Tzn. w auto jest inny. Taki jakby nie to, że zgrzyt ale coś w tym stylu, jakby ktoś szyby wycierał :) ...
Tu to słychać.... (film nie mój, więc mnie uspokaja, że jednak ten typ tak ma): https://www.youtube.com/watch?v=xCio...I&spfreload=10
U mnie jest identycznie.
-
Bylo juz chyba naqet w tym temacie pisane na ten temat. To normalne i tak ten typ ma
-
Szkło z takimi parametrami optycznymi w takich pieniążkach jest idealne dla początkujących lub jako pierwsza stałka! Mam kilka eLek ale jak idę na spacer z dziećmi to zawsze biorę tego STMa, dla mnie bomba!
-
Mam pytanie z troche innej beczki. Czy ktoś z was kupował ten obiektyw w saturnie ? Widzę mają dość dobrą cenę. Głównie chodzi mi czy mieliście jakieś problemy przy realizacji zamówienia przez internet w tym sklepie ?
-
Saturn to raczej powazna firma. Przez net napewno wysla co trzeba