229
GACIE WRONY
230
Wersja do druku
229) gacie wrony - śmiesznie ujęte.
W tej fotce tylko to jest interesujące :mrgreen: .
229 wygląda jakby spodnie na szelki zakładała:D. Jeżeli masz możliwość obserwacji krukowatych to próbuj, w końcu trafisz na ciekawe kadry;)
Teoretycznie to mam ,jak każdy,
a praktycznie :
co wpadnie to się sfoci lepiej lub gorzej ,przeważnie to drugie :roll: .
231
Więc obserwuj. To jedyna droga do sukcesu, gdy masz już sprzęt i znasz go wystarczająco dobrze. Wrony, krukowate ogólnie, to mądre i inteligentne ptaki, gdy upewnią się że nie jesteś dla nich zagrożeniem, zyskasz niemal nowych przyjaciół i mnóstwo kadrów. Gdy skupiasz się na jednym temacie, niektóre rzeczy jest ci łatwiej dostrzec. Próbuj.
słowiczek,dziękuję ,obiecuję się przyłozyć do krukowatych bardziej :D ,
btw
a sroki ? ,te skrzeczące cholery,szybkie i czujne , to też chyba warte fotek ,
a starty maja błyskawiczne ..
Te fotki ptasie to raczej przypadki, bo wolę żelazo i machinery ,
które trudniej pokazać ciekawie.
Maszyna nie ucieknie,gdy podejdziesz, ba, nawet cię nie zobaczy:D, ale chcąc zrobić dobre zdjęcie jakieś pojęcie o tym musisz mieć. Z naturą jest trochę ( czytaj: zupełnie) inaczej, i o ile florę możesz focić na wszystkie sposoby ( nie ucieknie:) ) starając się pokazać obiekt z jak najciekawszej strony, o tyle między tobą a przedstawicielami fauny musi dojść do cichej współpracy, porozumienia, czasem bez pełnej świadomości z " drugiej strony". Zrobienie dobrego zdjęcia " z buta" to niemal kwiat paproci, wyjście z aparatem na spacer bo jest na to czas, jest ładna pogoda, a ja zjadłem, odpocząłem i nie mam co robić z czasem to nie jest dobry pomysł na super foty. Czytałem kiedyś jak pewien fotograf przygotowywał się do sesji z zimorodkiem. Z aparatem przyszedł dopiero po kilku dniach, a wcześniejsze przygotowania dały efekt w postaci ponad setki udanych zdjęć. Zawsze warto spróbować, nauczyć się czegoś nowego. Sroki? Jak najbardziej tak, to całkiem ładne i ciekawe ptaki. W parkach ich pełno, ale muszą ci trochę zaufać. Dokarmiaj;)
słowiczek, z uwaga czytam Twoje wypowiedzi i rady ,ale na jedno mnie nie namówisz: dokarmianie srok.
Już wolę jak uciekają .
One tak NIEPIEKNIE urwał nać śpiewają :roll: , a jak się kilka zacznie się ganiać i wrzeszczeć, to koszmar.
Wolę dyskkretniejsze głosowo ptactwo :) .
Oj tam, srok się czepiasz:D. Wiem że wydają odgłos, którego wdzięczną barwę można porównać z odgłosem AK - 47 w serii. Słyszałeś młodego gawrona? Warczy,miauczy, trzeszczy i co jakiś czas zakracze. O wiele bardziej przyjemne dla ucha odgłosy wydają wróblowate ( za wyjątkiem wróbla domowego). Cel o wiele mniejszy i raczej ruchliwy, ale łatwiejszy ( z pewnymi wyjątkami ) do ogarnięcia.
ŁAAAA!!! Piękny:) Czasem właściciele aut przechwalają się liczbą koni pod maską. Właściciel tego mustanga mógłby powiedzieć, że jego samochód ma jednego konia. Na grilu:). Masz inne foty?
Chromy dopieszczone, ładna fura.
Mustang faktycznie nie jast taki wieeelki, ale na tej fotce to sama pokrywa komory silnika na ze trzy metry :)
super autko ciekawie złapane bo na prawdę maska ma ze 3 metry:lol:
...a big block V8 pracuje przepięknie:)
Fajnie słyszeć ,że podoba się Wam to auto, bo mnie też :mrgreen: ..Trudno było uchwycić bez zaśmiecajacych dodatków. Sigma 10-20/3.5.
233
GABLOTA
Ekstremalnie piękne auto ,pożądam całym swoim jestestwem :mrgreen: .
Foto ze zlotu, jak mniemam.
Wielki kawał blachy Cadillac Fleetwood IV generacji 5,4 litra - tylko te LED-y psują efekt wizualny.
Poza tym, ładnie wygląda ta historia motoryzacji - już gdzieś był w Twojej galerii, ale teraz tematycznie.
To z niego ruskie wzięli pomysł na czajkę? Następną " zrobili" z naszej nowej (na tamte czasy) warszawy.
Tak.Nadmiedwiański zlot pojazdów zabytkowych.Raczej kameralna impreza.
To moje ulubione auto wśród amerykańskich klasyków ,stąd być może pokazuje się ponownie :mrgreen: .
LEDy faktycznie nie padują ,nawet miałem je wyfotoszopować ,ale w końcu uznałem ,że skoro jeździ z nimi,
to nie będe podrabiał .
Czajka była nieco "zgabiona" z auta Packard Caribbean, kupionego później przez Chryslera.
Czajka nie ma nic wspólnego z samochodem GAZ-M20 Pobieda, który nie był kopią (poza silnikiem).
Ale co klasyk to klasyk, tylko problem takim kombajnem zaparkować na jednym miejscu :)
234
KLASYK ,jeszcze bardzej ................
Hamowanie ,to tylko bardzej siłą woli ,niż bębnami :lol: .
Ładnie wygląda, foto przyjemne w odbiorze.
Nie znam się aż tak dobrze na zabytkach, ale humulec mógł być na wale napędowym, bo to nie wygląda na hamulce bębnowe, ale nie mam pewności.
Zawsze możesz sprawdzić, to gdzieś stoi niedaleko, szyld ma z ZPL.. czyli Police-gmina.
hamulce to chyba stare duplexy, przynajmniej takie odnoszę wrażenie patrząc na piasty. Pan Bugatti w swoim pierwszym zbudowanym aucie nie zamontował hamulców wcale, a na pytania na ten temat odpowiadał, że jego samochód ma jeździć, a nie hamować. Btw, ciekawa filozofia, tylko raczej mało bezpieczna:)
Beemka jak z Vabank-u :)
Mam jeszcze kilka w muzeum :D
235
Eeee...to ty masz swoje muzeum?:D. Oczywiście żart, świetny kadr:)
234, bardzo ładne ujęcie
Było by fajne gdyby kwiatki nie wyrastały z szyb :)
Myślałem ,że wszyscy zignorują to zielsko, i się rozczarowałem :? .
236
MERCURY
237
CITO
238
HOBBY
237/238 Niezły kontrast, całe szczęście, że nie byli obok - w jednym kadrze.
Z ich filozoficznym nastawieniem , to niemożliwe .Choć na trawersie to było ok 100 m .
239
JESIEŃ
To foto jest bardzo fajne, pomimo tego, że nogi nie zmieściły się w kadrze.
Trochę za bardzo przerobiłeś gradientem ciemne niebo obok dzwonnicy i widać jasną "obwódkę", ale to drobiazg :)
Chyba, że się mylę.
241
Kochać morskie
239 ...szkoda ze nogi ucięte
240 szkoda że nie uchwyciłeś jak koła sie kręcą :P
241 - nie wiem co chciales pokazać na tym zdjęciu bo w sumie to nic na nim ciekawego nie ma
240 Powinno być napisane MISZCZ, albo tak mi się zdaje.
241 Dobrze, że nie pojechałem w tym roku na DM - jakoś nie przepadam za tłumem.
Kaczki chyba zrobione zbyt pod słońce, nie mają rozpuszczonych piór, to i słoneczko się przez nie nie przebija :)
Wygoń je na wodę, niech pływają.
Robert: jaki miszcz=takie kaczki :D .
Dzięki za uwagi .
btw
Dni Morza bez tłumów i piwa ,to jak oktber fest bez tłumów i piwa :lol: .
245
Bez tłumu
245) Zapytam słowiczka co to za ptaszek, stawiam, że mewa, ale nie jestem szpecem w tej dziedzinie.
Widzę za to lekki szumek (kaszka) na niebieskim, łatwy do usunięcia. Poza tym, fota całkiem fajna i jakie wielkie oko.
246
Nielubiana tylna ćwiartka
te kaczki to strasznie słabo Ci wyszły
246 nieostre i szkoda że ptaszek się odwrócił bo jeszcze by było całkiem całkiem
Cholera z kaczkami ,myślałem,że ktoś doceni to ,że pełzałem po ziemi aby zdobyć żabią peryspektywę :mrgreen: .
Fotka starawa ,tak na oko 7 letnia,z K100D +50-200 (wiadomo jakiej jakości i body i szkło),ale ja lubię tę fotkę za kolory i cienie,
i za to ,że ptak nie uciekał,tylko się odwracał .
A z kaczki wiele sie wydusić nie da ,przecież to też wiadomo :D .
hm..... dobrze widze? Na ostatnim zdjeciu zbyt duzo niebieskiego?
Eeee tam niebieskie, samochód jest wielometrowy :) Może przejechałeś WB ?
Ja tam widzę z lewej jakieś obróbki - coś tam wymazałeś ze słabym kryciem ?