Ja mam takie pytanie ogólne: na co dzień pracujecie na laptopach czy komputerach stacjonarnych?
Wersja do druku
Ja mam takie pytanie ogólne: na co dzień pracujecie na laptopach czy komputerach stacjonarnych?
Stacjonarka
Stacjonarka, ale czasem biore lapa i strzelam po kablu ;)
W zeszłym roku kupiłem nowego laptopa (właśnie z myślą o obróbce) i pomimo i7 na pokładzie i 8Gb ramcu i tak wróciłem na stacjonarkę na której jest i3 i też 8Gb ramcu, a jednak zdecydowanie dużo lepiej to chodzi.
Jeszcze niedawno bym też tak pomyślał. Ostatnio zmodernizowałem swój komputer. Wsadziem mu 32GB ramu z 4 wcześniejszych i wymieniem procesor. Sformatowaem dysk SSD 128GB i zainstalowałem od nowa Win 7 Ultimate. Wchodzę na dysk C: a tam świeży system tylko, zajmuje 67GB. Sprawdzam wiec w internecie że ten system powinien zająć do 20GB. Myślę sobie dobra, może coś zostało z poprzedniego systemu. Wyczyściłem kompletnie dysk programem DBAN, od nowa system i to samo. Poszperałem trochę w internecie i okazało się że im więcej RAM na pokładzie, tym więcej system zajmuje miejsca na dysku
Windows 7 Ultimate install is HUGE! (50+GB) [Solved] - SSD - Storage
Po powyłączaniu paru funkcji jak radzono w linku, miejsca na dysku przybyło, ale odbyło się to kosztem ingerencji w system.
Niestety hibernacja i swap robia swoje. Na szczescie, jedno i drugie mozna obejsc.
A kupiłem porządny, nie jakiegoś acera śmiesznego tylko Lenovo z wyższej półki gdzie później musiałem ukryć prawdziwą cenę przed żoną :P
No myślałem też że będzie cacy, ale jednak porobiłem te same rzeczy na laptopie i na stacjonarce żeby się upewnić, i wyszło na + dla stacjonarki. Na obu Windows 7, ten sam soft itd ....
To nie jest reguła. Każdy sprzęt może się zepsuć. Fakt, że czasami reklamacja w Lenovo może doprowadzić do szewskiej pasji :)
Ale czemu od razu wyjeżdżasz z takim tekstem (który notabene jeszcze bardziej śmieszy)?! W momencie jak kupowałem mojego pierwszego laptopa to byłem w tym mega obcykany i wiedziałem sam co dobrać, a było to z 10-12 lat temu (dokładnie nie pamiętam).
Natomiast jak kupowałem tego Lenovo to dużo czytałem w necie i pytałem na różnych forach związanych z tą branżą i w tym przedziale cenowym co ja chciałem kupić, większość głosów padała właśnie na Lenovo i dokładnie ten model który kupiłem.
Wiem, że to Chińczyk ale używam też urządzeń YN (lampy i wyzwalacze)i jakoś do dnia dzisiejszego nic mi się nie działo, a przepraszam akumulatorki mi zużywały - o Matko Boska! Ale lampy Canona też to robią więc chyba nie mam się czego obawiać?!
Kiedyś pamiętam np. laptopy firmy DELL były tylko dla wybrańców, po za zasięgiem zwykłego szaraczka, a teraz co też zaczęli robić masówki.
Nie no spokojnie laptop z zeszłego roku. i7 na 4 rdzeniach, grafika osobna nVidia, no jedynie dysk jest normalny talerzowy.
No to chyba masz jakieś wywyższone mniemanie o sobie i swojej wiedzy, bo pytałem też innych z branży IT i jakoś inaczej mówili. Ale pracownicy IT bardzo często mają to do siebie, że stawiają się przed szereg, zresztą mechanicy samochodowi mają to samo. Tylko bez urazy!
No i nie wiedziałem, że np. procesor i7 3632QM który mam w tym Lenovo jest inny niż ten montowany np. w acerze, dellu, hp czy innym laptopie, tak samo pamięci, dysk itd.... Dzięki za uświadomienie.
Jakie wywyzszanie i stawianie przed szereg?
To nie ja wysmiales Acera którym niczym nie ustępuje innym graczom na rynku. Wiadomo że ie mówimy tu o klasie biznes. Procesory co firma to inny wiec logiczne, dyski powiadasz;-) jest tylko dwóch graczy na rynku HDD, pamięci tutaj większy wybór ale dalej chodzi o to samo. Kupiłeś Lenovo Twój wybór, ja ich sprzętu bym nie kupił nawet takiego wypasa jak Twój.
Onanizmem komputerowym powialo.
Spoko nie ma co się spinać.
Przymierzam się do złożenia nowego komputera. Mój wybór padł na płytę główną Asusa M5A97 EVO R2.0 (do tego dysk SSD - 128 lub 256 GB, pamięć 8 GB RAM, zasilacz 500 W). Ze względu na gniazdo AM3+, pod rozwagę wchodzą procesory AMD X4 FX-4300, AMD X6 FX-6100 lub AMD X6 FX-6300. Dysk SSD ma służyć na system i do opracowywania aktualnego materiału, który i tak docelowo wędruje na dysk zewnętrzny.
Pracuję na RAW-ach 12,6 MB (canon 5D), potem robię eksport do jpg i drobne lub większe korekty na warstwach. Poza foto zamierzam też konwerterować i nagrywać filmy (ze starszych gier - format docelowy 1080 x 720px lub 1280 x 1024px), więc potrzebuję mocniejszego procesora (obecnie konwersja ok. 40-minutowego filmu 1080 x 720px trwa prawie 4 h -> soft Camtasia).
Czy może jednak warto coś dodać, zmienić? Wybrać inną płytę główną (MSI?), procesor (Intel?)? Jaką kartę grafiki warto by dołączyć? Myślałem o Asusie R5230-SL-2GD3-L albo R7240-2GD3-L.
Mimo 2015 r., pracuję nad RAW-ami z Canona 5D (I wersja). Fotoalbumy składam w Corelu i to jego pliki dość wolno się otwierają i zapisują (jeden od 200 do 500 MB). Chciałbym to zoptymalizować i przyspieszyć. Podstawą do kompa ma być w miarę dobra płyta gówna, dysk SDD i procesor. Dlatego chcę wybrać optymalnie, żeby komputer posłużył te 5 lat. Nie musi być tanio, ale nie chcę też wydawać zbyt dużo.Cytat:
Zamieszczone przez HurricanE
Olej AMD, kup intela i5 i dodaj kolejna 8'ke RAM'u.
Grafa Nvidia z cuda - przydatna w PS'ie ale cudow sie nie spodziewaj :)
Plyta wbrew pozorom nie jest taka wazna, jesli nie krecisz procka. Ale nie kupij tez najtanszej :)
Od czasów Bartona byłem "fanem" AMD, ale niestety pod AM3+ to FX-y już są daleko w tyle za Intelem i nic nie zapowiada zmian.
Mam jeszcze jedną płytę w pudełku 990FX Extreme4, na wypadek jak się jakiś procek AMD uda zrobić nowy, szybki i energooszczędny, ale jakoś straciłem nadzieję.
Wybierz coć Intela, a jest teraz procków sporo.
Jesli nie chcesz wydac 1500zl na nowa grafike to sobie odpusc. Albo kup cos starszego np. GTX580 w okolicach 400zl. Ale czy warto do obrobki zdjec? Nie wiem. Do montazu filmow w Premiere i pracy w Blenderze na pewno warto.
Więc może mi podpowiedzcie, jak przyśpieszyć swój komputer poniżej moje parametry. Podstawowe pytanie czy dokupienie ramu coś da, no i czy można oczywiście:
1.Procesor-Intel core i5-3210m CPU 2,50Ghz
2. Grafika-Intel(R) HD Graphic 4000 ( 2GB)
3. 8GB Pamięci Ram
4. Windows 7 ( 64bit)
5. Asus N76V ( ASUS N76VZ-V2G-T1113V - ARCHIWUM - Strefa Gier - sklep Komputronik.pl )
Co jeszcze muszę Wam podać, by można było pomóc virtualnie ?
Procesora w lapku nie podkręcisz, a przynajmniej nie metodą bezpieczną z uwagi na temperaturę.
RAM zapewne coś da, ale faktycznie to SSD może przedłużyć życie lapkowi. Tak jak zdebik napisał.
Sam kupilem ostatnio zonie macbook'a pro z 2008, dodalem ssd i nie narzeka. Alw w sumie jest tylko do email'i i "zalukaj" hehehe.
Jeszcze dwa pytania, czy jest jakiś dysk godny polecenia, tak myślę, że do 250GB ? 500Gb już poza moim zasięgiem, a wolę kupić lepszy 250GB niż gorszy 500gb. Oraz drugie pytanie, o RAM, gdzieś czytałem, że jak kupię dodatkowe 8GB ramu, to komputer może widzieć i tak tylko 8GB ram, a nie 16.
To byś musiał mieć stare podzespoły i windowsa XP żeby takie cuda się działy.
Więc teraz kto jaki dysk proponuje, coś mi tam po głowie Samsung chodzi 250GB ---> Samsung 850 Evo 250GB | cena, raty - sklep Komputronik.pl
Będzie się nadawał ?
Ja proponowalbym 850 pro samsunga. Po dluzszym czasie nie bedzie zamulal jak evo.
Odnośnie dysków SSD i swap-a to ja się kiedyś już wypowiadałem w tym wątku, myślę, że warto go również przeczytać w kontekście powyższych rozważań
http://www.canon-board.info/pierwsza...obrobek-97676/
Ja tam pisałem tak:
Jakieś 3 miesiące temu nabyłem dysk SSD 120 czy 128 giga Crucial, jeśli dobrze pamiętam M500 pod system, do tego mam dwa dyski "talerzowe".
Szybkość zabaw ze zdjęciami zauważalnie wzrosła, nie piszę już o szybkości startu systemu i instalacji na dysku SSD programów, dla przykładu podam tylko, że instalacja Windy 7 trwała na klasycznym dysku ok. 1 godziny w porywach do 1,5, a na SSD trwało to ok. 15 minut !!! (mierzyłem stoperem ). Sam start systemu trwa ok. 5 razy krócej niż kiedyś.
RAMu ma 8GB i wyłączony plik stronicowania, bawię się zazwyczaj tiff-ami na Lr i PS, do tego DPP - nigdy mi system nie zawołał, że mam mało RAMu !!!
Największa zwiecha jest w momencie importu fot do Lr, po kliknięciu Importuj, jest widoczne zwolnienie, ale i tak jest szybciej niż kiedyś
DPP produkuje TIFF-a podobnie jak kiedyś, ale tu chyba tylko procesor wtedy działa - nie wiem na ile to zależy od procesora, a na ile od DPP.
Dane trzymam na dyskach "talerzowych", a na SSD system + programy + pliki, nad którymi aktualnie pracuję.
Jeśli zamierzasz kupić SSD to sugeruję od razu dołożyć parę gorszy i kupić co najmniej ponad 200 giga (ja żałuję, że nie dołożyłem).
Co do dysków talerzowych to bardzo ważne jest, szczególnie jeśli masz na nich duży ruch (częste usuwanie, kopiowanie, itd.) by regularnie je defragmentować - to realnie pomaga i wpływa na wydajność.
U ciebie pawlack problem może być też to, że masz zintegrowaną grafikę, bo wg mojej wiedzy Lr czy PS przy obróbce może wykorzystywać moc obliczeniową karty graficznej - u mnie w ustawieniach PS karta się pojawia i mogę coś tam ustawiać, mimo, że nigdy tego nie robiłem.
Możesz też sobie ściągnąć jakiś program do diagnostyki kompa - jest cała masa tego (trzeba tylko uważać, by Ci jakiegoś g...a nie zainstalowało przy okazji) i wtedy może to pomóc w zdiagnozowaniu "wąskiego gardła".
+
Board - FrazPC.pl - Wyłączenie "swap", ma to sens?
Plik stronicowania już niepotrzebny!
Wyłączenie pliku wymiany (SWAP) Przyspieszanie Tweaks.pl
Plik stronicowania w Windows 7, a 8GB ram - Forum PCLab.pl
Podaję tylko przykłady.
Nikogo do niczego nie namawiam, róbta co chceta
Niektórzy przerzucają plik stronicowania na dysk talerzowy, żeby nie "zużywać" dysku SSD.
Oho Pan informatyk się wynurzył. Specjalnie nie pisałem że 32 bitowy system, bo i tak w większości był instalowany 32 bitowy XPek.
Panowie, komputer do obróbki zdjęć nazywa się Mac. Do tego szerokogamutowy monitor, z kalibrowalnym LUT. Żaden monitor Apple takim nie jest, nawet ten z iMac 5K. Rozsądny zestaw to Mac Mini + Eizo CS240. No i Mac OS X - stabilność i płynność działania tego systemu bije na głowę Windows. Wystarczy podstawowy model na Intelu i5 1.4GHz z 4GB RAM by praca fotografa z CS była komfortowa. Takze tego
Sent from my iPad using Tapatalk
Też nam Winda, pracuję na kilku kompach, mam porównanie. Crazy, nie narzekasz powiadasz. Wywołaj jedno zlecenie czy wydarzenie na Macu, po prostu zrób to dla siebie, nie pożałujesz. Tak, Mac ma swoje ograniczenia (np. zapomnij o grze w nowe tytuły), ale w odróżnieniu od Windowsa nie ma najmniejszych problemów w zarządzaniu barwą - zdjęcie wygląda tak samo w PS, w podglądzie czy dowolnej apce, lącznie z pracą 2-monitorową. Windows "potrafi" to samo zdjęcie na dwóch monitorach wyświetlać inaczej. No i konfiguracja nawet podstawowa zapewnia płynną i komfortową pracę, czego o PC powiedzieć nie można. Nazywajcie to fanboystwem, jak tam chcecie. Nie bez powodu np. Guru obróbki Scott Kelby pracuje na Macu, podobnie jak Bryan Peterson.
A, byłbym zapomniał - pierwszy Photoshop wyszedł tylko na Maca, kolejne wersje robiono także na PC. Także tego.
Sent from my iPad using Tapatalk
Nie zapomnij, że procesory Intel na których mac chodzi tak płynnie, były używane w pecetach, a dopiero bardzo późno w tej grze zaadoptowao do nich system Apple.:mrgreen:
No i nie żartuj z tymi pierwszymi wersjami fotoszopa z lat 80... to była zabawka.
Pracowałem na Applach i wiem jakie one szybkie bywają w podstawowej konfiguracji...:mad: nie narzekam na brak płynności w Windows, natomiast kulawego zarządzania barwą w Windows nie da się ukryć.
--- Kolejny post ---
Ja wstawiłem sobie taki:
http://www.amazon.com/gp/product/B00...ilpage_o08_s00
No i działa. Już bym dzisiaj mniejszego nie kupował, bo wystarczajaco tani.
Jest nowsza wersja MX200.
Powiem tak, mając win8 pro i7 16gb ramu i dysk talerzowy nie odczuwam zupełnie wymiany na jabłko tym bardziej płacąc za to 3 razy więcej. Co do kolorów w windzie masz rację reszta to tylko upodobania i preferencje. A zapomniałem dodać, spróbuj sam rozbudować dzisiejszego maca :-D
Mam macbooka pro z yosimite czy jak to sie tam pisze i jakos tej stabilnosci skaly nie widze.
Scott Kelby chyba uzywa Nikona? Jesli wiec wyznacznikiem jakosci sprzetu jest to czego on uzywa to powinnismy pozbyc sie Canonow.
Scott teraz lize dupe Canonowi, wg niego matryca z 7d2 to najlepsza matryca aps-c, taki z niego guru.
Do mnie nigdy nie trafiał argument, że jak jakiś guru używa tego lub tamtego sprzętu, to ten sprzęt jest debest.
Dr Dre używa słuchawek od Beats Audio.
Beats Audio są najlepsze [emoji38]