-
Odp: [RobertON] przyroda, pejzaże i inne
Przy teleobiektywach i takiej odległości do modela można użyć zwykłej lampy na sankach, byle miała możliwość pochylenia lekko w dół - moja (Metz 58) pochyla się chyba 7 stopni i to wystarczy. Załóż ewentualnie jakiś dyfuzor, żeby zmiękczyć światło i być może trzeba nie używać osłony przeciwsłonecznej. Z innej beczki - ostatnio kupiłem lamę makro Yongnuo YN-14EX i jestem z niej zadowolony, ale nie da się jej założyć na 300/4.
-
Ja póki co radzę sobie z tym co mam, czyli telezoom z funkcją makro. Ciekawe ujęcie z jabłkami, jak uzyskałeś ten efekt?
-
Wczoraj fest lało i padał grad, to były dodatkowe atrakcje, ale nie muszą być. Dały dodatkowe efekty.
C15-85 i ustawiłem aparat na oknie bez statywu, docisnąłem ręką do framugi - wycelowany na drzewko.
ISO 100, wyzwalacz 2 s, przysłona max 32, czas od 1 do 1,6s, w chwili otwartej migawki skręcałem drugą ręką obiektyw z 85 do 15 mm lub odwrotnie (chyba).
Proste :)
-
W pierwszej chwili pomyślałem, że się położyłeś pod drzewem i celowałeś w niebo - czego się nie zrobi dla Sztuki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Przy teleobiektywach i takiej odległości do modela można użyć zwykłej lampy na sankach, byle miała możliwość pochylenia lekko w dół - moja (Metz 58) pochyla się chyba 7 stopni i to wystarczy. Załóż ewentualnie jakiś dyfuzor, żeby zmiękczyć światło i być może trzeba nie używać osłony przeciwsłonecznej. Z innej beczki - ostatnio kupiłem lamę makro Yongnuo YN-14EX i jestem z niej zadowolony, ale nie da się jej założyć na 300/4.
Dziękuję Leon007.
Mam tylko 430 EXII, a ona nie pochyla się do przodu. Spróbuję coś pokombinować z lampą pierścieniową.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
W pierwszej chwili pomyślałem, że się położyłeś pod drzewem i celowałeś w niebo - czego się nie zrobi dla Sztuki.
He..he.. w ten sposób to grad waliłby w obiektyw i w moje okulary, a był niewąski, tak "na oko" 10-20 mm.
Wolałem stać pod dachem i przez okno cykać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Wczoraj fest lało i padał grad, to były dodatkowe atrakcje, ale nie muszą być. Dały dodatkowe efekty.
C15-85 i ustawiłem aparat na oknie bez statywu, docisnąłem ręką do framugi - wycelowany na drzewko.
ISO 100, wyzwalacz 2 s, przysłona max 32, czas od 1 do 1,6s, w chwili otwartej migawki skręcałem drugą ręką obiektyw z 85 do 15 mm lub odwrotnie (chyba).
Proste :)
...i przyciąga oko:) W miejscach oświetlonych sztucznym, różnokolorowym oświetleniem można poszaleć:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
W miejscach oświetlonych sztucznym, różnokolorowym oświetleniem można poszaleć
Tak próbowałem, wychodzą takie różne "maziaje", ale statyw musi być, a do tego dochodzą jeszcze drgania w ruchu samym aparatem przy kręceniu i takie smugi są w różnych kierunkach.
Nie wychodziło ze statywu i wywaliłem. Trzeba wymyśleć jakiś murek albo inną podporę. Teraz będę już nauczony.
-
190) Licho mnie podkusiło do macro z efektami DxO FilmPack 3 i takie coś wyszło, może komuś się spodoba...
-
Nazwałbym to fotografią kreatywną, z pewnością jest to wyjście poza szablon typowego makro, ale nie wiem jak daleko, za mało widziałem:). Jestem na tak. A jeżeli chodzi o program, to jest freeware? I czy współpracuje z xp?
-
190-gratulacje,piękny potwór :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
A jeżeli chodzi o program, to jest freeware? I czy współpracuje z xp?
https://www.dxo.com/intl/sony
To jest za free poprzednia wersja.
Może działać jako osobna aplikacja lub być wtyczką do LR, PS, PSE czy częścią DxO Optics Pro.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
190-gratulacje,piękny potwór .
Dzięki, takie tam kombinacje suwaczkami.
-
189 - ciekawe zdjęcie.
Co do makro, to myślałem kiedyś o Canonie EF-S 60mm macro. Ale korpus (7D) mnie wyleczył, bo nie mogę odpalić lampy (YN-568EX) w trybie LV.
-
190 - konik polny imienia H.R. Gigera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
190 - konik polny imienia H.R. Gigera.
Całe szczęście, że nie wyglądą jak ten Obcy z filmu Obcy - ósmy pasażer Nostromo :)
-
Jadę sobie spokojnie, a tu zabytek motoryzacji, czyli hamerykanski kawał blachy z 1972 roku (chyba) z silnikiem 8,2 l
To z gatunku tych innych zdjęć, taki przysłowiowy "groch z kapustą", ale różnorodność jest wskazana.
191) Cadillac Eldorado, foto przerobione z analogowym ziarnem.
192) Wersja mocno modyfikowana HDR-em
-
191-fatalny kąt
192-piękny czołg(kat -2),HDR nie przeszkadza przy czerwieni i chromach
Masz może całe auto ?
-
Paskudnie stał i nie było szansy go zrobić całego, bo obok była budowa. Spróbuję namówić właściciela, niech stanie gdzieś dogodniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Spróbuję namówić właściciela, niech stanie gdzieś dogodniej
A nie lepiej go odkupić ? :lol: .
-
Po co mi samochód kupowany na metry :) , przecież jak takim jedziesz wokół mini ronda, to możesz sprawdzić czy nikt nie ukradł tylnej tablicy rejestracyjnej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Po co mi samochód kupowany na metry
Pięknie się nazywa.Reszta nieważna. :mrgreen: .
-
Czemu ma tag z przodu? Floryda to one-plate-state więc powinien mieć tabliczkę tylko z tyłu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Po co mi samochód kupowany na metry :) , przecież jak takim jedziesz wokół mini ronda, to możesz sprawdzić czy nikt nie ukradł tylnej tablicy rejestracyjnej.
Jak takim się zmieścisz na mini rondzie:mrgreen:. Pamiętasz autobusy z zachodzącym tyłem?:)Wspaniały samochód, jeżeli chodzi o zdjęcie, ale nie bardzo na nasze warunki...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Czemu ma tag z przodu? Floryda to one-plate-state więc powinien mieć tabliczkę tylko z tyłu.
Może tego nie wie, to "tutejszy" zabytkowiec.
--- Kolejny post ---
Kolejne nieśmiałe próby makrofotografii, czy raczej focenie zbliżeniowe (close-up).
Narzędziem jest C70-200/4L z pierścieniami 65 mm, to wychodzi tak mniej więcej 1:2, czyli jeszcze nie makro.
Za to odległość ostrzenia jest przywoita, dla 200 mm, to około pół metra od przedniej soczewki.
193) Coś latającego wieczorem...
194) Rankiem siedziało to coś, na moich malinkach
195) A to było sobie na badylu, pewnie znowu jakaś inna pluskwa, za to kolorowa...
-
I jak widać tak też można i wychodzą fajne foty. 194 cykałeś z lampą?
-
195
W paski to ja znam stonkę,,ale temu przebranie się nie udało :mrgreen: .
Dobre prawie makro jest lepsze od bylejakiego makro.
Nie powiem,ze fotka fajna ,do czasu az podaż nazwę robala :D .
-
Masz dużo przepaleń na zdjęciach makro, zrób sobie jakiś dyfuzor. Polecam, jako rozpraszacz albo cieniutką piankę w którą się pakuje elektronikę, ale tu musisz uważać na zafarby, nie każda daje mleczny biały matowy kolor,lub co dla mnie jest o wiele lepsze, ściereczka która używają lakiernicy samochodowi do zmycia pyłu z karoserii przed lakierowaniem. Jedynie będziesz musiał poeksperymentować z ilością warstw na dyfuzorze. Czasami lepszy efekt niż dyfuzor daje jakaś kartka byleby nie błyszcząca. Ja z dyfuzorem i materiałami walczyłem z rok:) Ale jednak wolę tzw światło zastane plus jakaś blenda , cokolwiek czym skieruje to światło jakie mnie interesuje na obiekt. Dobrym sprawdzianem jest zdjęcie biedronki,będziesz od razu widział czy na jej korpusie masz odblaski światła.I jeszcze jedna rada na którą kiedyś i mnie zwrócono uwagę:) nie zaśmiecaj motywu w tle jakimiś trawkami , gałązkami, uwierz mi, lepsze jedno zdjęcie a przemyślane niż zdjęcie dla zdjęcia:) i rób robale z perspektywy przodu, boku, tak lepiej się je ogląda.Tylko wtedy będziesz walczył z głębia ostrości. I będę nadal zaglądał na Twą galerię. :) pozdrawiam:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
194 cykałeś z lampą?
Tak, miałem 430EX2 z małym dyfuzorkiem z folii, ale widocznie zbyt mało to było.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie powiem,ze fotka fajna ,do czasu az podaż nazwę robala
Muszę poszperać, ale jestem prawie pewien, że to nie jest stonka :) ,a zapewne pluskwiak czerwony.
Poszperałem, to strojnica baldaszkówka (Graphosoma lineatum).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Dobrym sprawdzianem jest zdjęcie biedronki,będziesz od razu widział czy na jej korpusie masz odblaski światła.
Bardzo fajny sprawdzian, Dziękuję Ci za wszystkie uwagi, niestety trzeba będzie powalczyć z GO, przy foceniu robali z przodu.
Co do oświetlenia, to w wolnej chwili będę eksperymentował z lampami i doświetleniem LED.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Tak, miałem 430EX2 z małym dyfuzorkiem z folii, ale widocznie zbyt mało to było.
Spróbuj z opakowaniem po twarożku wiejskim. Jest mleczno biały.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Spróbuj z opakowaniem po twarożku wiejskim. Jest mleczno biały.
Dzięki, będę eksperymentował jak nadejdzie nowa lampka.
--- Kolejny post ---
196) Świat macro jest interesujący, ale wymaga wiele cierpliwości. To wygląda jak kaktus, a to pączek surfinii.
Zrobione M42 50/1,7 z pierścieniami 65 mm.
Co ciekawe po podłączeniu do 50D manualnego obiektywu M42 poprzez pierścienie wywalał się Err01.
Musiałem wyjąć styki w jedym z pierścieni i założyć go jako pierwszy do aparatu i zadziałało, jako drugi wywalało Err01.
Za to ciemnica straszna i niewielka odległość ostrzenia po przymknięciu.
197) To już jakby macro zrobione C60/2,8 z pierścieniami, co daje 2:1, ale jak zwykle odległość otrzenia kilka centymetrów.
Pajączek maleńki ze 2-3 mm długości. Foto prawie bez cropowania.
Trzeba chyba nabyć jakiś obiektyw macro M42 ze 100-150 mm, to będzie ostrzenie nieco dalej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
ale jestem prawie pewien, że to nie jest stonka ,a zapewne pluskwiak czerwony.
Poszperałem, to strojnica baldaszkówka (Graphosoma lineatum).
Przez tematy ptasio-robakowe czuję sie juz prawie eko-terrorystą .
Własnie:
czy ta:strojnica baldaszkówka ma zagwarantowane bezpieczne przejście pod autostradą ?
Jęśli nie ,to zawiążmy komitet i zawiśnijmy na drzewach za 400 pln dniówki :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Przez tematy ptasio-robakowe czuję sie juz prawie eko-terrorystą .
Własnie:
czy ta:strojnica baldaszkówka ma zagwarantowane bezpieczne przejście pod autostradą ?
Jęśli nie ,to zawiążmy komitet i zawiśnijmy na drzewach za 400 pln dniówki :mrgreen:
Dołączam się. Po dwóch tygodniach będzie na c100-400:D
-
198) Jeżyna, takie niby makro do jedzenia.
199) To już przyjemniaczek makro co się zowie.
Zrobione nowym "nabytkiem" Soligor 100/3,5 Macro z pierścieniami 65 mm i przerobioną lampą z najtańszej - Tumax DSL288.
Przeróbka polegała na rozebraniu lampy, przeniesieniu palnik na ramię w dyfuzor z pudełka śniadaniowego i wyciągnięciu gorącej stopki na kabelek.
Jak skończę to dodam foto tej ręcznej robótki.
-
Jeżyna : na jerzynę !
ale 199
no,no,no jesteś blisko ,
bardzo ładne,
niedoskonałości sam widzisz,więc nie wytykam,bo ja sie poddałem w macro.
Nie poddaj sie ,jak ja.
Czekam na następne,bo ta fotka kiluje kaczki i landscape.
-
ha, :) widzę że zaczynasz walkę z GO :) życzę wytrwałości , jeszcze tylko dobry dyfuzor do makro i zdjęcia w plenerze bo to wydaje mi się ze w domku;) nr199
daj sobie spokój z soligorami, i jakimiś m 42, masz jak dobrze pamiętam świetny obiektyw Canona 60 macro,wiec będę czekał na coś z tego obiektywu.serdecznie pozdrawiam
-
199 to twój wielki- mały krok, mnie się podoba. Teraz na złość Putinowi cyknij piękne jabłko;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
199 to twój wielki- mały krok, mnie się podoba. Teraz na złość Putinowi cyknij piękne jabłko
Dziękuję słowiczek, spróbuję skórkę od jabłka :) w skali macro.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
ha, widzę że zaczynasz walkę z GO życzę wytrwałości
No właśnie tego bardzo mi brakuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nie poddaj sie ,jak ja.
Na razie...działam.
200) Próbowałem coś tam cyknąć, a tu na moim kolanie wylądował owad - nawet fajny. Nie ma jak przyłożyć oka do wizjera, pozostało LV i cos tam na szybko wyszło :)
Odwzorowanie 1,65:1 (tak mniej więcej)
Zrobione 1100D, Soligor 100/3,5 Macro i lampa mojego pomysłu - ma być jak najlżejsze, bo tylko z ręki.
-
To jak już tak ładnie panujesz nad technicznym aspektem, to teraz zachęcam do poszukania ciekawych kadrów z ładnym tłem itp. Staraj się zwrócić też uwagę na takie sprawy jak ucinanie różnych części ciała. Obcięte końcówki nóg itp. sprawiają wrażenie złe. Albo tniemy konkretnie (np. portret) albo pokazujemy raczej całość owada. Opanowałeś niewątpliwie ważna sprawę, teraz kolej na kolejne wyzwania.
-
Owad , nawet fajny;) Wojsiłka pospolita (Panorpa communis)
pozdrawiam:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
teraz kolej na kolejne wyzwania.
Niestety - im dalej w las... tym coraz trudniej. Może coś czasem wyjdzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Owad , nawet fajny Wojsiłka pospolita (Panorpa communis)
Dzięki, a już myślałem że to jakiś owad niepospolity..., a tu masz - pospolity :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Niestety - im dalej w las... tym coraz trudniej.
Z twoich makro: 195 i 197 są najfajniejsze biorąc pod uwagę całość, czyli kadr, światło, ostrość, tło itp. A "idąc lasem" raz jest łatwiej raz trudniej. Nie rezygnuj z tych większych zbliżeń, bo jak już zaczną wychodzić fajne całościowo, to zacznę ci zazdrościć i sam może się zabiorę na poważnie za pierścienie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
To jak już tak ładnie panujesz nad technicznym aspektem, to teraz zachęcam do poszukania ciekawych kadrów z ładnym tłem itp. Staraj się zwrócić też uwagę na takie sprawy jak ucinanie różnych części ciała. Obcięte końcówki nóg itp. sprawiają wrażenie złe. Albo tniemy konkretnie (np. portret) albo pokazujemy raczej całość owada.
+1 ---
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
Z twoich makro: 195 i 197 są najfajniejsze biorąc pod uwagę całość, czyli kadr, światło, ostrość, tło itp.
Dzięki za dobre słowo. Fotografia to nie tylko kosztowne hobby, ale niełatwe i bardzo czasochłonne.
Eksperymentuję ze światłem, lampą i dyfuzorkiem ze zmatowionego pudełka śniadaniowego z Castoramy.
Na razie średnio to wychodzi i dokładam mleczne folie.
Przykład - stworek na ścianie.
201) Nie mam pojęcia co to jest, ale było pod ręką i nieduże tak ze 3-4 mm.
Dziękuję KrZyChUM, że wpadasz.
-
To chrząszcz-prawdopodobnie szeliniak sosnowiec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Can50
To chrząszcz-prawdopodobnie szeliniak sosnowiec.
Witaj tuż obok z Gorzowa !
Nawet nie miałem pojęcia, że to chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych :)
-
202) Swobodna korekta DxO pająka z siecią.
-
202 wyszło ciekawie. Dałbym troszkę więcej z góry i z dołu, ale ogólnie ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
202 wyszło ciekawie.
Dzięki tryton, to taka wariacja na temat pająka.
A to już dzika przyroda w "normalnej" wielkości, a nie makro.
203) Jeszcze nigdy nie widziałem tylu na raz Bocianów Czarnych, było ich przynajmniej kilkadziesiąt sztuk... o ile nie więcej - nie mogłem wszystkich dostrzec.
--- Kolejny post ---
203) Było też kilku indywidualistów.
Moim zdaniem Bocian Czarny jest nawet ładniejszy od "zwykłego" bociana.
-
204) Zajęty swoimi sprawami...
-
Hmmm...nam kolana zginają się w drugą stronę:) Takie zgromadzenia to pewnie starszyzna i młodzież. Muszą mieć sprzyjające warunki, skoro jest ich taka ilość, korzystasz dzięki temu:) Jak zwykle kolego twoje zdjęcia oglądam z przyjemnością. Btw który bocian ładniejszy - biały jest bardziej popularny, przynosi wiosnę, dzieci i według ludowych zabobonów szczęście, a czarny? Czarny tylko ładnie wygląda:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Takie zgromadzenia to pewnie starszyzna i młodzież.
Dziękuję za odwiedziny, widok był niecodzienny.
Gdybym miał szeroki kąt przy sobie, to byłoby od lewej do prawej - tylko czarne bociany i raz po raz czaple między nimi.