Pewnie, że jest lepiej.
Wersja do druku
Pewnie, że jest lepiej.
Budowlani Lublin - Juvenia Kraków
320.
to najciekawszy kadr z tego meczu?
Cobalt jak Ci nie przypasi to 6d to chetnie kupie :D!
Tak prawdę mówiąc, to jak się ma 6D, to myślimy o 5D3, a potem już tylko 1DX :).
Obrazek jest super w porównaniu z 7D na wysokich ISO (3200, 6400). tylko, czy dla 6D jest to wysokie ISO.
Rugby robiłem w JPG, bo nie mam karty SD i używam micro 2GB z adapterem.
Muszę pomyśleć nad jakimś szerszym zoomem.
teraz to dopiero odczujesz brak ogniskowej na piłce ;-) przy FF 200mm to już prawie nie tele ;-)
Na dobrą sprawę w słabszym świetle nie ma za bardzo różnicy między FF a APS-C, z FF przynajmniej można coś wycropować, z APS-C niekoniecznie.
Sam sobie zaprzeczyłeś? Wtf? :lol:
W którym niby miejscu?
Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś wcześniej, jeśli nie widzisz, że sam sobie zaprzeczasz to ok :mrgreen:
Przykro mi, ale to nie moja wina że przeczytanie jednego zdania ze zrozumieniem przekracza twoje możliwości.
Zanalizujmy to na przykładzie Cobalt'owych 70-2002.8@200mm, 7D i 6D.
ISO 4000(coś około granicznej używalnej wartości w 7D), reszta parametrów bez znaczenia.
W przypadku 7D MUSIMY mieć pełny kadr, żeby uzyskać z tego zdjęcia coś użytecznego. Pełny kadr z 7D to ekwiwalent 320mm
W przypadku 6D spokojnie możemy wycropować zdjęcie w PP, tak żeby dostać ekwiwalent 320mm i w dalszym ciągu jakość obrazka będzie nie gorsza(a prawdopodobnie i lepsza) niż w przypadku 7D.
wystarczyło zacytować odpowiedź do której się odniosłeś, a tak to sam sobie zaprzeczyłeś.
Piszesz że nie ma różnicy w słabym świetle, po czym dopisujesz, że z ff można kadrować a z apsc niekoniecznie, jeśli to nie jest różnica to sorry.
Nie potrzebuje wyjaśniania na czym polegają różnice między ff/apsc.
Pozdrawiam
Niestety, ale 7D ma słabą matrycę i żadne światło tu nie pomoże. Na 6D mam więcej szczegółów.
Dobre światło tylko za sprawą: https://pl.wikipedia.org/wiki/Reflektor_przeciwlotniczy
--- Kolejny post ---
Cały czas mam 7D i zobaczę jeszcze jak współpracuje 6D z TCx1,4.
pamiętam jak 7D wychodziło,
wszyscy się podniecali jakie szumy małe itd, pamiętam że było w zasadzie identycznie jak na moim 1Dmk3 ale więcej Mpix dawał nieco większe możliwości w 7D,
no ale czasy się zmieniają, kiedyś ISO 1600 wystarczyło do wszystkiego, a teraz ten sam stadion/ta sama hala i ten sam obiektyw i ISO 6400 trzeba dawać ;-)
co za roznica w tym wypadku czy fotografujesz 200mm, 400mm czy 50mm ?
Chyba już wystarczy tego onanizmu sprzętowego i rywalizacji. Trzeba się nauczyć robić fotki tym co się ma .
Wydaje mi się, że w wypadku długich sportów znaczenie ma przede wszystkim obiektyw. Raz, że mniej będziesz kadrować - dwa, że będzie lepsze odcięcie od tła. Nawet jak będzie sobie coś tam szumieć to nie będzie to tak bolesne.
Kadrowanie z pełnej klatki swoje wady będzie miało. Przede wszystkim wymagałoby dużego zaangażowania w obróbkę, a raczej jak sam nie raz pisałeś nie obrabiasz zdjęć za bardzo.
Mi osobiście łatwiej/szybciej obrabia się RAW'y z FF, ale to już podejrzewam zależy od konkretnego modelu aparatu.
W przypadku jpgów nie doszedłem jeszcze do ładu z D4, bo niestety na ustawieniach jpg, które sprawdzały się w D7000 D4 produkuje straszną sraczkę.
Azoty-Puławy - MMTS Kwidzyn
321.
Vive Tauron Kielce - Orlen Wisła Płock
322.
323.
324.
325.
326.
327.
328.
329.
330.
Nie za ciemna troszkę ta seria z Kielc?
Ciemno jak po denaturacie. Muszę to poprawić wolnym czasem, bo obróbka z lopka po meczu z wygaszoną połową hali.
Obróbka ? To trzeba fotografować na ISO o wiele wyższym przede wszystkim. Te zdjęcia są po postu regularnie ciemne.
Robiłem na ISO auto z pomiarem skupiony. Może woielisegmentowy byłby lepszy. ISO w zakresie 3200 - 8000.
Dokładnie. Lepiej robić w pełnym manualu i w zależności od hali lekko podbić ekspozycję np 1/3.
Chyba trochę lepiej:
--- Kolejny post ---
I trochę walki:
Ja zadam inne pytanie: czy różnica oświetlenia na sali było na poziomie 1 i 1,3 EV? Wątpię, więc jaki jest sens tak różnie naświetlać zdjęcia?
Nie wiem o co Ci chodzi Einsteinie?
Różnicę 1 EV możesz mieć na tym samym obiekcie, między centrum hali i jej narożnikiem.
No nie wiem. Pamiętam ze robiłem na manualu w Kielcach i było ok.
Widzę, ze kolega był na tym samym meczu co ja. Szkoda tylko, że Wisła znowu w plecy.. Co do zdjęć, faktycznie ten pierwszy set trochę ciemny, kadrowo mi się podoba. Niestety hala w Kielcach do najlepszych pod względem oświetlenia nie należy, w różnych punktach różne światło :/ Zapraszam do Płocka, do Orlen Areny, u nas jest o niebo lepiej :)
Sędziowie to pół biedy, kilka lat temu tam byłem to operator kamery się z nami kłócił i wchodził nam co chwilę przed obiektyw..
I w kurniku fajna jest jeszcze ta świecąca kolorowa podłoga która tworzy piękne zafarby na zawodnikach.
Cerrad Czarni Radom - ZAKSA Kędzierzyn-koźle
331.
332.
333.
334.
335.
Rosa Radom - Dąbrowa Górnicza
336.Tamron 24-70.
Legia Warszawa - Pogoń Szczecin
337.
338.
339.