-
Odp: Branża ślubna zdycha...
Skoro od przodu na to sam wiesz......... ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Skoro jest już tak źle, że gorzej być nie może to może by należy pomyśleć co zrobić aby było lepiej?
Szkolic nowych. Tak zeby nie psuli rynku zanizajac ceny, a jednoczesnie prezentowali odpowiedni poziom i cenili sie, dzieki czemu i klienci naucza sie ze dobra fotografia kosztuje, a jak ich na nia nie stac to niech wujek Kazek robi zdjecia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
..... i klienci naucza sie ze dobra fotografia kosztuje,......
Prędzej uwierzę w to że pośród nas są obcy niż w to co piszesz ;)8-).
-
Cytat:
Nie pozwolę aby mój ulubiony wątek umarł śmiercią naturalną...
Kolejna perełka...
Trzeba minimum gigabajt takich zdjęć. :) Bez tego to by było, że fotograf się obijał. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
...perełka...
Warto zrobić 20000 ujęć, żeby mieć takie coś w swoich zbiorach. Na szczęście Tatry wychodzą Ci zdecydowanie lepiej.
-
Nie ma co narzekać że wątek umrze :)
Powtarza się to biadolenie cyklicznie.
Psucie rynku, takie tam.
-
Wątek umrze bo przecież branża umrze :mrgreen:
-
do autora i innych, którzy narzekają - przyczyn Waszej sytaucji może być kilka:
- jesteś "cieńki"
- ceny masz kosmiczne. Sory ale jak widze ceny niektórych fotografów (którzy nie prezentują swoimi zdjęciami niczego nadzwyczajnego) zaczynające się od 4tysiecy to sory. A najbardziej bawią mnie oferty typu "obsługa przez dwóch fotografów". Sory ale po co? Przy filmowaniu jest to jak najbardziej uzasadnione, ale przy zdjęciach? Potem każde zdjęcie mamy w wesji z 85 i z fisiaja:D Dla mnie osobiście bzdura.
-stosunek dwóch powyższych czyli jakość/cena musi być bardzo niekorzystny w Twoim wypadku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Prędzej uwierzę w to że pośród nas są obcy niż w to co piszesz ;)8-).
Szkoda. Bo tak jak niektorzy moga "zepsuc rynek" uczac ludzi ze student za 200 złotych zrobi to samo co fotograf za 2000. Tak inni moga ten rynek naprawic. Wymaga to niestety troche czasu.
Dawniej u kazdego rzemieslnika byl uczen ktory sie szkolil, zebym potem prezentowac jakis poziom i odpowiednio sie cenic. Teraz "wpuszczenie kogos do swojego ogrodka" jest traktowane jako "odbieranie chleba".
Co kto lubi, tylko potem nie nalezy marudzic ze ci nowi robia "to samo" za 1/10 normalnej stawki i przyzwyczajaja do tego ludzi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Wątek umrze bo przecież branża umrze :mrgreen:
Ja myślę że jest wręcz odwrotnie - branża "umiera" to klepania g... młotkiem na ten temat będzie coraz więcej ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja myślę że jest wręcz odwrotnie - branża "umiera" to klepania g... młotkiem na ten temat będzie coraz więcej ;).
Ja tam totalnie nie widzę żeby cokolwiek umierało, a z roku na rok zleceń przybywa pomimo podniesienia cen - ale ja się mogę nie znać :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Ja tam totalnie nie widzę żeby cokolwiek umierało, a z roku na rok zleceń przybywa pomimo podniesienia cen - ale ja się mogę nie znać :mrgreen:
znam takich co im się ilość podwoiła, rok temu mieli jeden, w
tym sezonie mają już dwa ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
znam takich co im się ilość podwoiła, rok temu mieli jeden, w
tym sezonie mają już dwa ;)
Paaaaanie, aż tak dobrze nie ma .. obecnie dobijam do 1.5 zlecenia w sezonie :mrgreen:
-
Oddawaj zdjęcia w ameliniowym albumie. Będzie jeszcze więcej chętnych. :)
Myślę, że przydałoby się 3 fotografów. Jeden byłby w helikopterze i robił zdjęcia orszaku weselnego. :)
BTW to może pochwalicie się jakimiś swoimi udanymi zdjęciami ślubnymi? Bo padło tu w dwóch wątkach kilka przykładów i generalnie to zaczynam rozważać karierę fotografa ślubnego. Bo takie cusie umiem już klepać. :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
generalnie to zaczynam rozważać karierę fotografa ślubnego
Wchodzisz w branżę która umiera? .. znaczy sie zdycha!? :mrgreen:
-
Cytat:
Wchodzisz w branżę która umiera? .. znaczy sie zdycha!?
Miewam co drugi weekend wolny. :)
-
coś dziwnego się dzieje, wypadł mi i 13.04 i 27.04 pierwszy przenieśli na 2014 drugi to rozpad związku :O
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maver
Szkolic nowych. Tak zeby nie psuli rynku zanizajac ceny, a jednoczesnie prezentowali odpowiedni poziom i cenili sie, dzieki czemu i klienci naucza sie ze dobra fotografia kosztuje, a jak ich na nia nie stac to niech wujek Kazek robi zdjecia.
Sigma psuje runek obiektywów, wypuszczając obiektywy z nietrafiającym AF dużo taniej od celnych obiektywów Canona ... mógłby Canon trochę podszkolić inżynierów Sigmy. ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
mógłby Canon trochę podszkolić inżynierów Sigmy. ;-)
Na to nie masz co liczyć ;-)
-
szambonur ten powód to coś nie bardzo Ci wyszedł :) jakiś taki nieprzemyślany :(
Generalnie jest mniej ślubów, bo ludzie nie mają kasy i nie odczuwają takiej potrzeby jak dawniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
szambonur ten powód to coś nie bardzo Ci wyszedł :) jakiś taki nieprzemyślany :(
Generalnie jest mniej ślubów, bo ludzie nie mają kasy i nie odczuwają takiej potrzeby jak dawniej.
Wazne aby autor zdjec przemyslal temat...
Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
coś dziwnego się dzieje, wypadł mi i 13.04 i 27.04 pierwszy przenieśli na 2014 drugi to rozpad związku :O
Spójrz na to z innej strony... rozkład związku to dwoje potencjalnych klientów zamiast jednego. ;D Ale tak na poważnie: znajomy w ciągu 5 lat fotografował dwa śluby tego samego Pana Młodego. :D
-
Dobry fotograf skoro klient zadowolony wrócił. :)
-
U nas rodzinę karze się na każdym kroku - lepiej być "samotną matką", a dodatkowo w UK chyba nie narzekają na brak ślubów czy chrztu wiecie co mam na myśli...
wszyscy chętni aby zawrzeć umowę przed Bogiem wybrali życie w innym raju znaczy kraju.
Tapnięte z tapka
-
Nie tylko samotną matką. Należy jeszcze podać "ojciec nieznany". Od pewnego czasu powtarzam z żoną, że brać ślub to luksus, bo państwo premiuje konkubinat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
bo państwo premiuje konkubinat.
Na razie tylko konkubinat...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
, bo państwo premiuje konkubinat.
Praktykuje od dwudziestu lat z okładem i jakoś ani jednej premii nie widziałem. I pewnie prędzej świnia niebo zobaczy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Praktykuje od dwudziestu lat z okładem i jakoś ani jednej premii nie widziałem.
Spróbuj wysłać dzieci do przedszkola.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Ale jakie dzieci?
No nie wiem, jakiekolwiek. Wnuki np., jeśli masz.
Będziesz miał okazję zobaczyć za co dostaje się najwięcej punktów (których ilość decyduje czy dostaniesz miejsce w przedszkolu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Ale jakie dzieci?
W takim razie nie masz pojęcia co daje takie życie w konkubinacie mając dzieci. W Twoim przypadku, gdy nie przegłosują związków partnerskich, tez z dziedziczenia nici. Patrzeć jak bykowe wprowadzą, ogólnie szkoda gadać ślub źle, konkubinat źle, brak dzieci źle, dziecko to też kłopoty wychowanie go to heroizm :banghead:
a wracając do tematu jest szansa na zmianę gdyż dofinansowanie już zakończono w zamian będą szkolenia i mikroktedyty (rozumiem iż procent niski, a nie mikro kwota na rozruch) zatem ew. wysyp setek firm fotograficznych Wam nie grozi. Choć te 20% dzięki tej kasie prowadzi dalej firmy i ma klientów.
A to jak piszecie, że klienci zaglądają czy w kotleciarskiej torbie są same Lki to już poważny problem strach się bać.
Jeszcze rok dwa i odbijemy od dna, a co za tym idzie towary i usługi drugiej potrzeby na czym skorzystają kotleciarze.
Tapnięte z tapka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Swieta racja...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Swieta racja...
Kuba masz dzieci...?? :P
-
Cytat:
Jeszcze rok dwa i odbijemy od dna, a co za tym idzie towary i usługi drugiej potrzeby na czym skorzystają kotleciarze.
Za rok dwa to dno raczej dopiero osiągniemy. Ale temat chyba nie o tym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Swieta racja...
Jeszcze może dodam - rodzice oddający dzieci do przedszkola na rok 2013/2014 mają łatwiej - teraz za to, że oboje pracują dostają tylko dwukrotnie punktów mniej niż rodzice żyjący w konkubinacie (było 8 razy mniej).
Niby spora zmiana, ale dalej system kpi z nas w żywe oczy - z pozostałych kryteriów nie jestem w stanie zebrać tyle punktów, żeby choć zrównać się z tym, co dostaje się tylko za "kocią łapę".
-
będzie lepiej, chociaż są tacy co mówią, że lepiej już było ;)
-
będzie lepiej, chociaż może będzie gorzej? :D :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zanussi
będzie lepiej, chociaż może będzie gorzej? :D :D
Byle nie było tak samo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
a ja marze zeby bylo tak samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GoOrange
Żeby gorzej nie było...... ;)
-
gorzej już było, niebawem będzie ( polaczkowato stopniując ) najgorzej ;)
-
Miałem na myśli że lepiej może być a jak będzie gorzej to zmusi do myślenia i coś się wymyśli ;)
-
Jednymi słowy: Im gorzej tym lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A to zależy gdzie. We Wrocławiu była plaga "samotnych matek" efektem czego teraz, aby zgarnąć za to bonusowe punkty, ojciec musi być na tamtym świecie, w mamrze albo pozostawać nieznanym, brak ślubu nic nie daje :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Jednymi słowy: Im gorzej tym lepiej.
Biorac pod uwage ze lepsze jest wrogiem dobrego, Twoje twierdzenie jest prawdziwe :mrgreen:
-
Chodzi o to, że bez względu na ustrój jest zawsze coraz gorzej a słyszymy, że będzie lepiej. Tylko nigdy nie ma określonego terminu dla „lepiej”
-
Jest lepiej bo będzie gorzej? Czy może jest źle więc lepiej by było gdyby było lepiej? Czy też jest super jest super więc o co ci chodzi :D
-
To mój drugi sezon. W tym roku mam wiecej zleceń niż w poprzednim. Na rok 2014 mam już prawie tyle co na ten więc ... nie jest tak źle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KGR
To mój drugi sezon. W tym roku mam wiecej zleceń niż w poprzednim. Na rok 2014 mam już prawie tyle co na ten więc ... nie jest tak źle.
więc albo jesteś za tani, albo to więcej oznacza +1 ;)
-
więcej = +2 :) plus te co odmówiłem ze względu na zajęty termin.
Ceny mam pośrodku z racji tego że dopiero zaczynam.