Dzięki
Seria z głuptakami. Trafiłem na czas początków gniazdowania, czyli okres walk o terytorium, kopulacji, toków i podkradania sobie materiałów budulcowych.
Pierwsze 2 z 1dIII+200/2.8, dwa następne z 5dIII+400/2.8
505
506
507
508
Wersja do druku
B. fajna seria!
Wszystkie dobre, szkoda że w 507 po lewej jest ucięty ptak, bo byłoby najlepsze. Domyślam się, że był tam tłum i kadrowanie nie było łatwe.
Dla mnie najlepsze 508. Ptak wygląda trochę jak z kreskówki:) Rewelacja.
"Gannety" świetne, świergotek - fajne, radosne kadry.
505 i 508 ,dobre,fajne :).Ptak MUSI lecieć :)
Worek złota temu kto zrobi dobre zdjęcie strzyżyka z locie.:lol:
Kilka musiałbyś rozdać:
https://www.google.pl/search?q=Wren&...wren+in+flight
głuptaki bardzo fajne
Głuptaki wydają się być wdzięcznym tematem i ładnie ci wyszły zwłaszcza 508.
Od paru lat codziennie jeśli mogę zaglądam na galerie internetowe i przyznam że nie widziałem jeszcze dobrych zdjęć tego ptaka w locie.
Samo latanie to tylko niewielka część z życia ptaka, która nie pokazuje jego zwyczajów, tokowania, zdobywania pożywienia np. w przypadku sierkowców, czyszczenia się, wykarmiania młodych itd. Bardziej skupiam się właśnie na tym jak również świetle, mimo że o to w IRL trudno, jak również na tle. No i oczywiście na miejscu w którym ptak naturalnie występuje. Większość ptaków wodnych jakie fotografuję jako tako nie da sie nęcić. To głównie obserwacie pływów i szczęście.
511 Mama zimorodek
512. Mama nawołująca
513 młody który uczy się jeszcze polować. Niestety nie chciał się odwrócić w moją strone
514
Wszystkie rewelacja, ale 514 wymiata!:D
513 i 514 Niesamowite trafienia.
Obie fotki bardzo mnie się podobają.
A cała seria jest kompletna.
tak ,tak 513 i 514 świetne ,a może by tak troszkę wyostrzyć ?.
Tak mi monitor podpowiada ,niekoniecznie słusznie :) .
Solidne klasyczne ujęcia.
513,514 świetne
Dzięki wszystkim
Kiedyś trochę miałem może za miękkie, choć tak lubiłem. Trochę mocniej ostrzę, choć plastikowych jeży nie chce produkować.
Co do monitora, to w przypadku NECa PA321W nie widzę znacznej różnicy między przeglądarkami Mozilla czy Google chrome, ale już na monitorze 4K Google chrome wygrywa i to znacznie. Zdjęcia są ostrzejsze i jak by lepsze w kolorach.
Zabawa ze światłem w kontrze. Jak go zobaczyłem przez wizjer, wyglądał, jak by mu ktoś żarówki w głowe wkręcił
515 f/2.8 1/000s ISO 800 400mm
516 Zawsze któryś obserwuje teren, gotowy do tupnięcia. W ten sposób się ostrzegają.
f/2.8 1/000s ISO 800 400mm
Fajne uszate:)
Oba ciekawe, a córka podpowiada mi, że słodkie.
Jedyne słowo które mi pasuje do dwóch ostatnich zdjęć to .. śliczne. No po prostu ślicznie Ci to wyszło:)
Dla mnie bomba! Szczególnie pierwsze:)
Pierwsze 517 też mi się bardzo podoba:) Podejrzewam że u Ciebie 22.00 to w Krakowie jakaś niespełna 21.00. W sensie światła oczywiście.W tej chwili jest 21.20 i jest prawie całkiem ciemno.
To zielone coś, to siatka ?
Światełko faktycznie cieplutkie, a foty jak to u Ciebie świetne.
Kiedy ja zrobię tak dobrej jakości zdjęcia:) A to zielone to glony :)
Świetna wrzuta! A to światełko... mmmm:D
Dzięki.
To zielone to naturalne glony. Na 520 to chyba stara pułapka na kraby, przewiana przez sztormy na rozlewiska i zarośnięta.
Moje zdjęcia to składowa trzech elememnów.
1. Pierwszą rzeczą na jaką zwracam uwage to tło
Gładkie da mi ładny atlasowy kadr. W tym przypadku kolor też jest ważny. Np biały ptak na zacienionym zielonym tle da białego ptaka na czarnym tle.
środowiskowe da mi coś tam jeszcze do kadru pokazując naturalne miejsce i ubogaci sam kadr
2. Następnie światło - zawsze miękkie, albo przez delikatne chmurki w ciągu dnia albo ciepłe wierczorowe światło
Ze światłem-dobrze doświetlony główny obiekt i błysk w oku,
Boczne-dość ciekawe światło-cienie jednak tu musi być bardzo miękkie światło
Pod światło jest najtrudniej, ale efekt może być najlepszy. Głównym problemem jest że takie dobre światło występuje tylko przez krótką chwile i może nic się nie trafić w tym momencie. Druga wada to że sam fotografujący jest dobrze oświetlony i bardziej widoczne są wszystkie ruchy, zwłaszcza oko fotografa widoczne przez obiektyw. Czasami trzeba też doświetlić. Większość moich ssaków na polu jest robionych pod światło
http://www.canon-board.info/przyroda...ml#post1288768
3. Dopiero na samym końcu sprawdzam, czy w tym miejscu w którym mam odpowiednie światło i tło będą jakieś zwierzęta. Z racji tego że fotografuję stałką to ważne jest też przewidzenie na jakim dystansie ode mnie mogę sie ich spodziewać. Tutaj największą trudnością są morza, z właściwie przypływy i odpływy. Na samym morzu po zgraniu wszystkiego mam jakąś godzine na fotografowanie. Jeśli nic nie podejdzie to kupa. Nawet na rozlewiskach obik morza jest trudno
https://www.youtube.com/watch?v=11aJ4SfqYgY
Pomęczę troche zimorodkami, bo z tymi miałem trochę szczęścia w tym roku, po ostatnich kilku latach oczekiwania.
Na początek samiec o dość specyficznym sposobie polowania. Nie poluje z kija tylko jak brzytwodziób leci nad lustrem wody i wyławia pstrągi potokowe.
Naszykowany byłem na pliszki górskie w locie, dlatego niestety miałem podpiętą 1dIII zamiast 5dIII. Piszę niestety, bo max ISO jakie ustawiam w tym aparacie to 800, stąd i czasy jakie mi wyszły na zimorofku przy f/4 to 1/800s. ISO640. Stąd i część zdjęć z bicia rybki wyszła lekko poruszona.
523.
524
525
526
I jego środowisko wyławiania pstrągów (na zdjęciu pluszcz)
Zimek bardzo dobry, na ostatnim wygląda jakby mu rybka się uwolniła :P
Pluszcz szeroko pokazany to dobry pomysł, ale coś za bardzo ginie w tym potoku i trzeba go szukać.
Lubię to: ostatnia poglądowa fota ;).
Widać, że nie boisz się używać sprzętu.
No dobra, teraz udowodnij ze usiadł na tym kamieniu i nie szczuj nas dłużej :P
Ładna. Jakby to powiedzieć... taka "delikatna".
526 ,świetne,ładne :).
Zmienny bo zmienia nogę z lewej na prawą :) Ale ładne ujęcie.
Szkoda trochę że mu się czubek głowy w odbiciu nie załapał, ale i tak jest niezmiennie piękny:)
Z ostatniej serii bardzo podobają mi się 530, 531 i 532, a 529 mniej ciekawe i od 530.
530 i 531 mnie najbardziej się spodobało.
Graty!