u optycznych wypadł naprawdę słabo, ale w praktyce to może być świetny obiektyw jak 28-75; tylko ta cena
Wersja do druku
u optycznych wypadł naprawdę słabo, ale w praktyce to może być świetny obiektyw jak 28-75; tylko ta cena
Gdyby księgowi Tamrona uwzględnili to szkło jako konkurencję dla np. Sigmy 24-70, a nie dla nowego Canona 24-70 II, i wyszacowali cenę w granicach 800-900$, to Tamron by się nie wyrabiał z jego produkcją. A tak pewnie chętnych ze świeczką trzeba szukać.
BTW, ciekawe, czy tipom z tego forum udało się puścić w obieg choć po jednym egzemplarzu? :lol:
Chrzanisz farmazony, VomitroN. Wystarczy wpisać ten obiektyw na YT, żeby zobaczyć, ilu ludzi go kupiło i testuje albo poczytać zagraniczne fora. Pewnie sam go kupię, bo cena jak dla mnie jest OK. Tyle tylko, że chwilowo nie mam kasy ;)
A to forum naprawdę nie jest dobrym odzwierciedleniem rynku. Ile osób ma tutaj 5DIII? Na palcach jednej ręki można policzyć - niezbyt dużo, jak na 17 tys. użytkowników. Można by wyciągnąć wniosek, że ten aparat wszędzie tylko zalega na półkach, a rzeczywistość jak wiadomo jest zupełnie inna - schodzi jak ciepłe bułeczki.
Jak zwykle, zawsze znajdzie się jakiś światowiec, któremu szerokie horyzonty przesłaniają widok bezpośrednio pod nogami. Nawiązując do forumowych tipów, miałem wyraźnie na myśli rodzimy rynek foto. A ty od razu wyjeżdżasz, „że w Ameryce to Murzynów biją”.
BTW, nie rozumiem po co podnosisz tu nieistotny dla mnie aspekt opiniotwórczości forum. Gdybym go traktował tak poważnie jak Ci się wydaje, nigdy bym się nie zdecydował na Canona 17-40 i pogonił 24-105.
Więcej uwagi dla wypowiedzi, którą się komentuje.
A od kiedy to księgowi Tamrona księgują w złotówkach, a tipy z tego forum sprzedają sprzęt japońskim klientom ? :lol:
BTW, możesz podzielić się linkiem, gdzie kupię go za circa $900?
Akurat wybieram się na wakacje za Wielką Wodę i taka cena jest jak najbardziej akceptowalna, a wszędzie widzę tylko $1299.
No i pojawiło się wytłumaczenie. Nasz kolega prostych zdań złożonych nie rozumie.
Odnośnie tamrona. Podpinałem pod C czy N i nic, żadnej magii. Żadnych fajnych efektów. Ceny w PL jak zwykle muszą być na tyle ciekawe, a i samo szkło jest no powiedzmy sobie średnie.
Pomijam już fakt, że ja to wolę 24-1xx niżeli 24-70 ;)
Wesprzyj mnie zatem wiedzą gramatyczną... kolego... i wyjaśnij proszę, co to jest "proste zdanie złożone".
Chyba faktycznie coś ze mną nie tak. Najpierw nie potrafię pojąć że $1299 to niewiele drożej niż $900, co przy dzisiejszym kursie dolara daje nieistotną różnicę ok. 30% i 1356zł . Zatem posługując się powyższym algorytmerm, śmiało można również uznać, że Tamron 24-70 w USA jest niewiele tańszy niż te $1698.:lol:
A teraz jeszcze czytam, że ominęły mnie ważne dla mego pojmowania świata lekcje j. polskiego.
DarX, VomitroN - jesli moge, to prosze o kontynuowanie dyskusji juz w spokojniejszym i mniej personalnym tonie. dziekuje!
Dziękuję za pomoc i skasowanie niesmacznej treści Cichego, kolego akustyk.
Wracając do tematu. W poszukiwaniu Świętego Gralla, czyli "niewiele droższego w USA niż te $900" Tamrona 24-70/2.8, trafiłem właśnie w okolicy gdzie w USA będę przebywał podczas wakacji, na ostatnie chyba nowe sztuki wersji I Canona 24-70. Cena to raptem $100 drożej, niż tamron, czyli $1399.
Myślę , że to załatwia sprawę moich wątpliwości, dotyczących zakupu tego tamrona, który z tego co widzę, nie tylko sprzedaje się w Polsce dość marnie, to jeszcze mam obawy, czy po kilku latach użytkowania nie zacznie rozpadać się w rękach jak reszta tamronów, które użytkowałem. No może poza jednym egzemplarzem 28-75, którego sobie zostawiłem, ze względu na wyjątkową ostrość.
Kupując jednak Canona, mam jakość, honorowaną w Polsce gwarancję i pewność, że w najmniej oczekiwanym momencie nie odklei się guma, albo nie zacznie grzechotać coś w środku :)
Reasumując.Tamronowi 24-70/2.8 mówię NIE !
no to kupuj bo to teraz rarytas, w Polsce już go nie uświadczysz. I nie będziesz musiał kiedyś stawać przed dylematem czy Tamron 24-70 za ponad 4 tys, czy Sigma 24-70 za 3500 czy też nowy Canon 24-70 II za 8/9 000 PLN!
no i nie będziesz się musiał denerwować na forum :)
tamron to bardzo dobre szkło, które jest badziewnie wykonane, ma kłopoty z AF, szybko się zepsuje (stawiam na flex) i jest kosmicznie drogie.....same zalety i zero wad
i 37 stron bicia piany
może jeszcze tamron jaki aparacik wypuści do kompletu ze swymi szkłami?
To ja przypomnę, że odniosłem się do treści, jakobyś "nie mógł uzyskać tym obiektywem żadnych fajnych efektów", w mało delikatny sposób zasugerowałem, że to bynajmniej nie musi być wina obiektywu. Tak właściwie, to mógłbyś się podzielić tymi "efektami" jakie by one nie były, bo chętnie byśmy zobaczyli, czy to niemoc obiektywu, czy jakaś inna...
W świetle faktów, że obrazek z Tamrona nie jest Z GRUBSZA RZECZ BIORĄC wcale ani lepszy ani gorszy od obrazka z Canona (mk1) to dość ciekawa teoria.
$2200 w USA to nie 7,5.tys w Polsce...strasznie mieszasz. Jednak wiekszosc uzytkownikow kupuje w Polsce a nie USA.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
no dobrą Ci cenę podali, tylko zasada jest taka że cena w dolarach potem w przybliżeniu obowiązuje w Europie ale w EUR! Niech wyjdzie 8500 przy sztucznie zaniżonym kursie EUR ok ale to dalej jest ponad 8 000 PLN!! To jest normalna cena? Ciekawe jaką cenę by Canon zapodał gdyby nie było Sigmy/Tamrona.
Wszyscy tu jadą po tym Tamronie tylko właśnie o tym zapominają. Te szkła są chimeryczne i należy się z tym pogodzić. Jeśli ktoś szuka takiego zakresu to jedzie do sklepu mającego wybór a tam dobiorą mu sztukę do body lub udostępnią swój "ołtarzyk" do 3-godzinnych testów. Ludzie to kupują bo stać je na taki wydatek finansowy, to jest Polska a nie USA czy Germany. Osobiście używam szkieł Canona i czasem Zeissa ale szanuję Sigmę (mniej :D ) i Tamrona za to że są bo tworzą zdrową konkurencją dla C!
A tak na koniec to czemu nikt nie wspomina tutaj testu na photozone.de gdzie ten Tamron wypadł bardzo dobrze. Dla mnie jest to jedyny wiarygodny portal nie obwieszony banerami producentów sprzętu. Ale ... wracam do swoich przemyśleń nad 50L i II połowy półfinału :)
Taa jasne, a świnie latają. Jeśli nazywanie kogoś ***ą jest mało delikatne, to wolę nie myśleć jak się do żony odnosisz.
Dla mnie owe szkło jest po prostu zbędne, mało przyjemną ma fakturę i okazuje się, że obrazek jest dla mnie mdły. Szukałem odstępstwa od 24-70 nikkora, no i ciągnęło mnie do uszczelnień.Cytat:
Tak właściwie, to mógłbyś się podzielić tymi "efektami" jakie by one nie były, bo chętnie byśmy zobaczyli, czy to niemoc obiektywu, czy jakaś inna...
w HK cena 1300 $ za tamrona do 1500$ za canona
do tej pory uważałem tamrona za tani zamiennik, teraz tami stracił ostatnia zaletę
może jak mu sprzedaż stanie to pójdą po rozum do głowy i zjada z cena??
Tornvald , popraw mnie, jeśli się mylę.
- kurs USD z dzisiaj : 3,4015 PLN
- obiektyw : $2199 = 7479,9 PLN
A napisałem o cenie z USA jedynie przy okazji relacji tamtejszych cen omawianego tamrona i Canona 24-70 wersja I. Bo po prostu będę miał możliwość takiego zakupu w najbliższym czasie. I to bez cła, ponieważ wszystko co kupię odbędzie się w ramach mienia przesiedleńczego.
Zaś przy powstałej różnicy stu dolarów, moim zdaniem, nie warto nawet spoglądać na tamrona. No chyba żebym znalazł go gdzieś za te circa $900. Ale rozumiem, że pisząc o takiej cenie, zawarłeś również przedział do $1299? :smile: