Tropy prowadzą do jednej osoby.
Wersja do druku
Po długich bojach udało mi się odzyskać kasę:)
To co napiszę, lekko podchodzi pod oszustwa na allegro.
Wystawiłem na sprzedaż obiektyw. Co jakiś czas dostaję zapytanie odnośnie przedmiotu od nowo zarejestrowanych userów, oczywiście w języku angielskim :D Adresy emailowe są jednak polskie.
Dyskusja kończy się kiedy podaję numer konta na które należy przesłać kasę.
Ostatni delikwent (ka) prosił o szybką wysyłkę do Wawy. Kiedy odpowiedziałem, że będę akurat w Warszawie za kilka dni, kontakt się urwał :)
Mają ludzie tupet.
Od czasu do czasu trafisz na oszusta-cwaniaczka. Ja zaczynam i kończę taką korespondencję jednym majlem - 'no pay - no fun'.
Swego czasu prawdziwą plagą były maile z propozycjami zakupu z różnych afrykańskich krajów. Teraz tego już jakiś czas nie widziałem ale znowu jak wystawiłem aparat dostałem maila od jakiegoś ruska.....generalnie trzeba bardzo uważać i zaraz blokowac delikwenta.
Aha , ja dostałem ostatnio pytanie po amgielsku czy wysyłam na Filipiny, pozniej tez pytania jakies od kogos czyjego szczegóły maila cyrylica pisane były. Moje pierwsza taka sytuacja, więc zaskoczony bylem, ale generalnie łatwo ogarnąć, ze coś takiego trzeba zignorować bo podpucha.
Podanie numeru konta w odpowiedzi i prośba o wpłatę kończy dyskusję :)
lol
wysyp okazji!!! who first???
Canon EOS 1D Mark IV 16,1 MP (2572328511) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Canon EOS 1Ds Mark III 21,1 MP + Tylko Body (2572177623) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Canon EOS 1Ds Mark III 21,1 MP (Tylko Body) (2572177626) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Canon EOS 1Ds Mark III 21,1 MP, Stan A+ (2572177628) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
chyba zhakowali allegro;-)
Canon EOS 1D Mark IV 16,1 Megapikselowy ! (2571642459) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Canon 5D Mark II (2571642457) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wszystkie aukcje usunięte, opiszesz zawartość?
2 szt. 1d IV po 7k
1 szt 1ds III za 5k i druga za 6,5 chyba a trzecia chyba kolo 6 jakoś tak
5d mk 2 +24-105 + 2x 32g x400 i z jakąś elektronika (coś do nagrywania chyba) za 8k
allegro to nie jest portal dla idiotów:lol:
co ciekawe były to wypasione konta z kilkuset komentarzami
opisy były tłumaczone przez translatora wraz z wynikającymi z tego błędami
w jednym przypadku była sugestia ze strzep pochodzi z kanady i będzie wysyłany kanada post
brak odbioru osobistego
były tez nikony d4 of course
wyglądało na zhakowanie kont bo jeden miał wystawione z 30 sukienek po 200-300 zeta i nagle 5 pozycji sprzętu foto!!
1DIV za tyle bym kupił:)
Ciekawe co to za akcja, większość ofert była z kont firmowych z kiluset komentarzami.
Jeśli wykradziono z allegro hasła do kont to będzie się działo....
A tu jakiś Ahmed chce puścić 70-200 2.8 is. To znany "sprzedawca"? Nie odpisuje na zapytania.
jakiś link?
Wyjątkowo zadbany EFS 15-85mm f3.5-5.6 IS USM ! (2573336337) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Obiektyw EFS 15-85 "od nowości używany z 5D mk2":lol:
Ja to bym się obawiał tych czystych szkieł. W sensie że za dużo czyszczone mogły być i powłoki poszły się gibać. A poza tym bajka, od nowości współpracował z 5Dm2 czyli nieśmigany :)
;) czasami to są zwykłe pomyłki :D nie wiem po co robić takie halo.Cytat:
"Obiektyw używany od nowości z Canon Eos 5D Mark II"
Jest to błąd opisu spowodowany przekopiowaniem części treści z mojej wcześniejszej aukcji.
Dziękuję osobą, które wychwyciły to "nierealne" połączenie.
Wiesz - jak ja sprzedaje swoje uzywane szkla (ostatnio piecioletnie 24-70L), to ludzie nie wierza jak mozna uzywac tak, aby na oslonie nie bylo zadnych rys a szkla i obiektyw jak nowe :shock:
A ja serio - dbam o sprzet i nawet nie myslalem, ze takie rzeczy dziwia ;-)
CANON EF 70-200 f/2.8L IS II USM ig
Na "real foto" Canon EF 70-200mm f/4LIS a aukcja 70-200mm f/2.8 LIS II.
To już kolejna aukcja, w której sprzedający chyba nie wie co sprzedaje.
Może to znowu podstawione osoby.......
Sprawa zgłoszona do allegro, więc pewnie za niedlugo będzie aukcja wycofana albo konto zablokowane. Widać że sprzedający nie wie co sprzedaje lub celowo wprowadza ludzi mniej znających się w błąd i liczy na to że ktoś się nabierze i jeszcze cena od 5000 zł ehhhhh.
Może poprostu sprzedaje to co w opisie, a zdjęcie wziął z innej aukcji ze zwyklego lenistwa :)
Na jakiej podstawie uważacie, że to kant ? uzytkownik od 2002roku i żadnego negatywa.
Zdjęcie z katalogu jest wersji f2.8.
to nie ma nic do tego wielu takich było co w ten sam sposób działali (zdjęcie inne, opis inny i cena jak za zboże) i nie mieli negatywów a konto później zawieszone po zgłoszeniu do allegro bo przedmiot nie jest zgodny z opisem co widać (opis jest z katalogu do obiektywu 70-200 f/2.8 l is ii usm) a to jest już jest nie fer tym bardziej że cena od 5 tyś zł za obiektyw który kosztuje w sklepie nowy 4350 zł z gwarancją. Zobaczymy co allegro zrobi sprawa zgłoszona pewnie napisali mu że się nie zgadza opis do zdjęcia i zawieszą jak nie poprawi. Tak tłumaczyć to przedszkolak się może a nie czlowiek dorosły że z lenistwa przedmiot ma być zgodny z opisem a nie tak. W regulaminie allegro są punkty w których pisze że ma być opisane i zgodne z tym co sprzedaje widać że sprzedający nawet go nie znają, a później dziwią się że towar jest niezgodny z opisem i cena z kosmosu i klient odsyła do niego z powrotem i jeszcze dziwi się że negatywa dostał prawidłowo trzeba takich uczyć i być uczciwym i postępować w porządku to tego nie będzie ehhhhh
Jeśli chodzi o cenę, to akurat może być "z kosmosu" i nic nam do tego ( Allegro też nie może ingerować w cenę przedmiotu ).
W przypadku użytego zdjęcia wystarczy zwrócić uwagę sprzedającemu.
Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM Okazja! (2561894430) - Allegro.pl - Wi
non stop tak wystawiają ,czy to oszustwo?
johan ale bolek02 widać że tego nie rozumie. Bolek02 czytaj ze zrozumieniem to co ktoś pisze bo tak niestety jest jak ja pisałem. Jakbyś śledził wątek to takich osób było dużo co tak sprzedawali. Sam kiedyś poprosiłem allegrowicza o przesłanie o więcej zdjęć na maila niż na aukcji było i opis też nie pasował i co się okazało że całkiem inny obiektyw sprzedaje niż w aukcji dał. Zamiast obiektywu 70-200 f/2.8 l is ii usm, który był w aukcji sprzedawał 70-200 f/2.8 bez is i to według ciebie też jest nie wprowadzanie w błąd i cena jak za obiektyw oczywiście 70-200 f/2.8 l is ii usm bo jakże i tu to samo jest. Ktoś by kupił i później by odsyłał bo inny dostał a w aukcji inny i cena nie ta. Tym się nie musisz martwić bo allegro napewno mu już uwagę zwróciło po interwencji i napewno go zablokują. Towar ma odpowiadać temu co się sprzedaje, prawo trzeba przestrzegać tym bardziej na odległość.
Nie popadajmy w paranoję - jakie oszustwo, przecież to zarejestrowana działalność i obecnie 70 wystawionych aukcji :
UMT Robert Suski Al. Jana Pawła II 61 lok. 218 01-031 Warszawa e-mail: allegro@umnietaniej.pl tel.: (22) 498-54-20 kom.: 501-432-464 skype: umnietaniej gg: 1129386
chodzi o zdjęcie;)
Becekpl ty naprawde czepiasz się byle czego co jest zgodne akurat w tym wypadku. W tej aukcji widać że jest sprzedawany ten co w opisie obiektyw nie żaden inny, który w tytule czyli prawidłowo bo wszystko się zgadza a że na głównej dali inne zdjęcie to widać jak patrzą co wrzucają ale każdy widzi po opisie bo na to się patrzy i to jest ważne a zdjęcia są w opis wstawione. Opis jak i zdjęcie obiektywu obok niego jest w porządku to już nie jest oszustwo. Nie potrafisz tego widać odróżnić. A w poprzedniej zdjęcie na głównej inne i w opisie też a to duża różnica nie uważasz tym bardziej jak jeszcze pisze real foto.
Jestem na Allegro od samego początku i uwierz mi, że nie naprawisz tego Świata, bo się nie da. Zawsze znajdzie sie ktoś, kto olewa temat i niekoniecznie jest to oszust. Są też i tacy, którzy szukaja łatwego zysku, ale na to to już są inne metody w naszym Prawie Karnym :)
Poza tym to Ty decydujesz co chcesz kupić i zawsze możesz zapytać.
ja to wiem że to kupujący decyduje zawsze co jest logiczne. Bolek02 ale to trzeba nie mieć sumienia i tacy ludzie zawsze będą spaleni i tyle a że mamy takie beznadziejne prawo to tak jest bo za takie coś popieram że allegro blokuje niech się nauczą żeby ludzi w błąd nie wprowadzać bo tak niestety być nie może. Podałem Ci przykład wyżej jak sprzedawca podziałał a byłem zainteresowany tym obiektywem, ale dobrze że dziada zablokowali. Allegro powinno kary nakładać za takie coś to by się może nauczyli i takich sprzedawców byłoby od razu mniej.
--- Kolejny post ---
fajnie tylko bardzo niewyraźne to zdjęcie. Patrzy się na zdjęcia w aukcji i opis nie wiem czy ty tego nie widzisz ze opis jak i zdjęcia są oki w tej aukcji, a nie na te zdjęcia na które ty patrzysz i najlepiej poprosić o zdjęcia dodatkowe żeby przesłać jak jest sprzedający osobą fizyczną wtedy jest pewność.
Doskonale cię rozumiem pawelo1 ale pocieszajace jest to, że przez te wszystkie lata tylko raz sie wpakowałem w taką lipną transakcję. Oszuści nie mają sumienia i trzeba na to brać poprawkę.
Z drugiej jednak strony czasem coś sie uda kupić dobrze, choc wygląda z pozoru tak sobie :)
Dla mnie sprzedający to krętacz ponieważ tak jak wspomniałeś nalot na gumie mówi sam za siebie.To szkło pracowało i to nie mało.
Zdjęcie nie odpowiada opisowi....Można mieć i 500 pozytywnych komentarzy i właśnie w ten sposób uśpić czujność innych tak więc komentarze to nie jest wyznacznik.
mówiłem że zakończą aukcje albo zablokują go tylko liczyłem że już wczoraj to nastąpi a nie dzisiaj:) dlatego zgłosiłem krętacza bo samo allegro jak się nie zgłosi czy opisze sytuacje to nie wpadnie na to, ale dziwne że nie zablokowali jak to zawsze robili do tej pory tylko zakończyli aukcje bo niezgodność niestety jest produktu z przedstawionym opisem ehhh
CANON 5D MARK ||| FV-23% NOWY BODY 24/H (2588816969) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
niebywała okazja, nie wiem co o tym myśleć
cena jeśli faktycznie z polskiej dystrybucji jest nierealna
Ciekawa oferta z bardzo starego konta.
Umawiając się na odbiór osobisty ewentualnie stracisz tylko trochę czasu.
Dla mnie z podejrzanie niską ceną jest ta oferta.
niska? przecież to mark II
Hmm ten mark iii z Rybnika, postaram sie umowic.