Wlaśnie sprzedalem 400D i chyba sobie walne 50D z obiektywem 17-85 ..... mysle , ze to bedzie good choice.
Wersja do druku
Wlaśnie sprzedalem 400D i chyba sobie walne 50D z obiektywem 17-85 ..... mysle , ze to bedzie good choice.
jak na razie to nie ma go juz w ofercie na stronie canona polska .... a 450D jest cały czas :-)
luck1985,
mam 17-85 i 17-55/2.8. Wbrew temu co piszą niektórzy o 17-85 polecam obiektyw w tych pieniądzach i "Twoich" zastoosowaniach. Teraz kiedy mam go "po Żytniej" ostrzy b.dobrze. Gdzieś czytałem tu na forum, że daje mydło. Odpowiem tak. Przesada. Jasne, 17-55/2.8 jest lepszy, ale cena też jest lepsza.
Może powróćmy do tematu wątku... EOS 60D.
Pozdrówka!
może i będę żałował ale jednak postanowiłem sprzedać swoją 550tkę aby kupić 60D ;)
A ja dzis się bawiłem 60-tka i niestety zostane przy 40d. Fajan lekka konstrukcja, dobrze trzymajaca sie w dłoni ale dla mnie wada jest pokrętło nastaw programów. Zeby przełaćzyć np z Programu P na Pv to najpierw trzeba nacisnac przycisk usytuowany na szczycie tego pokrętła. Może to nie duża wada ale jednak człowiek przyzwyczaił sie do "starszych rozwiązań".
Takie pokrętło to duża zaleta. Mam nadzieję, że Canon szybciutko wprowadzi je we wszystkich korpusach. Nieraz zdarzyło mi się je przypadkowo przestawić, gdy wyciągałem zestaw w pośpiechu z torby lub plecaka.
A 60d i tak pewnie nie kupie, Canon musi się bardziej postarać nie tylko w pokrętłach ;)
Brak pokrętła trybów to najlepsza rzecz u Canona 1D(s) i szczerze nie rozumiem, dlaczego nawet w takich korpusach, jak 5D czy 7D, nie zrobili czegoś podobnego. Duży plus. Większość ludzi używa jednego - dwóch trybów, a przykładów kiedy mi się same kółeczko przekręciło podczas wyciągania z plecaka, torby czy cokolwiek, jest tak dużo, że szkoda nawet wyliczać. Pod względem ergonomii, kółeczko nastaw jest na pierwszym miejscu, na równi z brakiem przycisków ISO, DRIVE, etc, oraz joysticka na gripach.
Myślę że nie żądam zbyt wiele jak na uchwyt do aparatu za ~1000 zł. :mrgreen:
Aha, to, co mi się podoba w 7D, a co nie podoba w reszcie, to usytuowanie tylnego kółka nastaw - jest niziutko, przez co nie ma problemu z dosięgnięciem go kciukiem z gripa.
Nie wiem jak w Polsce ale w irlandii są w cenie 1250 euro (body)
Ja mam kółko w cyfrze i przyciski w analogu i szczerze powiedziawszy wolę kółko. Może kwestia przyzwyczajenia, bo cyfrówki używam znacznie częściej, ale nie przypominam sobie w ogóle sytuacji, by kółko przekręciło mi się samo.
Przyciski są lepszym rozwiązaniem z innego względu niż ergonomia, mianowicie łatwiej je uszczelnić.
W tym temacie ciężko mi się wypowiadać, bo nie jestem zwolennikiem gripów (choć przy analogu posiadam).Cytat:
Pod względem ergonomii, kółeczko nastaw jest na pierwszym miejscu, na równi z brakiem przycisków ISO, DRIVE, etc, oraz joysticka na gripach.
Co do wycofania 50D z produkcji... jak myślicie - jak długo jeszcze będzie dostępny jako nówka w sklepach???
Panowie,
ja tam po przeglądnięciu 60d jakoś nie pałam do niego chęcią,
ma kilka fajnych 'ficzerów', ale ogolnie 50d przemawia do mnie bardziej.
i tu pytanie:
z Waszego cennego doświadczenia zakupowego:
jak długo poprzednicy wczesniejszych wersji utrzymywali sie jeszcze na rynku?
Chce troszkę poczekać na 50d ze względu na nadzieję na lekką obniżkę ceny...
Tylko nie można przegiąć z czekaniem i później pozostanie już tylko szukać 50-tki w resztkach półkowych po zawyżonych cenach...
Pozdrawiam!
V.
Tak naprawdę to wydaje mi się, że 50D już bardziej nie spadnie (nowa), a obawiam się, że może nawet rosnąć (zmniejszająca się podaż, a rosnący popyt) po miarodajnych testach 60D, kiedy się okaże, że poza filmowaniem reszta nie jest dużo lepsza od 50'tki, a nawet dla niektórych gorsza (plastik, gabaryty, szumy ;)), a ona zdecydowanie tańsza.
Zabawne jest to, że każdy poprzedni model jest lepszy od poprzedniego... pomimo, że wcześniej w chwili premiery były totalnie do kitu ;)
Dla mnie 60 Jest zdyskwalifikowana od razu ze względu na brak kart CF. Reszta do przełknięcia, ale do czasu zabawy na żywo nie mam się co wypowiadać.
Także niecierpliwie czekam na kogoś kto w Szczecinie będzie miał ta puszeczkę :P Albo kiedy MM ją ładnie na półce wystawi ;)
Jak dla mnie 60d to w pewnym sensie marketingowy kicz,do tego co ma w środku nie można się chyba przyczepić ale wygląd zewnetrzny,ten wyświetlacz,guziczki jak w seri xxxd a dokładniej 550d...dla mnie za bardzo kombinują ,wiem że znajdzie sie dużo ludzi co powiem że uchylny lcd jest super i bardzo przydatny ale dla mnie to badziewie,nieużyteczne i jeszcze szpecące aparat...oby canon nie dorzucał takich dziwact do nastepcy 5dmkII bo to będzie porażka
Uchylny wyświetlacz jest super i bardzo przydatny :-D
A tak na poważnie to podejrzewam że już wkrótce taki właśnie LCD pojawi się w następcy "siódemki" a może i "piątki". Spójrzmy na Live view. Pamiętam jak na tym forum pisano że to kaszana, porażka i że na zombie nigdy zdjęć nie będę robił bo to dobre dla amatorów z kompaktami. Dziś nikt nawet nad tym się nie zastanawia. Idźmy dalej. Filmująca lustrzanka. To herezja, profanacja ideii aparatu fotograficznego - krzyczano na forach dyskusyjnych. Dzisiaj powstają całe elaboraty i dedykowane strony o filmowaniu dslr-ami a filmowcy weselni wysprzedają kamery by zaopatrzyć się w ten cud techniki, gdzie za stosunkowo niewielkie pieniądze można osiągać efekty jakie dają kamery za setki tysięcy złotych. Dokładnie tak samo będzie w przypadku uchylnego LCD. Za kilka lat nikt nawet nie wspomni o takim szczególe, a może nawet będzie pisał że powinien obracać się w jeszcze innej płaszczyźnie :lol:
Shadow, pięknie to napisałeś :)
Ja jestem za uchylnym wyświetlaczem. Chociaż ciekawi mnie, co będzie wytrzymalsze - czy szybka w jakiejśtam odległości od LCD - tak jak teraz, czy odwrócony i schowany w stronę body obracany ekran... Chociaż jedna rzecz mniej do porysowania - ja jestem za ;))
Tylko w jedynce bym tego nie chciał - mógłby złapać luzy podczas wbijania gwoździ :mrgreen:
pokręteł i przycisków też będzie mniej, bo będą ekrany dotykowe takie jak w kompaktach
W EURO-AGD pojawił się w przedsprzedaży za 4399zl.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...60d-body.bhtml
Dokładam 300zł i mam 7D bez czekania. Gdzie tu sens?
A tutaj zdjęcia przykładowe:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11588
Szumi jak 550d (nie ganię, chwalę).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Zwróćcie uwagę na czarne elementy serwisu do kawy (ISO 1600). Co prawda odszumianie było (zapewne) włączone w puszce, ale to jest naprawdę niezły "cień".
Witajcie,
pojawiła się oferta ciut tańsza, w Londynie :
http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll?...=STRK:MEWAX:IT
849 Ł, czyli 991 €, w PLN 4.032.
Pozdrawiam,
J.
Jacek-ie, dorzuć do tego 60GBP za przesyłkę do PL i jeszcze jedno, jak rozumieć ten zapis
"ONE YEAR seller WARRANTY (with canon JAPAN)"
Czy serwis PL będzie honorował gwarancję?
Nie będzie. Napisane wyraźnie, że gwarancja w Japonii tylko, realizowane przez sprzedawcę.
Sory mój błąd nie spojrzałem że to na na e-bay'u jest ...
Gdybyś kupował na terenie UK a nie w necie to wtedy bezproblemowo otrzymujesz gwarancje europejską.
Kupowałem w UK i bezproblemowo dostałem gwarancje europejską :)
A ja kupowałem w PL i raz dostałem gwarancję polską a raz amerykańską. Rozmawiamy o konkretnym przypadku, który został przedstawiony przez kogoś jako okazja cenowa w stosunku do tego co w PL w sklepie mamy ale jak doliczyć do tego 60GBP za transport i fakt otrzymania gwarancji nie realizowanej w Polsce to ten zakup średnio opłacalnie wygląda. Wniosek? Czytać uważnie opisy aukcji, nie podpalać się i nie siać zamętu.
Raczej nie masz na co czekać, bo 50D można juz kupić za 2700 - 2800 w sklepach i taniej IMHO nie będzie.
To jest bardzo dobra cena jeśli za ten plastik 60D trzeba wybulić ponad 4.000zł :confused: na początku 50D też tyle kosztował.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
e-FotoJoker oferuje 50D za 2.693zł i już się kończą :)
http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/canon/
Witaj,
co do przesyłki to owszem, ale jak ktoś mieszka na miejscu, to już troszkę lepiej, w UK przesyłka 9.99 Ł.
Co do gwarancji to jw, jest sporo rodaków poza PL (ja też :) ) więc może ta informacja się przyda.
Jest jeszcze oferta z DE, w tej chwili najtaniej za 1.069 €, o tu : http://www.n1shop.de/shop.php?mode=d...er=466871-1940
Ale jak ktoś wyżej napisał, trzeba chyba troszkę poczekać na ustabilizowanie się ceny, myślę, ze okazje cenowe pojawią się tuż po Świętach Bożego Narodzeniaa lub zaraz po Nowym Roku.
A jak ktoś ma ciśnienie na bycie pierwszym userem, to proszę bardzo :D.
Pozdrawiam,
Jacek
Większość czytelników tego forum to jednak Polacy i oferty zakupu na miejscu w UK czy gdzie indziej nie bardzo ich interesują a jedynie wprowadzają zamęt bo cenowo po policzeniu wszystkich kosztów nie są zbyt atrakcyjne. Jak już podawać ceny to rzetelnie.
Osobiście dla mnie jedynym argumentem za 60d (w porównaniu do 50d)
jest AF to mnie boli, jest to jedyny dylemat...
Jak uważacie bo w 60d AF jest analogiczny z 7d (o ile nic nie poknociłem),
warto wziąć 60d miast 50d dla tego AF?
Filmy w 60d i inne jego 'ficzery' mnie nie kręcą.
Pozdrawiam i dzięki!
V.
AF nie jest z 7D. Jest z 50D
dmiank:
wg spec w dpreview.com
60d:
TTL-CT-SIR, 9 focus points (cross-type)
7d:
TTL-CT-SIR with 19-point CMOS sensor
50d:
Multi-BASIS TTL, 9 focus points (diamond shape, cross-type)
więc bliżej mu do 7d niż do 50d
Pozdrawiam
V.
Może inaczej - jest taki jak w 50D.
Może nowszy technologicznie, ale 9-cio punktowy.
Pozdrówka!
Ukonkretnię więc pytanie,
czy dla "nowszego technologicznie" systemu AF
warto przedłożyć 60d nad 50d?
Pozdrawiam!
V.