to zależy, jakie masz inne szkła (jak masz jakieś powyżej 24, to brałbym Ciamcianga)
Wersja do druku
19-35 TAMRON - i tu chciałem wejść w 17-35 sigmy lub 14 ciamciaga
:confused: :confused: :confused: :confused: :confused:
Witam, jak wygląda krycie pełnej klatki jak w 5D lub w analogu 50E (taki posiadam) przy założonym Samyang 14mm?
Z Samyangiem 8mm jest problem z tego co widziałem.
?
Bo 8mm jest robiony dla cropa, a z 14mm nie powinno być problemów bo to dla FF szkiełko!
Pozdrówka!
Czytam ten wątek i czytam i mam wrażenie, że to szkiełko "*upy nie urywa" :D Wydaje mi się,że to raczej produkt dla tych, którzy nie mają szerokiego kąta w ogóle. Mam teraz Sigmę 12-24 4.5-5.6 HSM i dla mnie zniekształcenia na tak szerokim szkle są nie do zaakceptowania, nawet przy 14mm(jedynie do krajobrazów się to szkło nadaje), patrząc na Samyanga, przerysowania też są ogromne. Portret jak tu niektórzy pokazują skomentuję krótko - LOL! Na czymś tak szerokim zawsze będzie mniejszą lub większą karykaturą. Sigmy obecnie się pozbywam, bo nie zdaje egzaminu na ślubach. Myślałem o tym Samyangu, ale po przejrzeniu zdjęć równie dobrze mógłbym zostac przy obecnej Sigmie. Pomyślałem zatem o Sigmie 14mm 2.8. Czym się różni oprócz ceny i AF od koreańca? Warto dołożyć do niej drugie tyle (albo i ciut więcej)? filtry mozna montować? Używał ktoś? Warto to to brać? :)
Hej,
Czytałem post ale nie znalazłem informacji czy ktoś przyklejał dandeliona bezpośrednio do bagnetu Samyanga 14? Proszę o info na ten temat mam taki zestaw, przykleiłem i nie ma potwierdzenia ostrości coś zrobiłem źle, tylko co? miejsce obliczone idealnie.
5 D Mark II
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i 40 D
i 40 D[/QUOTE]
ja sobie kupiłem na Allegro, po kilku godzinach roboty na 100% dobrze zamocowałem.. i nie działa :/
może po prostu wysłali mi zepsuty, a może to nie ma prawa działać
Pokazuje 00, czy pokazuje jakas wartosc zgodnie z dzialaniem chipa i po prostu nie pika ?
Pokazuje 00 i nic nie pika
No to jest raczej zle wklejony. Sam chip przylozony do stykow body - bez obiektywu - dziala ? Pewnie chipy sa za cienkie albo obiektyw w tym miejscu jest inaczej wyprofilowany i chip nie dotyka do obiektywu :) Innej opcji nie ma zeby manualny obiektyw generowal dziwne sily, ktore powoduja ze chip z nim nie dziala ;)
Problem w tym, że przyłożony do styków body też nic nie pokazuje. Dzwoniłem do firmy, która mi go sprzedała na Allegro i twierdzą, że sprawdzają przed wysyłką specjalistycznym sprzętem. Na moje pytanie czy przyłożony powinien cokolwiek pokazywać odpowiedzieli, że nie powinien nic pokazywać! Zdziwiło mnie to bardzo ale zapierają się, że tak ma być. Firma FunkyFotos (3996) *
Ja wklejałem mojego do S 85 f/1.4 miałem podobny problem- okazało sie (tak jak Tezet sugeruje) że był za cienki - zamocowałem na 2 wartstyw taśmy piankowej obustronnej - od tej pory śmiga bez problemów. To że przyłożony do styków nic nie pokazuje jest co najmniej dziwne. Przesłona powinna być.
Potwierdzenie ostrości fajna sprawa, tylko czy w tym Samym ma sens?
Od niedawna posiadam to szkło i w sumie nie waham się - dokupić dandeliona i przymocować, czy nie?
Póki co to widzę, że problemy są w ogóle z zamocowaniem...
Airhead, Tomzozo, będę czekał na informacje o waszym boju z czipem...
"waham się" miało być, a nie "nie waham się"
W tym szkiełku ma, niby GO duża, ale zakres ustawienia ostrości spory, co zresztą widać ostrząc na LV.
Jeśli już się ma szkiełko z mocowaniem C, to można ryzykować, chociaż skutki różne. A jeśli ktoś zamierza kupić, to polecam się nie bawić w klejenie tylko kupić z profesjonalną przelotką z potwierdzeniem AF.
A ja w maju kupiłem własnie z mocowaniem canona i kilka tygodni temu dokupiłem chipa za 99zł...tego najdroższego który daje się programować...pierwsze co zrobiłem to właśnie przyłożenie do styków body -okazało się że jest sprawny - potem mocowanie na taśme dwustronną z wykorzystaniem podkładki z kawałka starej karty bankomatowej...cała operacja trwała 15 minut i mam potwierdzenie ostrości które myślę że watre jest tej ceny...zrobiłem tym klilkaset zdjęc i wszystko działa jak należy, nawet odpinam szkło przy włączonym body czego się na początku obawiałem ale kilka razy się zapomniałem i nic się nie stało.
Oto fotka...tak na szybko
No to skusiłem sie na Samyanga 14mm f/2.8 (poprawioną wersję) i jest kicha. Płaszczyzna ostrości jest w nim bardzo krzywa. Albo mam ostrą lewą stronę kadru albo prawą. I widoczne jest to już przy detektorze APS-C :cry:
Mieliście coś takiego ?
Nieźle mnie to wkurzyło. Idę do sklepu, obiecali mi wymienić na inny egzemplarz.
miałem cos takiego, ale to było połączone ze zbliżaniem się ostrości w stosunku do pierścioenia- zrobili i jest ok.
no dobra, jak przyłożyłem do styków to pojawia się przysłona do ustawienia
to jednak moja wina, że nie potrafiłem tego przymocować
kupiłem ten chip głownie po to, żeby mieć nazwę obiektywu, a to i tak mi się nie uda ustawić
W końcu udało mi się rozwiązać problem "niewidzenia" przez Lightrooma i ACR-a profila korygującego dystorsje. Jeśli miał ktoś z tym problem to wystarczy wyedytować rzeczony plik .lcp, odszukać linię ze słowem "False" i zamienić je na "True".
cyt:
LR3 will recognize this profile if you:
1) open the profile in, for example, TextEdit
2) find the line that reads: " False
3) change the word "False" to "True"
4) save it with a different name.
pzdr,
ZbyszekK
Jeśli już się ma szkiełko z mocowaniem C, to można ryzykować, chociaż skutki różne. A jeśli ktoś zamierza kupić, to polecam się nie bawić w klejenie tylko kupić z profesjonalną przelotką z potwierdzeniem AF.[/QUOTE]
to jaki adapter polecasz do 5d albo 50d
1.
http://allegro.onet.pl/adapter-canon...308846247.html
a moze..
2.
http://allegro.onet.pl/adapter-canon...315358940.html
3.
http://allegro.onet.pl/pro-adapter-c...315359037.html
No to dostałem nowy egzemplarz. Tym razem płaszczyzna ostrości jest bardzo równa.
Ale zamiast tego mam mega mydło na f/2.8. I to w środku kadru. Konkretnie wygląda to jak efekt "soft focus".
Na brzegu jest z kolei bardzo dobrze nawet przy f/2.8. Po przymknięciu do f/5.6 jest z kolei super ostro.
Co jest z tymi Samyangami ? Nigdy więcej tego badziewia !!!
Pozdrawiam,
Paweł
Ponad wszelką wątpliwość trafił Ci się trefny egzemplarz.
A możesz jakieś zdjęcie przykładowe wkleić?
Najlepiej cropa tego "soft focus".
Witam!
Czy może ktoś zna jakiegoś linka do opisu w języku polskim (najlepiej) jak zaprogramować chipa EMF pod Samyanga 14/2.8. Mam Canona 5D i obiektyw z bagnetem Nikona + przejściówka na mocowanie EOS z dandelionem z programowalnym chipem EMF. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam!
Dzięki za odpowiedź. Kupiłem coś takiego na forumowej giełdzie http://canon-board.info/showthread.p...898#post897898 sprowadzone z ebay'a, prowdopodobnie to EMF 3.0 i znalazłem coś takiego http://emfphoto.com/forum/index.php?topic=3.0
Możesz dać namiary na jakąś instrukcję programowania tego chipa w języku polskim.
Tak się składa że Canona 5D mam też od dzisiaj więc wszystko deko nowe i inne. Wcześniej używałem tego Saymanga z D700... wiadomo bez żadnych przejściówek i problemów ;)
Bardzo proszę :-D
To są cropy z Canona 500D zmniejszone 2x.
f/2.8:
f/5.6:
http://picasaweb.google.com/lh/photo...eat=directlink
Te Samyangi to jakiś dramat.
Pozdrawiam,
Paweł
Jeszcze raz, przerasta mnie technika.
f/2.8:
f/5.6:
Ewidentnie masz trafiony egzemplarz. Mój (i kilka innych, które znam) ma wiele wad, ale akurat nie z ostrością. To zaraz po ogniskowej główna zaleta tego szkła.
Ja ze swojego jestem bardzo zadowolony a po zakupie dandeliona z Allegro 100zl i wklejeniu na obiektyw ( tasma dwustronna + kawalek karty plastikowej)
dziala super jedynie nie moge zrozumiec dlaczego jak zmieniam przyslone z 2.8 na 5.6 i wyzej mam przeswietlone zdjecia zawsze zachowujac przyblizony czas naswietlani AV.
Czy ktos ma podobny problem i wie jakie zastosowac ustawienia?
Witam!
Kilka dni temu kupiłem obiektyw SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC, wymieniłem go, ponieważ miał jakąś plamę na wewnętrznej soczewce. Na nowym egzeplarzu nie ma numeru seryjnego (na tym pierwszym był), czy to normalne? Sklep (cyfrowe.pl) w którym kupiłem nie daje papierowej gwarancji na ten obiektyw, gwarancja jest realizowana przez sklep na podstawie paragonu. Jak wygląda to u innych sprzedawców?
miałem Samyanga 85/1.4 i też nie znalazłem na nim numeru seryjnego.
Może jakieś egzemplarze przed sprzedażowe czy coś
Samyangi NIGDY NE MIAŁY numerów seryjnych.
Obiektyw, który dostałem ze sklepu miał numer seryjny: D110I2164, dlatego zdziwiłem się, że ten drugi, po wymianie, nie miał tego numeru.
Jak oceniacie samyanga podczas ślubu na FF do kilku ujęć z kościoła, pleneru i zabawy na weselu. Mam 24-70 do większości ujęć z wesela, 85mm zmieniam teraz na 100 więc coś dłuższego również mam. Brakuje mi szerokości do kilku ciekawych kadrów.
14L za drogi
15 (fish) nie lubię rybiego oka
sigma 12-24 droższa i ciemniejsza od S14
C17-40 (może nie wąski ale nie tak szeroki jak pozostałe obiektywy)
S14 gdybym kupował brałbym z potwierdzeniem ostrości albo kupiłbym matówkę (co bardziej polecalibyście (pot. AF czy matówka)
Według kalkulatora DOF przymykając S14 do f4 i ustawiając ostrość na niecałe 2m mamy ostry obraz od 85cm do nieskończoności.
Bardzo proszę o poradę
Da radę. Jeśli tylko masz pomysł na ultraszeroki kadr.
ja wolę potwierdzenie af od matówki
Co w takim razie z ustawianiem ostrości. Lepiej kupić wersje nikonowską i mieć potwierdzenie ostrości czy matówkę (jaką EG-s, EG-d).
różnica w cenie niewielka. Jak będzie szybciej i wygodniej. Dodam, że nigdy nie miałem matówki do ręcznego ostrzenia na cyfrze. Jedyna przygoda z moim ręcznym ostrzeniem to yashica 35 gsn, szło mi to w miarę sprawnie i szybko. Przy 14mm będzie chyba jeszcze łatwiej (w yashice było 45mm)
Jeszcze jedno pytanie.
Czy użytkownicy którzy kupili wersję z potwierdzeniem od Pan Cichego są zadowoleni?
Miałem go raz pożyczonego na jednym ślubie. Bezproblemowo dawał radę, ostrzenie bardzo łatwe, chyba użyłem ze 2 razy LV (w Kościele), resztę na czuja. Wesele pełen manual na czuja, wszystko ostre. Oczywiście trzeba odpowiednio ustawić :)
Oczywiście nieźle krzywi kadry :) tutaj jeden, nieprostowany
A ma ktoś jakieś kadry ślubne z tego szkiełka, ale na cropie?