To dosc znany pomysl i nawet działa - czytalem o tym na nikoniarzach. Chyba nawet na CB tez o tym bylo. Tylko duzo z tym pitolenia sie ;)
Wersja do druku
Bez przesady, ile pitolenia, wystarczy lampę palnikiem przykleić i zaizolować żeby światła nie wpuszczało. Chyba że lampa studyjna ma fotocelę w jakimś dziwnym miejscu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Od biedy można by wyprowadzić kabelek z fotocelą poza lampę i zrobić np. z dyfuzora pomalowanego na czarno specjalnego docka na lampę systemową :)
Ale przy 2 lampach do wyzwolenia trzeba miec juz chyba dwie systemowki? Nie prosciej ND lub po prostu systemowkami walnac? Wiem ze to nie to samo, ale to cale przyklejanie lamp itd. po prostu do mnie nie przemawia.
Filtr szary jednak trochę kaszani obrazek, a systemówki w hss mają za małą moc w plenerze.
Na ten 2gi problem podobno wynaleziono rozwiazanie ;)
A wracajac do tematu watku - to w koncu synchronizuja z krotkimi czasami czy nie, bo sie pogubilem czy wciaz rozmawiamy o czasie migawki czy blysku?
Ponieważ padło tutaj podejrzenie że sprzedawca nie wiedział co mówi i lampę o krótkim czasie błysku zareklamował jako działającą w hss to chciałem sprawdzić czy faktycznie czas błysku jest krótszy niż w "normalnej" lampie i stąd próby fotografowania czegoś w ruchu.
Parametry techniczne lampy są tutaj:
Zamawiam dual power 300 ws, i do tego filtr hoya x8 hmc, mam nadzieje ze 3 dzialki przyslony nizej pozwola mi zejsc do czasu 1/125 w popoludniowym sloncu przy f2.8 na przyklad... mam tez nadzieje ze hoya za bardzo nie skaszani obrazka....
W popołudniowym słońcu da radę robić tymi quantuumami bez problemu. Iso 50 w aparacie, mimo iż sztuczne w takich warunkach się przydaje. Chciałem porobić testy porównawcze tych quantuumow z systemowka (jedno i drugie z parasolką odbijającą) ale na długie weekendy pracowałem :/
długo myślałem czy systemówki czy quantuumy, i jednak wolę quantuumy.
580 EX to jakieś 50 - 100ws w zależności od modyfikatora, ale z tego co czytałem to bliżej 50ws, więc żeby miec moc 300ws to musiałbym chyba z 5 takich systemówek założyc.
Na quantuuma 300ws założę oktę 150 cm składaną od fripersa i będę miał piękne światło. Ewentualnie dużą, transparentną parasolkę 150 cm czy coś koło tego.
Z systemówkami moze byc też problem z równommiernym oświetleniem takiej okty.
Z chęcią bym zobaczył jak wpływa filtr szary na obrazek.
aha, nie wiem czy było, dla zwolenników systemówek, uchwyt na 3 lampy z mocowaniem bowens:
http://allegro.pl/uchwyt-mocowanie-b...573326203.html
Michał daj sobie spokój z oktą 150 cm. Ja używam w moim przydomowym studio quantuum 600 dual power z oktą 180 cm i nie wyobrażam sobie brać takiego ciężkiego i dużego zestawu w plener. Światło nawet bezpośrednie z tych lampek jest dość przyjemne, więc nie widzę sensu męczyć się z taką dużą oktą. W dodatku pierwszy podmuch wiatru i lampy wylądują w innym województwie.
Ja mam parasolkę 91 cm (albo 102 cm) i jest naprawdę bardzo dobrze. Dodatkowo taka okta zabiera masę światła i nie wiem czy 300Ws da radę w plenerze.
Co do systemówek, mam kabel ettl i jakoś nie mam czasu sprawdzić jak to działa w plenerze z parasolem i porównać do quantuumów.
Ja lampki wyzwalam fomexem dr ray i 1/160 z 5d mkII mi się ładnie naświetla (1/160 działa na pewno dobrze, nie pamiętam czy 1/200 też działa dobrze).
Dyskusja schodzi na tematy plenerowe .. wiec skonczy sie na Elinchromie tak jak u mnie ;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=74334
nie tylko u Ciebie Czacha, u mnie po przerobieniu wielu wariantów skończyło sie podobnie
E, tam, Elinchromy są dla mięczaków ;)
też słyszałem że qunatuum rozważa zmianę nazwy na pudzianlight ;)
W sumie, wszystko zależy od tego jak robimy sesje plenerowe. Do spacerków po mieście Elinchrom jest bardzo fajny bo mały, ale jak ktoś robi sesje bardziej stacjonarne na których więcej uwagi i pracy wkłada się w ustawienie świateł to coś o większej mocy a mniejszej mobilności wydaje się sensowniejsze. Te Q300 DP to taki ni pies ni wydra, ani super mocne ani super mobilne.
300 ws to jedna działka przysłony słabiej niż 600 ws...
sam się zastanawiam, ale myślę że powinno wystarczyc ?
czasami nawet może byc korzystniej, łatwiej zejśc z czasem do synchro albo łatwiej otworzyc przysłonę (w przypadkach bliskiego umiejscowienia okty od modela).
a co do możliwości oświetlenia dużej okty 150 cm to według mnie powinno dac radę 300 ws... to znaczy okta będzie na pewno dobrze oświetlona, natomiast jaka moc z tego wyjdzie to grzyb raczy wiedziec :-/
Piotr trochę nie kumam Twojej wypowiedzi, miałeś przecież duży namiot a w nim 3 x 580 EX z tego co pamiętam, a to jest dużo słabsze niż 300ws i dawałeś radę.....
Jak to w koncu jest ?
Oczywiście ja z ostrym słońcem nie zamierzam walczyc tym 300 ws.
:-)
u mnie pewnie skończy się na razie na parasolce, ale okta mi się marzy :-)
co do pleneru to będę miał asystenta, w zeszłym roku nie miałem, i raz na moście Gdańskim w Wawie parasolka mi pierdyknęła o glebę (razem z 430 EX).
Ja piszę o okcie od FLIPERS - składa się jak parasolka, asystent powienien temat ogarnąc. Ale i tak nie zamierzam błyskac zawsze, tylko wtedy jak będę miał kaprys, będę też doświetlał blendą.
Fakt, że może mi się jeszcze odnienic, jeszcze 3 dni temu kupowałem 3 x yongnuo 460 + parasol, a dzisiaj quantuumy ;-)
No właśnie, do tej pory robiłem plenery po 16, raczej w cieniu i tu 3x580 bez problemu dawało radę, nawet z jedną 580 też by dało radę, ale właśnie dla tego inwestuję w sprzęt studyjny żeby przestać szukać cienia po południu.
Może to coś pomoże, wrzucam surowe fotki jak Dual Power 300Ws radzi sobie w słońcu. Są to zdjęcia robione jeszcze podczas ustawiania lamp.
Pierwsze foto:
10 kwietnia około godziny 14 - 15, słońce wysoko, błyskane tylko z założonym oryginalnym reflektorem, pełna moc, lampa gdzieś około 3 metry od modelki.
Drugi przykład z 2 maja, około godzny 18 - 18:30. Błyskane z założonym softboxem 120x80, moc lampy w zakresie od 1/2 do 1/4 mocy. Odległość lampy od modelki widać na zdjęciach.
http://img863.imageshack.us/img863/1...cdualpower.jpg
No właśnie, takie przykładowe foty + podstawowe dane (model lampy, rodzaj modyfikatora, godzina o której robione było zdjęcie i nastawy na aparacie) byłyby bardzo przydatnym źródłem wiedzy. No i trzebaby też zrobić podstawowe porównanie : Quantuum 300 vs Quantuum 600 vs 1x580exII vs Yongnuo, nad którym najbardziej się obecnie zastanawiam, z uwagi na to, że :
1)Quantuum to jednak kawał kloca i do plecaka foto już tego nie upchniesz.
2)Moc 580EXII = moc YN560 (przynajmniej na papierze), ale cena 580EXII = 5 x cena YN560
3)Żeby korzystać z HSSa Canonowego, trzeba władować kolejną kupę kasy w RadioPoppery, albo PocketWizardy (Pixeli nie biorę pod uwagę bo istnieją negatywne opinie na ich temat, a na samodzielne testy nie mam nerwów, żeby kupić i później męczyć się ze sprzedażą)
Jak tylko będę miał sprzęt na wierzchu to zrobię porównaniu mocy Dual Power 300Ws oraz Yongnuo YN560. Niestety nie mam możliwości porównania z 580EX. Co do YN560, są to fajne i tanie lampy, problemów z nimi nie miałem jeszcze ( mam je od niedawna dopiero) i oby tak zostało. Jako uzupełnienie do Dual Power są w sam raz, ale na pewno nie zastąpią mocy Quantuuma.
No i widać na tych zdjęciach doskonale że 300Ws się w słońcu nie wyrabia.
To ze 300Ws pod slonce nie wyrobi wiemy w sumie bez tych testow ;)
czyli to raczej lampa o krótkim błysku, a nie HSS.
Skoro lampa ma flash duration 1/800-1/10000 (o ile dobrze doczytuję) i to jest jej zaleta, to ta instrukcja powinna być dokładniejsza. Nie piszą przy jakiej mocy 1/800, kiedy 1/10000 (choć oczywiście tego się można domyślić), nie podają, że to zapewne t0,5 i nie podają t0,1. Jednym słowem - marketing mówi o zaletach, a instrukcja te zalety pomija.
Wg mnie będzie mało, popatrz na poniższe zdjęcie.
Oryginalny reflektor ma wiele większą wydajność. Softbox, szczególnie tak duży jak planujesz pożre sporo światła.
Wiadomo, że ta lampa ma rozjaśniać tylko cienie, więc może być słabsza od słońca, ale jednak jak chcesz pracy koło południa w pełnym słońcu to wybierz 600 WS. I będziesz z mocą na styk.
Istotne jak daleko odstawisz lampę, ale jeśli chcesz miękkiego światła to na szczęście musisz mieć lampę blisko. Nie wiem jakie "ciasne kadry planujesz i czy możesz być z lampa blisko.
No to kolejny dylemat, czy moze jednak kupic 600 ws...na tych zdjeciach widac, ze niebo powinno byc ciemniej, wiec powiedzmy 1 dzialka przyslony.... w takim wypadku ewentualnie lampa blizej modelki, o ile jest miejsce...... mysle ze przy zblizeniach te 300ws wystarczyloby, wtedy soft blisko , ale przy szerszych planach lipa, soft dalej, slabsze swiatlo i utrata miekkosci... wiec lipa..
Co do yongnuo to bym szedl w model 460, niznacznie slabsza moc i brak zooma, ale sporo tansze.... ale to przestaje miec sens bo odbiorniki trzeba zakupic i upierdliwe mocowanie, wiec chyba quantuum to rozsadne rozwiazanie....
Kolo poludnia to nie chce, rozsadna godzina to po 17, 18, ale na tych zdjeciach widac, ze nawet po poludniu w sloncu lampa 300ws nie wyrabia.
Ciekawe dlaczego ten zestaw jest taki tani - Fomei Panther 600 Mini? Szybko laduje, duza moc, niewielkie rozmiary, wymienne baterie, bardzo niska cena .. gdzie jest haczyk? :mrgreen:
Sluchajcie, powiedzcie szczerze, czy zdjecia w pelnym sloncu sa ladne?
Z lampa tak :)
Teścik informacyjny.
Wskazanie światłomierza światła błyskowego dla ISO100 z odległości 3,5 m. Wszystkie lampy na na statywie, na pełnej mocy, palnik bez modyfikatorów na wprost kopułki światłomierza (niestety mam tylko taki, który pokazuje przysłony, a nie chce mi się liczyć LP):
EX580II - 105 mm = 11 i 2/3
YN560 - 105 mm = 11 i 1/3
YN460II - 24 mm = 8 i 2/3
YN560 - 24 mm = 8 i 2/3
EX580II - 24 mm = 8 i 2/3
To byla taka troche prowokacja ;)
zawsze jak wejdę na CB to potem nie wiem co mam już zrobic :-)
mam mętlik w głowie, bo w cenie dual 600 Ws miałbym 300 Ws + dodatkowy aku.....
denerwujecie mnie ;-)
Ja bym sobie drugi aku podarował na rzecz akumulatora żelowego. Ja lampke do aku żelowego podpinam tym kablem co jest w zestawie do zapalniczki samochodowej tylko lekko przerobionym. Od biedy można w tym kablu odciąć wejście zapalniczkowe i podłączyć na ostro 2 kablami. Albo dać elektronikowi do przeróbki :)
robione 1 maja
Quantuum 300Ws DP
pełna moc z założonym BD 50cm
odłegłość może z 1,5m od modelki
czas 1/125 lub 1/160, F11-F13 jakoś tak, wyzwalane po kablu
godzina ok. 14
To jest obrobione? Bo nieciekawie twarz wyszla, jakby wyciagana z cieni.
coś tam ruszone ale nie do końca jeszcze, własnie twarz do poprawki.
Surówke wrzucę jak do domu wrócę, jeżeli jesteście zainteresowani.
Jesteśmy, bo niebo też wygląda na ściągane, a nie o to chodzi w zdjęciach pokazujących moc lampy :P
Na tej fotce niebo jakoś tak dziwnie wygląda jakby nie z tej fotki.
Oj micles szybciej to napisał, sorki nie zauważyłem.
dobra, kupuje 600 Ws. + na razie duży parasol transparentny 150 cm.
Wolę transparentny bo wygodniej asystentowi to bedzie trzymac. Bedzie to trzymal na lekkim statywie lekko pochylajac do przodu - tak zeby swiatlo bylo lekko z gory i z boku.
a na back up w razie czego mam 2x430 EX - w parasolce (100 cm) w razie czego tym mozna lekko doświetlic, oczywiscie nie w słońcu.
Okta jest wygodniejsza niż parasol, łatwiej utrzymać na wietrze.
ale okta kosztuje 350 zł (składana szybko, od FLIPERS)... a parasol 40 zł, może 50 zł....
zakup tej lampy to i tak u mnie trochę "wybryk", więc raczej niestety będę ciął koszty.
ale znając życie pewnie kupię oktę :mrgreen:
To kup se blendę, będzie najtaniej :)
parasol to zło
ok, kupuję blendę ;-)
a poważnie to powiedzcie mi czy te quantuumy same się "zerują" do pełnej mocy czy trzeba po zrobieniu zdjęcia nacisnąc "pilot" żeby sobie błysnęły ?
chyba źle się wyraziłem....
czy trzeba naciskac "pilot" po zmianie mocy lampy, o to mi chodziło.
przy zmianie mocy błysku na niższą lapka sama błyśnie, nic nie trzeba naciskać
ok, dzieki