-
Odp: [sebcio80] - Sebastian Stankiewicz - wydarzenia sportowe
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
bez serii jest raczej ciezko zlapac TEN moment w siatkowce
I nie tylko w siatkówce. Robiąc serią jest jednak łatwiej, no i mamy tych zdjęć (ciekawych) nieco więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Kurcze w szoku jestem bo fotografuje siatkówkę i nie robie serii, zresztą na żadnym sporcie jej nie używam, kończąc na mma ;-)
nic tylko pogratulować,
szacun, daj linka do jakiś swoich zdjęć z siatki, chętnie obejrzę, bo musisz mieć świetne oko, jak atak zawodnika trwa może 1/10s,
powinieneś spróbować fotografować baseball, wyobraź sobie, że idioci łączą 3x 1Dx aby mieć 30fps żeby łapać piłkę na kiju, a mogli by wynając Ciebie ;-)
Cuprum Lubin - MKS Będzin 3:2
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
-
Złośliwi śmieją się, że w przypadku 6D ważne żeby AF pracował na Al Servo. Seria już nie jest konieczna, bo na pojedynczym wyzwoleniu migawki jak się postarasz też zrobisz 4kl/s :).
--- Kolejny post ---
Zostawiasz mało miejsca na górze. Np 3 ma więcej pod nogami niż nad głową. A jak by to wyglądało odwrotnie? Albo tak jak na 4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Zostawiasz mało miejsca na górze. Np 3 ma więcej pod nogami niż nad głową. A jak by to wyglądało odwrotnie? Albo tak jak na 4.
fakt, ogólnie mam tendencje do zbyt ciasnych kadrów,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
wyobraź sobie, że idioci łączą 3x 1Dx aby mieć 30fps a mogli by wynając Ciebie
Dajmy może spokój. Ten sarkazm jest moim zdaniem niepotrzebny.
Fajne zdjęcia w tej serii(Możdżonek), dziewczęta super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Zlosliliwosci i szyderstwo odlozylbym na bok, ja nie zaprzeczam zasadności używania serii gdybyś doczytał. Jak zaczynałem przygody z Canonem, motocross robiłem obiektywami od Zenita więc nie pisz mi takich, że się nie da, bo głupoty gadasz.
-
Pokaż więc rezultaty, internet ma do siebie to że każdy może w nim pisać dowolne rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Zlosliliwosci i szyderstwo odlozylbym na bok, ja nie zaprzeczam zasadności używania serii gdybyś doczytał. Jak zaczynałem przygody z Canonem, motocross robiłem obiektywami od Zenita więc nie pisz mi takich, że się nie da, bo głupoty gadasz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Dajmy może spokój. Ten sarkazm jest moim zdaniem niepotrzebny.
złośliwie trochę napisałem, ale przyznacie chyba, że bez jakiś negatywnych emocji,
a gratulacje to na serio, jeśli to co kolega piszę to prawda,
mimo wszystko ciężko rozmawiać z kimś kto neguje Twoje zdanie, opinie, doświadczenie, nie prezentując serii zdjęć z jakiegoś meczu, w tym wypadku z EXIFem koniecznie, robione na one shot,
-
cobalt szacun ze zwrociles uwage na jakies tam techniczne sprawy na 3 i 4... :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
... nie prezentując serii zdjęć z jakiegoś meczu, w tym wypadku z EXIFem koniecznie, robione na one shot,
Zrobiłem błąd na początku wymiany poglądów na temat serii, a Ty chyba tez idziesz w złym kierunku :) Konkretnie pisałem o serii, a wstawiłem Al Servo. tylko co ma piernik do wiatraka.
Seria, wolna seria, wyzwalacz czasowy, pojedyncze wyzwolenie migawki to jedno. I o to chyba w tej polemice tu chodzi.
Co innego to tryb pracy AF - Manual, Al Servo, Al focus i One Shot.
Jedno drugiego nie wyklucza. Koledze chyba chodziło o Al Servo i pojedyncze zdjęcie. Nie będę tłumaczył, bo to oczywista oczywistość. Jedno zdjęcie (zamiast serii) i ciągłe śledzenie celu.
Niestety (albo stety), przeważnie ustawiamy na puszce serię i Al Servo.
Kozaka z One Shot i pojedyncze wyzwolenie migawki chyba w sporcie dynamicznym już nie spotkamy. Chyba, że w konkretnych wąskich zastosowaniach. Np czas 1/125s, f/5,6 biegnący peleton zawodników. Ustawiam sobie AF na konkretny punkt i wszystko co jest w jego pobliżu mamy prawie ostre, a resztę elegancko rozmazane
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Zrobiłem błąd na początku wymiany poglądów na temat serii, a Ty chyba tez idziesz w złym kierunku :) Konkretnie pisałem o serii, a wstawiłem Al Servo. tylko co ma piernik do wiatraka.
Seria, wolna seria, wyzwalacz czasowy, pojedyncze wyzwolenie migawki to jedno. I o to chyba w tej polemice tu chodzi.
Co innego to tryb pracy AF - Manual, Al Servo, Al focus i One Shot.
Jedno drugiego nie wyklucza. Koledze chyba chodziło o Al Servo i pojedyncze zdjęcie. Nie będę tłumaczył, bo to oczywista oczywistość. Jedno zdjęcie (zamiast serii) i ciągłe śledzenie celu.
Niestety (albo stety), przeważnie ustawiamy na puszce serię i Al Servo.
Kozaka z One Shot i pojedyncze wyzwolenie migawki chyba w sporcie dynamicznym już nie spotkamy. Chyba, że w konkretnych wąskich zastosowaniach. Np czas 1/125s, f/5,6 biegnący peleton zawodników. Ustawiam sobie AF na konkretny punkt i wszystko co jest w jego pobliżu mamy prawie ostre, a resztę elegancko rozmazane
tu chodzi o coś innego,
ja już nie raz słyszałem od wielu znawców i "artystów", że fotografia sportowa to łatwizna, że robienie bez sensu serią to zabijanie fotografii, itp itd
jednego kolegę kiedyś zabrałem na mecz kosza bo kozaczył, sprzęt na owe czasy miał lepszy ode mnie 20D + Canon 70-200 2.8, ja miałem 350D i Sigmę 70-200 2.8), nie miał z meczu ani jednego trafionego, ostrego zdjęcia z akcji,
to jak używany serii, czy to jest 4,5fps czy 6fps czy 14fps zależy od wizji fotografującego, nie ma w tym nic złego, jeśli zamierzamy do konkretnego efektu, a szybkość nam w tym pomaga to jeszcze lepiej,
siatkówka wbrew pozorom jest trudna do ogarnięcia i trudno zrobić na niej sporo zadowalających, trafionych kadrów nad siatką, wczoraj miałem ogromne problemy z łapaniem ostrości na zawodnika atakującego,
i pomijam tu już kwestię typowego fotoreportera, który po prostu musi zrobić materiał i już, i dla niego każdy fps jest na wagę złota, bo musi oddać materiał już po kilku minutach meczu,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
tu chodzi o coś innego,
ja już nie raz słyszałem od wielu znawców i "artystów", że fotografia sportowa to łatwizna, że robienie bez sensu serią to zabijanie fotografii, itp itd
jednego kolegę kiedyś zabrałem na mecz kosza bo kozaczył, sprzęt na owe czasy miał lepszy ode mnie 20D + Canon 70-200 2.8, ja miałem 350D i Sigmę 70-200 2.8), nie miał z meczu ani jednego trafionego, ostrego zdjęcia z akcji,
to jak używany serii, czy to jest 4,5fps czy 6fps czy 14fps zależy od wizji fotografującego, nie ma w tym nic złego, jeśli zamierzamy do konkretnego efektu, a szybkość nam w tym pomaga to jeszcze lepiej,
siatkówka wbrew pozorom jest trudna do ogarnięcia i trudno zrobić na niej sporo zadowalających, trafionych kadrów nad siatką, wczoraj miałem ogromne problemy z łapaniem ostrości na zawodnika atakującego,
i pomijam tu już kwestię typowego fotoreportera, który po prostu musi zrobić materiał i już, i dla niego każdy fps jest na wagę złota, bo musi oddać materiał już po kilku minutach meczu,
Nie robię siatkówki żeńskiej. Ale faceci i dziewczyny na boisku to dwa światy. Sport męski jest bardziej dynamiczny, nie wiem czy bardziej przewidywalny. Mówię to na podstawie rugby, piłki ręcznej, koszykówki. W siatkówce pewnie jest podobnie. Atak łatwiej przewidzieć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
złośliwie trochę napisałem, ale przyznacie chyba, że bez jakiś negatywnych emocji,
a gratulacje to na serio, jeśli to co kolega piszę to prawda,
mimo wszystko ciężko rozmawiać z kimś kto neguje Twoje zdanie, opinie, doświadczenie, nie prezentując serii zdjęć z jakiegoś meczu, w tym wypadku z EXIFem koniecznie, robione na one shot,
Sebcio, ja nie neguje lecz mówię z doświadczenia co można zrobić. Nie jestem z tych którzy hejtuja i neguja wszystko jak leci, wyroslem z tego dawno. Bardzo chętnie dam linka do moich zdjęć tutaj jeśli można, jak nie udostępnię Wam na priv. Nie mam niczego do ukrycia a każda wymiana zdań uczy więcej niż wszystkim się wydaje :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ale faceci i dziewczyny na boisku to dwa światy. Sport męski jest bardziej dynamiczny,
Za to żeński daje więcej doznań natury estetycznej;)
-
wg mnie jest duza przepasc miedzy damska a meska siatka, w sumie sa 3 glowne roznice: szybkosc gry, nieprzewidywalnosc (ale to w sumie laczy sie z szybkscia gry) i wystawianie glowek nad siatke :D
crazy podziel sie linkiem ;]
-
wczoraj Panowie mieli ogromne kłopoty z wystawianiem głowy nad siatkę, ostatnio na Impelu skakały wyżej - przynajmniej niektóre, oczywiście panie mają niżej siatkę,
nie wiem w czym był kłopot, na Orbicie bez problemu robiłem atakujące przez siatkę, ustawiałem małą czułość AF i było git, wczoraj ciągle mi ostrzyło na plecy blokujących,
cóż - dobre jest to, że przynajmniej wiem, że nowe szkło które testuje cały czas na pewno dobrze działa i ostrzy też prawidłowo,
trzeba po prostu rozgryźć tą halę w Lubinie ;-)
-
cropy 1:1 z Sigmy 120-300 OS z kadrów zamieszczony powyżej:
standardowe ustawienia Lightrooma
-
Szkoda, że wyczyściłeś exify. Czasy, iso, OS wł/wył, itd. Co do pierwszego, to nie wiem, czy 70-200 z TC nie daje ostrzej. Nie mogę porównać, bo robiłem w świetle dziennym na iso1600.
-
Exify na wycinkach sa zachowane.
edit: a faktycznie coś ucina dane.
tu są exify:
http://images75.fotosik.pl/331/73e8e76af67b68c6.jpg
http://images78.fotosik.pl/331/be2761be34171630.jpg
ogólnie oczywiście Canon 70-200 czy 300 od Sigmy jest ostrzejszy,
nie zmienia to faktu ze w warunkach bojowych roznica bedzie niewielka,
mam też porównanie do starszej wersji tej Sigmy gdzie obraz w centrum był akceptowalny ale na rogach słaby,
w tej wersji centrum jest bardzo dobre, a rogi akceptowalne,
najnowsza wersja Sport już cały obrazek ma bardzo dobry,
zasadniczo jestem przeciwnikiem Sigmy jednak za Canona 300 2.8 IS trzeba obecnie dać koło 15 tyś,
Sigme mam za prawie 1/3 tej ceny,
-
Tak się przy okazji zapytam, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie coś o rzeczonych zdjęciach robionych bez serii? ;)
-
półfinał Pucharu Polski
Rosa Radom - Energa Czarni Słupsk
01.
02.
03.
04.
05.
06.
-
05 swietne, szkoda ze w 01 aberracja chromatyczna jest tak widoczna
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radoslaw_Makuch
05 swietne, szkoda ze w 01 aberracja chromatyczna jest tak widoczna
no tak, troche korygowałem, niestety to 50L i na 1.2 już tak ma pod światło,
a światła na tej hali mało ciekawe mimo, że bardzo jasne
--- Kolejny post ---
półfinał Pucharu Polski
Stelmet BC Zielona Góra - Anwil Włocławek
01.
02.
03.
04.
05.
-
5te z pierwszego rzutu i 3cie z drugiego postu to moje ulubione
-
finał Pucharu Polski
Rosa Radom - Stelmet BC Zielona Góra
01.
02.
03.
04.
05.
-
Chyba trzeba to jednoznacznie powiedzieć, że na męskim koszu najlepiej wypadają... dziewczęta;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
tę 5 robiłeś na przysłonie 1,2 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aleksandria
tę 5 robiłeś na przysłonie 1,2 ?
nie, to 135mm 2.0
te spod kosza to 50 1.2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
nie, to 135mm 2.0
te spod kosza to 50 1.2
A niech Cię. I to są te taniutkie stałki :). Za kare powinieneś kupić sobie 50/1,8 STM i zrobić jeden mecz.
Z ostatnich zdjęć podoba mi się Rosa - Stelmet nr 3 - ze względu na siedzącego i patrzącego na akcję Sokołowskiego.
Dlaczego każdy set numerujesz od początku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A niech Cię. I to są te taniutkie stałki :). Za kare powinieneś kupić sobie 50/1,8 STM i zrobić jeden mecz.
Z ostatnich zdjęć podoba mi się Rosa - Stelmet nr 3 - ze względu na siedzącego i patrzącego na akcję Sokołowskiego.
Dlaczego każdy set numerujesz od początku?
135mm to akurat jest tanie szkło, a na pewno jedno z najbardziej opłacalnych jeśli weźmiemy pod uwagę stosunek możliwości do ceny,
zresztą 135mm L mozna spokojnie zastąpić 85mm 1.8 zwłaszcza na cropie, a pod kosza na cropie 35 2.0
starą plastykową 50 1.8 wiele lat temu na 20D i 300D robili moi znajomi i też dało sie robić :-)
50L uzywki też są tanie, w cenie nowych Sigm 50 1.4 Art, tu zreszta cały czas się zastanawiam czy nie zamienić sobie, ale sam nie wiem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
135mm to akurat jest tanie szkło, a na pewno jedno z najbardziej opłacalnych jeśli weźmiemy pod uwagę stosunek możliwości do ceny,
zresztą 135mm L mozna spokojnie zastąpić 85mm 1.8 zwłaszcza na cropie, a pod kosza na cropie 35 2.0
starą plastykową 50 1.8 wiele lat temu na 20D i 300D robili moi znajomi i też dało sie robić :-)
50L uzywki też są tanie, w cenie nowych Sigm 50 1.4 Art, tu zreszta cały czas się zastanawiam czy nie zamienić sobie, ale sam nie wiem...
Na cropie? No nie ta zniewaga .... :).
C 85/1,8 używałem spokojnie z 7D i daje radę. Ale nie jest to taki AF jak 70-200/2,8. Mówię o moim ciemnym kurniku, gdzie ISO 6400 nie gwarantuje powodzenia.
Czasami ciągnie mnie w kierunku C 100/2,0 USM. To dobra ogniskowa do piłki ręcznej na FF. Portretów i ogólnie optycznie MZ nie ustępuje 85/1,8.
Jasne 50mm też jest OK. Ale tanio niestety w systemie Canona się nie da. Jeżeli kiedyś nie daj boże będę wchodził w stałki to właśnie 50 i 100mm.
Ale niestety priorytet, to jakiś średniak tele. A nerki są tylko dwie :).
W piątek może wybiorę się na galę mordobicia i wypróbuję 24-70/2,8 pod ringiem.
Przeglądam co na ten temat mówi "koran" - "Sport i ruch w fotografii" A. Steel. I tu np John Gichigi do boksu radzi takie szkiełka jak: 16-35/2,8, 24-70/2,8, 70-200/2,8 (str.36).
Robi na czasach 1/250÷1/800s. Jego zdaniem pod ringiem wcale nie ma tak mało światła. Trzeba poeksperymentować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
nie, to 135mm 2.0
te spod kosza to 50 1.2
obydwa fajnie rysują :) możesz zdradzić na jakich ustawieniach robiłeś ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aleksandria
obydwa fajnie rysują :) możesz zdradzić na jakich ustawieniach robiłeś ?
oczywiście,
hala była dość jasna ale światło za bardzo pionowe,
135L na iso 1000, F/2.0, 1/1000s
50L na.... iso 400, F/1.2, 1/1000s
robienie sportu halowego na iso 400... to jest to!
na nowy sezon na 99% kupię Sigme 85 1.4, bo 1.8/2.0 to już ciemno ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
oczywiście,
hala była dość jasna ale światło za bardzo pionowe,
135L na iso 1000, F/2.0, 1/1000s
50L na.... iso 400, F/1.2, 1/1000s
robienie sportu halowego na iso 400... to jest to!
na nowy sezon na 99% kupię Sigme 85 1.4, bo 1.8/2.0 to już ciemno ;-)
dzięki. mam problem z określeniem f :)
i to bez lampy ?
-
Nigdy nie używam lamp w zdjęciach sportowych
-
Śląsk Wrocław - Górnik Zabrze
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
-
probowales uciac nogi bramkarzowi z 2 i zrobic duzo ciasniej?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
probowales uciac nogi bramkarzowi z 2 i zrobic duzo ciasniej?
tak?
jakoś w całości lepiej wygląda moim zdaniem
-
W całości.
Z odrobinę przyciętym dołem. Konkretnie 7,25mm.
-
no nie jednak w calosci chyba lepiej
-
Za duzo ostrosci w post-produkcji moim zdaniem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radoslaw_Makuch
Za duzo ostrosci w post-produkcji moim zdaniem
może troszeczkę, mam akcje do plików z iso 10000 gdzie po odszumianiu trzeba trochę mocniej wyostrzać, stąd potem na iso 1600 może wyjść czasami przeostrzenie, ale tak źle to nie wygląda ;-)
Cuprum Lubin - Asseco Resovia Rzeszów
01.
02.
03.
04.
05.
06.
07.
08.
09.
10.
11.
-
Zdjęcia przejrzyste, jasne, ale karnacja skóry blada :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Zdjęcia przejrzyste, jasne, ale karnacja skóry blada :).
może masz zły monitor? ja nawet sądze ze troche za ciepłe są, minimalnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
ale karnacja skóry blada
Wakacje dopiero przed nimi;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Wakacje dopiero przed nimi;)
też masz za jasne/blade u siebie?
-
Nie jest to kwestia balansu bieli, a raczej dużej ilości ostrego światła.
Nr 10 szyja na dole prawie biała. Przyznaj się o ile prześwietlasz kadr :).
-
Pochwalam autora, męska cześć sportowa dobra, ale najlepsza ta kobieca :) Mo zna prosić o więcej procentowo takich kadrów ?:)
-
Większość zdjęć jest -0,11Ev. Niektóre tyle samo ale na plus. U mnie na monitorze skora wygląda bardzo dobrze i żywo. To pewnie też kwestia stylu bo ja zawsze lubiłem jaśniejsze zdjęcia. Oglądając za to Twój watek najczęściej masz za ciemne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
może masz zły monitor? ja nawet sądze ze troche za ciepłe są, minimalnie
też prędzej w tą strone bym celował :O
a 10 nie jest przepalona