merger: chcesz mi zrobić kabel? :D
Wersja do druku
merger: chcesz mi zrobić kabel? :D
Mam do was pytanie probowal ktos juz przez kabel na pocketach tt5 wyzwalac lampy studyjne etc.. elfo ?? czy dzialaja wtedy szybkie czasy synchronizacji.. u mnie normalnie wyzwalajac przez fotocele spokonie mozna kozystac z czasow rzedy 1/1000.. czy przez kabelek tez zarejestruje blysk .. czy bedzie spozniony..??
i drugie pytanie co myslicie o nowym firmwarze 4.376 jakies zmiany?/ ustawiacie cos nowego ??
przez kabel blysk zawsze bedzie spozniony, niezaleznie od odbiornikow, powod jest oczywiscie prosty, blysk jest wyzwalany jak pierwsza lamelka odkryje cala matryce, szkoda ze w aparatach nie robia oprocz blysku na druga kurtyne tez blysku na "zerowa kurtyne", czyli blysk w momencie kiedy pierwsza lamalke zaczyna ruch,
krotkie czasu uzyskasz z lampami studyjnymi tylko przez fotocele,
ale mozemy to zrobic tez droga radiowa w taki sposob: http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=245
Wczoraj sprawdzilam moje 3 flexy w akcji poza domem... Mysle ze kilka siwych wlosow mi przybylo:(
Czesto nie odpalaly lamp, raz jeden za chwile drugi i to tak po kilka razy z rzedu.
Wymiana baterii nie pomogla.
Zauwazylam ze gorzej bylo z postawionymi antenkami.
Za sciana byla scena muzyczna. Myslicie, ze to ma jakis wplyw na dzialanie PW?
Zapomnialam napisac ze stalam jakies 3-4 metry od PW.
watpie aby to mialo jakies znaczenie, mojego flexa stawiam na weselach na kolumnach, przy sprzecie muzycznym i zawsze blyska
masz wersje europejskie, prawda?
Europejska, ktora podobno jest bardziej niezawodna ;)
Tez mi sie zdarza postawic na kolumnie i blyska wiec to chyba nie ma znaczenia...
Przyznaje, ze czasami tez nie wiedziec czemu jeden przestaje blyskac -kilka razy tak mi sie stalo:/
Miewaja humory niestety...
A miało być tak pewnie i powtarzalnie. Odechciało mi się myśli, że kiedyś je sobie kupię... Kabel to kabel :P
ja mam pewnie i powtarzalnie, chce w jakis ladniejszy dzien zrobic test zasiegu
a ja mam pytanie do posiadaczy dwóch tt5 i dwóch lamp wyzwalanych z tt1/tt5..
czy macie jakiś sposób żeby np. postawić lampy na tt5 w różnych odległościach od obiektu i żeby jakoś tak zadziałało żeby obiekt był równo doświetlony - ale nie za pomocą oczywiście ręcznych ustawień tylko ttl'a i automatyki błysku.. coś takiego, że np. wieszam/stawiam 2 lampy na dwóch rogach parkietu i niezależnie od odległości od każdej z lamp tańcząca para jest tak samo doświetlona z obu lamp (tak samo czyli równomiernie) bo wydaje mi się że błyskają z tą samą mocą - czyli jak postawię jedną bliżej a drugą dalej to z jednej mam mocniejszy błysk/cień.. aha - i nie chodzi mi o sterowanie grupami bo to oczywiście można ale wtedy ręcznie "balans błysku" trzeba ustawiać..
a co do zasięgu to doszedłem do około 250m i dalej mi się nie chciało iść bo krzaki rosły i lampy nie widziałem..
po pierwsze po co Ci rowno oswietlenie z dwoch lamp? raczej zawsze sie robi tak aby jedne zrodlo swiatla bylo nieco mocniejsze od drugiego, zobacz moje zdjecia, widac to na nich, wyglada to lepiej, bardziej trojwymiarowo
po drugie, nie da sie uzywac ETTL w pomieszczeniach z takim rozstawieniem wlasciwie, jak lampa wejdzie w kadr zdjecie bedzie mocno niedoswietlone
po trzecie nie da sie oczywiscie zrobic aby automatycznie jedna lampa swiecila mocniej od drugiej, mozesz to zrobic tylko recznie, czy to przez inna lampa zalozona na body, albo przez oczekiwany Zone Controller od Pocketwizard
lampa byla zalozona bezposrednio na TT5? w sumie niezly wynik, szczegolnie ze producent podaje max 240 metrów ;-) to zasieg z ETTL? bo od pewnego momentu moze blyskac ale juz bez ETTL, trzeba to sprawdzac naswietlajac jakis obiekt
po to że lubię wiedzieć co mogę a co nie.. podałem przykład - chcę np. w miarę równo oświetlić parę na parkiecie która nie jest cały czas w jednym miejscu.. albo dzieciaki się bawiące.. zastosowań może być dużo.. co za różnica po co mi to..
eee... jak to się nie da?
przykład z parkietem - parkiet kwadratowy masz 2 lampy po rogach z jednej strony skierowane pod kątem w sufit.. a ty poruszasz się "po linii" pomiędzy nimi - raz bliżej jednej, raz dalej.. ale są mniej więcej równolegle lub z boku do ciebie - do tego pary tańczące przed tobą.. nie pisałem o lampie w kadrze..
no właśnie to "oczywiście" nie było takie oczywiste.. bo może canon ttl'a zrobił na tyle kumatego żeby doświetlić TAK SAMO obiekt z kilku lamp..
hmm.. właśnie - a czy jak steruje się w podczerwieni to jedna grupa musi być w tej samej odległości od celu?
odległośc była "na oko" więc może to na granicy zasięgu było, 200m było na pewno - w każdym razie ze szkłem które miałem już nie było sensu dalej iść.. bo i przez krzaki się mi nie chciało przedzierać i już "za szeroko" było dla 85ki.. ale tak z 50-70m naświetlało całkiem dobrze
Z powtarzalnascia blysku jest w 100 % dobrze na nowym firmware..374... no i wiadomo trzeba wg instrukcji nauczyc ich jeszcze widzenia w siebie zeby swiecily pomiedzy jasnymi rozblyskami zielonego trzy posrednie blyski.. ja dzis sprawdzalem zasieg i sprawa wyglada tak ze bylem w piwnicy a tt5 2 sztuki byly u mnie w sypialni na drugim pietrze wiec jak by nie bylo 3 stropy .. i bez problemu lampy wyzwalaly sie..wersja europejska dziala zdecydowanie lepiej.. moze tez byc tak ze lampy sprowadzane ze stanow nie chodza do konca tak jak wersje europejskie CE..
pzdr..
ps. jak robicie wesela i plenery warto zapopatrzyc sie w ezyboxa lastolite.. uzywam go i jest super na pierwszy plan idealnie doswietlone postacie i mieciutkie swiatlo..
To znaczy tak..
w moim przypadku posiadam jeden TT1 ktorym steruje dwa nastpene TT5
.. i jak zrobimy tryb learn .. wg instrukcji na stronie www.pocketwizard.com
to to pozniej miga dioda na TT1 ... nauczone sa wtedy jak pomiedzy jasnymi rozblyskami diody na TT1 sa 3 blyski diody duzo slabsze ale widoczne .. oznacza to ze chodza one w ContolTL.. i pelnym TTL..
jak napialem u mnie nie ma problemow z oglegloscia.. przez 3 stropy dzialaja z powtarzalnosci 100%.. nie mialem jeszcze tak zeby cos sie nie wyzwolily..
przy firmwarze 4.300 bylo gorzej.. wiec mysle ze zmiana firmwaru cos dala..
pzdr..
jak cos moje gg to 10504687
chyba nie chodzi o te błyski na TT1 tylko o błyski które pojawią się na nauczonym odbiorniku TT5 po procedurze programowania, te "słabe" pojawiają się od razu po włączeniu TT1 jak nic innego nie jest włączone..
ale TTL chyba najlepiej sprawdzić sprawdzając czy przysłona na lampie się zmienia jak zmieniasz ją w aparacie - chyba jakby nie działało to by się nie zmieniała..
ale i tak mnie wkurza że lampy błyskają z równą mocą w pełnej automatyce
To na TT1 zakladasz jeszcze 580ex II i masz tam w trybie Master Ratio od A:B i wtedy po problemie jesli jedna mocniej druga slabiej przy tym samym pomiatrze i kompensacji blysku .. bo nawet jak na body uzywasz lampy to przeciez jest mozliwosc wylaczenia blysky.. wtedy tylko jest przedblysk nie widoczny na zdjeciu.. to ma tez te plusy ze lepiej dziala AF w przypadku gdy juz jest troche ciemno.. .. napewno co jest zaleta to to ze w nowym firmwarze jest synchronizacja na druga lamelke.. wiec zdjecia na dluzszych czasach sa bardziej ostre.. przydaje sie to niewatpliwie..pzdr.
tyle że mam dwie 580ki a nie 3.. a do sterowania grupami to bym sobie transmiter st-e2 kupił.. ale jak pisałem wyżej nie chodzi mi o ratio na lampe bo to wiem, tylko o równe doświetlenie przy różnych odległościach lamp od obiektu w pełnej automatyce błysku..
ale.. zerknijcie na to:
http://www.youtube.com/watch?v=ftXxO...eature=related
gość ma 2 lampy na tt5 a na aparacie nie ma sterownika ani lampy.. widać że są mniej więcej tyle samo od modelki ale nie na pewno..
no to na nowy rok PW zrobil mala niespodzianke, wyszedl nowy firmware w wersji ... 5.0
w sumie mamy to samo co bylo w wersji beta tylko teraz jako oficjalne:
http://www.pocketwizard.com/upload/p...dum_v5.000.pdf
Pre-Flash Boost provides enhanced E-TTL performance when using flash diffusers, doing bounce flash, or at ranges just beyond the normal E-TTL capabilities. By increasing the pre-flash power, PocketWizard has offset the loss of light in these challenging E-TTL situations. \\
o co tu chodzi.. ja uzywam do jednej lampy lastolite ezybox.. czy tu w tym przypadku cos sie zmienia.. jakis mocniejszy blysk przy pomiarze TTL??
a gdzie to ustawic...czyli rozumiem ze przykladowo jak uzywam na kontre parasolki a na doswietlenie ezyboxa to tu i tu warto to ustawic..
pzdr
jesli juz mamy tego uzywac to sens to bedzie mialo raczej tylko wtedy kiedy na wszystkich lampach bedzie to wlaczone
na ile ta opcje bedzie dzialac, to trudno powiedziec, w skrajnych sytulacjach moze sie przydac, bo jak body nie widzi przedblysku to wali lampami pelna moca
wlaczasz to w nowym sofcie w zakladce "Flash" ostatnie pozycje na dole, dajesz wszedzie "force"
ciemno teraz sie szybko robi i stad pytanie. czy da sie na flexach włączyć wspomaganie AF?
Na aparacie ma TT1, zresztą nawet o tym mówi na początku.
A wracając do Twojego pytania - wydaje mi się, że lampy błyskają z identyczną mocą i nie ma możliwości takiego ustawienia w ETTL, aby jedna błyskała mocniej a druga słabiej, tzn. jeśli robię korekty w aparacie to te korekty wpływają na obie lampy jednakowo ... ale mogę się mylić, ponieważ testy zacząłem niedawno i jeszcze do końca nie rozgryzłem wszystkiego:)
Czy flex TT5 mieści się na uchwycie softboxów reporterskich ? Stopka do mocowania jest dość krótka a TT5 nie jest mały. Jeśli ktoś uzytkuje taki zestaw może wstawiłby foto jak to wygląda zmontowane
Ja uzywam ezyboxa i trzeba zrobic tak zeby lampa byla przekrecona o 90 stopni wtedy tez tt5 jest odwrocony bokiem (krotsza strona od stoplki jest przysunieta wtedy jest oki..) moge wyslac zdjecie na priv jak cos ale to po pracy..pzdr...
dzie bede przerabial beauty disha na uchwyt ezyboxa to pochwale sie jak to wyglada.. ogolnie w plenerze pockety rzadza...
no i stało się dość szybko, trzeci raz w plenerze i już połamana stopka Flexa, tandeta straszna
coz, bede kleil zeby jakos sie trzymalo chociaz ale niedosty pozostaje, zdecydowanie wolalbym aby polamal mi sie uchwyt niz Flex
Sama się połamała, co nie? :D
No jak się nosi za statyw a nie za najcięższe/najsłabsze elementy konstrukcji, to później tak wychodzi :D
Wgrywal juz ktos nowe firmware do pocketow w wersji beta oznaczone chyba 5.009.. .jakies widoczne zmiany ??
warto ??
jakie macie menu przy uzyciu pocketow w roznych aparatach?? u mnie kiedy sa zalozone na 1d3, gdy wchodze do menu to po prostu wybieram nastawy zewnetrznej lampy i od razu moge zmieniac sile blysku..
w 40d wyglada tak - wchodze do ustawien lampy zewnetrznej i najpierw aparat kaze wciasnac przycisk "info".. potem pyta sie czy skasowac nastawy lampy.. dopiero kiedy zatwierdze lub wybiore "przerwij" - mam mozliwosc zmiany sily blysku.. jak dla mnie to zdecydowanie za bardzo upierdliwe.. czemu nie jest to tak rozwiazane jak w 1d3?? jak to wyglada u was??
no ja nie wiem, bo ja nie wchodze do menu zeby wybierac sile blysku bo to troche bez sensu, sile blsku reguluje przez tak jak powinno sie robic, czyli skrotami
nie no - to jest jasne :-) .. ale chodzi mi o fakt samego menu.. tam jest tez wybor pomiaru blysku a do tego juz przycisku nie ma :neutral:
czy ktos probowal uzywac Metz 48 z PW Flex? Wszystko dziala w TTL i HyperSync czy nie?
prosze o pilna odpowiedz
o super. I to nie jest wazne czy wersja US czy EU? Bo za tydzien mam zamiar kupic 3 Flexy i Mini ale wersje US
nie, nie ma znaczenia, jednak pamietaj ze wersja US jest nielegalna w Europie (oczywiscie ze Cie ktos sprawdzi szansa jest prawie zadna)
no i druga sprawa, sprawnosc i zasieg wersji EU jest lepsza, do wersji US dostajesz teraz w komplecie miekki pokrowiec na lampe, ktory ma to poprawiac
no tak tak ale.... na Gulf Photo Plus w Dubaju moge kupic 3 flexy i 1 mini za 760 dolarow!! :) dla mnie sprawa prosta nawet jesli bede ciut nielegalny w EU :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i sorry za pytanie - musze zrobic upgrade i flexa i mini tak? Dzieki za pomoc
jeszcze jedno - czy na tt1 moge zalozyc wyzwalacz lamp manualnych ?? np. chce miec 2 lampy w ttl'u a do tego jeszcze kilka manualnych wyzwalanych przez inne radiowki.. probowal ktos ??
Jak tak czytam o problemach, tandetnym wykonaniu etc. to ciągle się zastanawiam czy warto za to wybulić tyle kasy?
Czy ktoś widzi jakieś bardziej konkretne zalety przewyższające PW nad innymi wyzwalaczami dobrej klasy jak choćby Elinchromami?
pytanko mam: czy inne systemy poza flexem i mini (również inne niż pocketwizard) działają w trybie hi-speed synch? Może być nawet na M, byle było odpalanie hi-speed?