Malutko :roll: . A dolicz databanka, dwa szkla, drugie body, lampe blyskowa itd ;)Cytat:
Zamieszczone przez Roqfort
Wersja do druku
Malutko :roll: . A dolicz databanka, dwa szkla, drugie body, lampe blyskowa itd ;)Cytat:
Mialem w rekach Micro bo moj brat sobie kupil do Sony 717. Hmmm... na pewno do tego Sony wystarcza :mrgreen: Jesli chodzi o cos wiecej, to mam mieszane uczucia ;-)
Drugie body? Chyba żony :-D Nie mam potrzeby kupowania drugiego body. Nie jestem milionerem. Databank? A po co mi? Mam 2 karty po 2Gb każda. Lampa błyskowa? Kiedy ja brzydzę się fleszem? Do doświetlania cieni wystarcza mi wbudowany flesz. Mam wszystko co potrzebuję i jeszcze kupę miejsca na przyszłe szkła. I o to chodziło :-P
Nie jestem zawodowcem, więc zabieranie ze sobą paru nepalskich sherpów i ciągnięcie dwukołowego wózka z klamotami, zabierałoby mi radość z czystego radosnego fotografowania :)
Po prostu kiedyś trzeba powiedzieć sobie - dość :)
Poza tym - to drogie hobby, a ja mam jeszcze parę innych, nie mniej kosztownych.
I dalej uważam że TEN plecak jest dla mnie po prostu SUPERTURBOPANZERFAUST i "w porzo" ;)
Pozdrawiam!
[QUOTE=mmsza]Miałem ( i mam) torbę NOVA 5AW - przepastna.
Ostatnio dokupiłem Mini Trekkera, przed zakupem 100-400 był dla mnie idealny a teraz mam kłopot - albo zabieram ze sobą 70-200 albo 100-400 - razem nie wlizą ni cholery [img]
Widzisz...bo to wynika z naszych odmiennych filozofii.
Ja nie dubluję szkła, bo mnie na to nie stać. Chcę mieć dobrą portretówkę, jakiś spacer-zoom, i jakiś tele. Kupowanie tele 70-200 i 100-400 to DLA MNIE zbytek. Więc ten dylemat mnie nie dotyczy :)
Najlepiej kupić uniwersalny.
Np. 18 - 1200mm ze światłem 1,2 :-P żartowałem!
Pozdr.
Ale taki obiektyw (o ile go ktoś by skonstruował) to musiałbyś wozić na platformie podobnej do tych, z których startują rakiety w Bajkonurze ;-)Cytat:
A poza tym uważam że 70-200 i 100-400 naraz ma sens, pod warunkiem że jest to 70-200/2.8 (IS) :-)
Mam to samo. Fotografia w tej chwili awansowała dość wysoko w hierarchii, ale głównie ze względu na zakup aparatu. Też mam Mikro Trekker 'a i jak zacznie brakować miejsca, to mam nadzieję, że uświadomi mi to, że starczy wydatków ;). Jak nie to żona to zrobi i wciśnie się na pierwsze miejsce ;)Cytat:
PS. W razie jakby żona czytała: oczywiście jesteś zawsze na pierwszym miejscu
;)
Hehehe, tomi przeczytaj watek o zonach, wszystko bedzie jasne :DCytat:
Zamieszczone przez tomi
Co do 70-200 i 100-400 to ja tez za bardzo sensu w tym nie widze, i mam nadzieje ze nie zobacze ;)
eeee, Vitez, no nie kazdy ma tyle szpargalow co Ty :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
ale jak nazbieram ich więcej - to tak jak licze nawet plecak za okolo 1000PLN bedzie tylko malym dodatkiem do wydatkow
Jestes pewny ze nie ? Jednego dlugasa przypnij do korpusu, drugiego obok (np. 70-200), zostaja Ci 2 male, po bokach sie zmieszcza spokojnie. Chyba ze Ty chcesz wszystkie oslony wlozyc, to moze byc problem...Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
A sprobowales lampe wlozyc do tej przedniej kieszeni ? Czesto tam trzymam kable i inne cuda jak gdzies wyjezdzam...Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Tez tak kiedys mowilem... potem sfocilem koncert dwoma body na raz - szerokim i tele, na dwoch body osobno... ehhhCytat:
Tez tak kiedys mowilem. A jak potem zabraklo mi moich 3GB to zaczynalem przestawac tak mowic :roll: .Cytat:
Databank? A po co mi? Mam 2 karty po 2Gb każda.
To juz lepiej nie doswietlaj... albo kiedys zauwazysz jak brzydkie, ostre i nienaturalne swiatlo daje ta wbudowana w doswietlanych cieniach. Ja raz sprobowalem wbudowana doswietlac i wiecej tego nie robie, a zanim sprobowalem to tez mowilem "a po co bede lampe ze soba na to slonce ciagac"Cytat:
Do doświetlania cieni wystarcza mi wbudowany flesz.
Jak tylko kupilem Canona G3 prawie 3 lata temu to tez tak powiedzialem :roll: .Cytat:
Mam wszystko co potrzebuję
Dokup dwa, sredniej wielkosci i powtorz to ;)Cytat:
i jeszcze kupę miejsca na przyszłe szkła.
Ja to caly czas mowie.Cytat:
Nie jestem zawodowcem
I mimo sporego podpisu nie mam az tak kolorystycznej sekcji tragarskiej - jedna wielka torba wystarcza a wcale nie psuje radosci focenia :roll: .Cytat:
więc zabieranie ze sobą paru nepalskich sherpów i ciągnięcie dwukołowego wózka z klamotami, zabierałoby mi radość z czystego radosnego fotografowania :)
Po prostu kiedys zona musi powiedziec - dosc. Ja zony na szczescie nie mam :mrgreen:Cytat:
Po prostu kiedyś trzeba powiedzieć sobie - dość :)
Tez tak mowie... ale co z tego?Cytat:
Poza tym - to drogie hoby, a ja mam jeszcze parę innych, nie mniej kosztownych.
Tez tak mowilem po kupnie pierwszej torby foto.Cytat:
I dalej uważam że TEN plecak jest dla mnie po prostu SUPERTURBOPANZERFAUST i "w porzo" ;)
Nie to zebym sie z toba spieral, czy negowal twoj wybor itp - daje ci tylko do porownania... jak tego typu podejscie "ten plecaczek starczy mi na wieki" wygladalo z mojej perspektywy.
no i pewnie coś w tym jest, ale jezeli skonczy sie podobnym podpisem jak Twoj Vitez to sie nie zmartwię :mrgreen:
Z pl.rec.foto.cyfrowa
Zrób to sam:
http://www.etischer.com/bag/bag.html
Pracuje w bardzo nieregularnym trybie po 12 godzin, raz na 7 rano, raz na 7 wieczorem, a czasem mam kilka dni wolnego i to niekoniecznie weekend = nigdy nie wiesz kiedy spie 8)Cytat:
Zamieszczone przez Nickifor
EOOT
Wiem, ze kiedys pare osob posluchalo mojej rady w sprawie plecaka Crumpler
(mam nadzieje, ze nadal nie zaluja ;-))
Crumpler wypuscil niedawno nowa linie nazwana "[..] million dollar home"
Od malej "4 million dollar home" do najwiekszej "7 million dollar home".
Od paru dni posiadam ta najwieksza, kupilem z mysla o wakacjach,
na podstawowy zestaw, 20d z montowanym 24-70 f2.8L plus
70-200 f4L plus jeszcze jeden szeroki obiektyw, ladowarka, bateria, filtry
i oczywiscie PSP i pare gier :) Taka torba do samolotu.
Rewelacja!!! Wykonanie i jakosc - Crumpler plus super wyglad, nic krzyczacego
"ukradnij mnie" (wakacje w Europie ;-)) w stylu Lowepro. Bardzo gruby padding wiec
torba jest dosc szeroka, gleboka na tyle, by aparat z zestawu powyzej wszedl
idealnie. Super pasek. Calosc nieduza, bardzo fajne kolory - mam
niebiesko-niebieska z wnetrzem pomaranczowym.
Polecam szczerze.
Vitez napisał: Nie to zebym sie z toba spieral, czy negowal twoj wybor itp - daje ci tylko do porownania... jak tego typu podejscie "ten plecaczek starczy mi na wieki" wygladalo z mojej perspektywy.[/QUOTE]
Ja na szczęście nie daję się wciągać urządzeniom tak bardzo jak ty :)
W końcu - ja tu rządzę :)
Po prostu czasem stojąc obciążonym 80kg sprzętu, kołysząc się z lekka w celu utrzymania równowagi, trzeba zamknąć oczy i powiedzieć sobie - sprzedałem dom, żona odeszła, ukrywam się przed komornikami, czy to jeszcze zabawa w fotografię czy już nałóg? A potem rozebrać się do naga, pieprznąć tym wszystkim w krzaki, założyć wianek na głowę, Smienę do ręki i pognać na łąkę aby cieszyć się fotografowaniem i naturą w najczystrzej formie :-P
Pozdrawiam!
A przypadkiem nie zona trzymajaca piecze nad wydatkami? ;)Cytat:
Ja takiej kontroli nad swoim portfelem na szczescie nie mam 8)
Sorry, ale czy ten caly belkot to nie jest przypadkiem nie na temat?
Z mojego watka o moich zdjeciach koledzy moderatorzy wycieli kupe ciekawych uwag,
bo tak im sie uznalo za stosowne, a tu zamiast ograniczyc sie do opisow nowych toreb,
30 stron totalnej wody, gdzie jeden z nich wiedzie najwyrazniej prym.
Mam niestety wrazenie, ze to cale forum to prywatny folwark kilku
"moderatorow", malo kto poza nimi tu zaglada i cos sensownego wnosi...
Merytorycznie masz rację (i rzeczywiście niektórzy się nie pilnują). Jednak ten wątek jest jednym z kilku wyjątków-gigantów, które dawno wymknęły się spod jakiejkolwiek kontroli :)Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Nie niektorzy a kazdemu zdarza sie nie upilnowac. Nikt nie jest doskonaly. Nawet ty muflon :pCytat:
Zamieszczone przez muflon
A ten watek to juz dawno lazi swoimi drogami wiec nie rozumiem snowboardera :roll: .
Nie dość, że nie żałuję, to każdorazowo dziękuję Ci w duchu za Twój post, kiedy chwytam swojego Crumplera ;)Cytat:
BTW, moim zdaniem Crumpler bije jakością i pomysłowością Lowepro na łeb!
najlepsza jest zwykła sztywna torba bez bajeranckich napisów
no coz, to dosc proste. Na 32 stronie umiescilem wlasnie opisCytat:
Zamieszczone przez Vitez
fajnej, nowej torby, niestety nikt go pewnie nie przeczyta, bo mu sie nie
bedzie chcialo przewalac twoich 50 postow o stanie twojego ducha wlasnie,
badz o twoich przemysleniach o malzenstwie i roli zony.
Na serio, nie zaszkodziloby wytrzebic troche chwastow i zostawic
baze danych o torbach.
Święte słowa!Cytat:
Ale wracając do tematu - gdzie kupowałeś? Widze bowiem, że nasza ulubiona sprzedawczyni Crumplera z eBaya nie ma jeszcze tego modelu.
A u mnie ten watek ma 17 stron... hmmm :roll: 8)Cytat:
Na serio - jak sie ktoremus moderatorowi zachce to moze to zrobi, ale wierz mi ze jest to naprawde kupa roboty a moderatorzy 'pracuja' tu spolecznie a nie za pieniazki :roll: . I do tego jeszcze dochodzi mozliwosc sporego bajzlu juz po operacji, czyli moderator ktory taki bajzel zrobi nadstawia wlasny kark pod krytyke kolejnych malkontentow :?Cytat:
Na serio, nie zaszkodziloby wytrzebic troche chwastow i zostawic
baze danych o torbach.
Dlatego ja np tego watku nie dotkne - mam dosc dyskutowania z userami na temat "czy to byla sluszna decyzja" :-x
Ja mam inny pomysł - jak tylko znajdę chwilę czasu założę nowy wątek p.t. "Torby/Plecaki - testy", opiszę w nim NatureTrekkera i TLZ. I zrobię na czerwono dopisek: "to jest mój prywatny wątek, proszę tu dopisywać wyłącznie w miarę szczegółowe testy sprzętu, żadnych komentarzy, dyskusji itp - bo będę ciął bez tłumaczenia się" :)
Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Jako, ze wakacje sie zblizaja nie chcialem czekac na ostatnia chwile
i sprawdzilem online dealerow ze strony Crumpler USA - jeden mial
20% i free shipping to wzialem :-)
Torba jest naprawde fajna. Jako dodatek zafundowalem sobie lekki statyw
na ten wyjazd - Gitzo 1028 z glowica Really Right Stuff 25 Pro.
Po prostu dzielo sztuki. W sumie wazy ponizej kilograma (!) a podtrzymuje
moj 20d z 24-70 f2.8L bez problemu. Skalda sie do szerokosci torby,
nie zajmuje wcale miejsca, wiec nocne zdjecia i wschody i zachody slonca
czekaja na mnie. Przy okazji jesli ktos chce kupic jeden statyw do konca
zycia, to Gitzo Carbon Fiber choc piekielnie drogie sa warte swojej ceny.
Glowice kulowe tez...
Waga baaardzo mi sie spodobala wiec szukam i znajduje : "gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania przy wszystkich aparatach kompaktowych o średniej kubaturze" - czy to naprawde nadaje sie do lustrzanki? Z checia bym kupila, chocby i nie najtaniej, ale juz wiekszego obiektywu chyba nie podepniesz .... Wiec czy to na cale zycie? Jakie są Wasze doświadczenia z takimi lekkimi statywami? (Troszke zbaczamy z tematu...)Cytat:
To moj drugi Gitzo. Moj podstawowy statyw to 1228 z Markinsem M10 -Cytat:
Zamieszczone przez Trzaska
tego zestawu uzywam na codzien do 20d z 300 f4L IS itd
(ostatnio testowany w trudnych warunkach tu:
http://www.wildlifeland.com/Canon20d/Antelope/ :))
1028 kupilem z mysla o wyjazdach i mialo byc jak najlzej. Maksymalne
obciazenie 1028 to 3kg. 20d plus 24-70f2.8L plus ta mini glowica BH-Pro 25
wazy w sumie jakies 2kg. Wiadomo, ze wiekszego obiektywu nie uzyjesz.
Ale np 70-200 f4L spokojnie. Wiekszosc normalnych i szerokich katow
jest mniejsz niz te dwa. Jasne, ze na wietrze zestaw nie jest super bezpieczny.
Ale naprawde nic nie wazy! Skoro Gitzo podaje 3kg, to mozesz spokojnie
im zaufac, ze testowali taka wage :)
Dzięki, wobec tego mam pierwszą kandydaturę. Będę wdzięczna za uwagi wszystkich, którzy używają statywu do 1kg, który byłby w stanie utrzymać 350D + większy obiektyw, są z niego zadowoleni i mogliby polecić. Szykuje sie na 3 tygodnie z dwoma plecakami (jeden ze sprzetem i drugi ze śmieciami typu ciuchy)- waga statywu jest bardzo ważnym kryterium - ale jako że nie jest to zakup na jeden wyjazd, ale jak napisał snowboarder "jeden statyw do konca zycia" na wyjazdy więc pytam Was o Wasze własne wrażenia z używania takich statywów.
Czy ktoś z Was mających np. większe plecaki Lowepro - oddawał kiedykolwiek plecak ze sprzętem do luku bagażowego? (niekoniecznie przy checkinie, ale np. przed wejściem do samolotu na wózek) Dzisiaj wpadł mi w oko nowy Computrekker (jedyna jego wada z tego co widzę, to fakt że laptop idzie do zewnętrznej komory, a nie wewnętrznej) z kółkami i rączką... W sumie fajny, bo nie trzeba taszczyć samemu, ale jak pomyślę o oddawaniu tego (a jest normalnych wymiarów bagażu pokładowego) na wózek przy każdym locie Embraerem, to mnie ciarki przechodzą. Tylko cholera w czym ten sprzęt wozić - 2 małe torby?
Do wczoraj nosiłem swojego Canona w ... reklamówce. Wiem, wiem. Profanacja ;) Dziś już chrzest bojowy przeszła torba Milano Bilora. Mam jeszcze w zapasie torbę video-fotograficzną Unomat, ale ona będzie na większe wyprawy, bo poza aparatem może zmieścić się tam jeden, dwa dodatkowe obiektywy (na które zbieram) ;)
Nigdy w życiu - i nie mam takiego zamiaru :) Natomiast już od dawna zbieram się, żeby przymierzyć NatureTrekkera do tych cosiów z napisem "it fits in - it flies" przy checkinie, bo już dwa razy w ostatniej chwili przepakowywałem sprzęt do podręcznego plecaka z obawy, że mnie zawrócą...Cytat:
Zamieszczone przez sal
Z tego co mi wiadomo LowePro sie chwali przy niektorych plecakach ze sa przystosowane do samolotow, a wiec ze mozna je na poklad wniesc, ale chyba ten NatureTrekker jest troche za duzy na to...
mam takie pytanie do was:
Jaka torba naramienna będzie dobra do spakowania -> 300D, 3 obiektywów (KIT, SIGMA 70-300 APO MSII, 50f/1,8), 420ex, no i jakies 3 filterki i 2 karty CF.
Zalezy mi na tym by mozna było wsadzic tam body razem z doczapionym szkiełkiem 70-300 (oczywiscie bez osłony ;)
Było by miło gdyby torba zmiesciła sie w przedziale cenowym do 200zł :) moze byc nawet mniej ;) hehe
Zastanawiam sie nad Lowepro Nova 3 AW ale nei wiem czy to wszystko sie tam zmiesci.
Pozdrawiam
Ja dostalem ostatnio Lowepro Stealth Reporter 300 AW. Mam dokladnie ten sam zestaw szkiel (bez lampy niestety) i wszystko wchodzi bez problemu lacznie z zenitem (zamontowany pentacon 28/2.8), heliosem, pierscieniami posrednimi, ladowarka i spora iloscia dupereli. Mozna bez problemu zapakowac do niej 300D z podczepiona 70-300 z oslona zamontowana ale odwrotnie.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Przypuszczam ze wersja 200 AW tez spelnilaby Twoje oczekiwania co do wielkosci.
Za manualem (http://www.lowepro.com/images/downloads/trekkeraw.pdf):Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Tak naprawdę, to rozmiar compartmentu to ja mam w nosie - grunt żeby przeszło przez checkin, potem się jakoś upcha, chociażby pod fotel :) I w tym celu muszę się w końcu wybrać na lotnisko, żeby sprawdzić plecak w "sprawdzaczkach".Cytat:
The Photo Trekker AW II and Nature Trekker AW II (..) These two Trekkers fit into the overhead compartment of most airplanes.
Mam 200 AW i bez problemu zmieszczę 20D z gripem i z podpiętym szkłem + dodatkowymi 2. obiektywami (w tym jeden biały długas) lub 1. obiektywem i 550EX.Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Na krótki wypad bardzo poręczna torba.
A ja w Austrii przymierzyłem się do MicroTrekkera 200 sąsiada i ze zdziwieniem stwierdziłem, że wchodzi tam body z gripem! Chyba niedługo znowu się do Sala do Zurichu wybiorę...
To zebys sie nie zdziwil. W Embraerze 145 po prostu nie pozwola Ci takiego plecaka wniesc na poklad, kaza odstawic na wozek przed samolotem i odebrac po locie (a plecak pojdzie jak i reszta bagazy do luku bagazowego). I zapomnij, ze Ci to wejdzie do schowka nad glowe albo pod fotel...Cytat:
Ja mam Micro200 i bez problemu sie tam miesci body z gripem i jakims szklem :) Ale... co w tym dziwnego? (nie napisales jakie body - ha!)Cytat:
No wlasnie wybierajac sobie prezent opieralem sie na Twojej opinii, w ktorej pisales ze nie do konca jestes zadowolony z tej 200 AW i dlatego moj wybor padl na 300tke. Z poczatku wydaje sie troche duza ale po wpakowaniu sprzetu (ktorego notabene nie mam za duzo) okazalo sie ze jest akurat.Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Osobiscie najbardziej zalezalo mi na tym AW gdyz na wykopach czesto trzeba pracowac w deszczu pyle itp i meczylo mnie ciagle myslenie o tym czy moj sprzet wlasnie nie moknie.
No cóż, przy pudełkach Easyjeta w Genewie jest napis: "It fits in - it flies" albo jakoś tak. I tej wersji się będę trzymał :)Cytat:
Zamieszczone przez sal
A jeśli kiedyś rzeczywiście powiedzą mi j.w. - no cóż, zawsze przed wylotem jestem mentalnie przygotowany na to, że po prostu odwrócę się na pięcie i opuszczę terminal :( Sorry, ale z taką kupą żelastwa ryzykował nie będę.
Ty również nie napisałeś :) A różnica jest...Cytat:
Zamieszczone przez sal
W moim przypadku 200 AW ma pewien mankament. Otóż zmieszczenie 2 wybranych szkieł z tej czwórki: 17-40, 100-400, 70-200, 28-70 z założonymi (odwrotnie) osłonami przeciwsłonecznymi oznacza de facto rezygnację z jednej przegródki. Te osłony są cholernie duże...Cytat:
Zamieszczone przez McKane
To akurat o niczym nie swiadczy. Na Okeciu tez pelno jest takich 'skrzynek' drucianych z podobnymi napisami. A przed Embraerem wszyscy grzecznie odstawiaja torby typu 'cabinet' na wozek. Ale jesli sprawdzisz, ze Easyjet nie ma malych samolotow i tylko nim bedziesz latal - to mysle, ze mozesz spokojnie zabierac :) Co do body - wchodzilo mi bez problemu 300D z gripem, wiec mysle ze i 20-ka z gripem wejdzie.Cytat:
hmm a czym różni sie seria NOVA od Reporter? Chodzi o same torby. Bo różnica cen jest bardzo duza... A w sumie nie wiem za co płace np. te 100 zł więcej ?
Hmm, nie sądzę żeby normalna linia lotnicza pozwoliła sobie na postawienie skrzynek z takim napisem, a następnie wyrzucała bagaże pasażerów mieszczące się w limicie, "bo samolot nie taki". W najgorszym wypadku można ustalić mniejszy limit - byle wszystko miało ręce i nogi. No, ale ja nie latam LOTem... :-/Cytat:
Zamieszczone przez sal
No to Cie rozczaruje. Tak maja wszyscy, ktorzy maja w swojej flocie Embraery 145. I jest to norma (wozek przed samolotem).Cytat:
Dodam swoje 3 grosze...
W moim Lowepro 3AW mieszczą się:
- D30 z gripem i podpiętym obiektywem 28-135 z osłoną (można go odpiąć, bo i tak "stoi" idealnie pod dekielkiem na body)
- Sigma 100/2.8 macro z osłoną i Canon 50/1.8 nad Sigmą
- Sigma 70-300 z osłoną
- lampa 420EX
- kilka polarów, zapasowe baterie i inne drobiazgi.
- oryginalna ładowarka (ponieważ jest duża to wymienię ją chyba na jednokomorową i wtedy wejdzie jeszcze databank).
Oczywiście przegródki poukładałem zupełnie inaczej niż we wzorze Lowepro (i jeszcze jedna mała przegródka została zapasowa :) )
dzieki skrzat!! Przekonałeś mnie do tej torby. A gdzie i za ile kupowałeś?