o dziekuje nie wiedzialem ze taki jest :)
to co 5d mk1 + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
czy moze mkII i tamron a pozniej dokupic jak cos wpadnie Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
nie zalezy mi na filmach itp
Wersja do druku
o dziekuje nie wiedzialem ze taki jest :)
to co 5d mk1 + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
czy moze mkII i tamron a pozniej dokupic jak cos wpadnie Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
nie zalezy mi na filmach itp
a co rozni az tak bardzo mk1i mk 2 ?
clk odjechal , na podjezdzie zagoscila fiesta a ja mam dalej dylemat co kupic. pojade jutro podlacze canona 50mm 1,4, zrobie zdjecie cannonem 5d mkII potem zrobie to samo z 40d i zobacze jak wielka roznica bedzie.
pozdrawiam
@szamac, zajrzyj tutaj. Próbne zdjęcia większości canonowskich obiektywów na różnych korpusach.
dzieki za link, szkoda ze wiekszosc zdjeci to jakis koci amator nawstawial :)
Ja stoje przed decyzja o sprzedaniu 5d i kupnie 50d albo 7d, powod jest taki, ze w 5d zepsul mi sie wyswietlacz LCD mianowicie zdjecia wyswietlaja sie w dziwacznych przekoloryzowanych barwach.... Dziwna sprawa generalnie bo to juz drugi raz mi sie zrobilo, wczesniej jak tam mialem to kumpel, ktoremu pozyczylem 5tke zmienil karte i wyswietlacz znow zaczal dobrze dzialac. Ostatnio jednak biore aparat do rak wkladam karte i nie dosc ze LCD znow sie zepsulo to do tego jeszcze zacial mi sie pierscien ostrosci 50/1.4 ;/, (to juz druga powazna wada z ta 50tka... wczesniej af sie zepsul, wysylam do serwisu i sprzedaje i wiecej tego badziewia sie nie tykam...) I nie wiem co zrobic z 5d, wymienilem sobie matowke na ta do lepszego ostrzenia z jasnymi szklami ale i tak ostrosc siada w tedy kiedy ma ochote chociaz jak patrze przez wizjer i przymierzam sie dluzszy czas to co ma byc ostre wydaje sie ostre, a na zdjeciu i tak raz jest ostro, a raz nie. Moze to jakis FF albo BF nie wiem, kumpel mi mowil, ze moge miec przesuniete lustro. Dlatego tez teraz stoje przed decyzja sprzedac 5d i kupic nowy 7d albo 50d na gwarancji, bo jak w 5d ma mi sie ciagle cos psuc to dziekuje....
No ja w najbliższym czasie będę miał podobny dylemat.
Będą dwie opcje...
1. dokupić 50 f/1.4 (Canon lub Sigma) + Canon 85 f/1.8
2. 5D i dokupienie 50 f/1.4 (Canon lub Sigma), ewentualnie zamiast 50 to Canon 85 f/1.8 i zamiana T 17-50 na T 28-75.
Będzie ciężko :-D
Witam wszystkich,
podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che :roll:
Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
5D mk1 + 24-105/4,
50D + 17-55/2,8 + 70-200/4
Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin:) przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie :mrgreen:
pzdr
a może d7000 :P
Ciężko Ci coś doradzić - masz kompletny zestaw z subiektywnie tą jedną wadą - kolorami :) Może jednak popracuj bardziej nad domyślnymi presetami przy wołaniu?
Pewnie że po przejściu na FF czy tu, czy tam rezultat będzie podobny (wow-effect ;)). Zamiana na 50d z 17-55? Może lepiej zamień na swojego 17-55 bądź nawet Tamrona swojego 16-85?
To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
Szkła właściwie 2...
17-40 L
50 1.4
(+samyang 8mm do zabawy)
Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/
Zastanawiam sie nad
50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...
pozdrawiam wszystkich :)
no a myślisz że lampy nie mam ?... tylko staram sie jej używać możliwie najmniej...
Zwyczok6, 50d to niezły aparat pod względem AF, mikroregulacji itp. Na sali w tańcach daje radę bez pudeł. Z doświetlaniem lampą również współpracuje bez problemów (jak się umie zestaw zestroić). Obrazek jaki produkuje bez lampy w tzw. trudniejszych warunkach też daje radę. ISO 1600 użyteczne, lecz ze szkłami 2,8 w średnio jasnych kościołach trochę brakuje czasów. Obrazek 3200 też idzie znieść. Jest OK.Szumy są widoczne, lecz na niedużych odbitkach pomijalne.
5d powolniejszy sprzęt. Na sali w tańcu nigdy nie próbowałem, nie miałem okazji.
Obrazek z serii ślubnych pooglądaj u ślubniaków. Pank w galeriach w początkach używał tego body i patrząc po efektach dawał radę.
Podsumowanie myślę, że będzie takie
50d super fajny wygląd i wszystko poza mega obrazkiem (choć ten jest ok) aparat w łapkach.
5d super fajny obrazek, a body to takie jakieś z zeszłego wieku czy coś.
Zrobiłbym tak kupiłbym 5d oraz 28/1,8usm (jako zestaw) i sprzedał 17-40. 450d będzie jako zapas lub jako drugie body z 50/1,4. Będzie super jasno i super ładnie. Oby fotograf tylko dawał radę z takim sprzętem :)) .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sorki miało być zywczok6, przepraszam
spoko nic sie nie stało :) sami swoi :)
głupi nick wybrałem i tyle :D Rysiek jestem :D
Troche eLki mi szkoda sie pozbywać ze względu że zoom zawsze sie przydaje i przyzwyczajony do niej, a na 28 1.8 kaski raczej brak... troche szkieł mam za mało :/
135 2.8 Tair - będzie zabójczy na 5d... ale doostrzyć to już nie tak łatwo, a szkło posiadam i od czasu do czasu zakładam :)
no i strach przed tą starą epokowością 5d...
a z tym strojeniem lampy... jakoś ostatnio nie ufam elektronice i stroje nawet lampe manualnie :D byle sie synchro zgadzało a moc już manual :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tym Tairem to anpisalem odnośnie brkau typowej portretówki...
Ja myślałem, że będziecie mnie panowie na Canona namawiać, a tu nic :D
MariuszJ Tampona miałem i nie chce, Nikkor fajne ciężkie i drogie szkło, gavin ale to też żółtaczka pewnie będzie i nie wiadomo kiedy u nas bedzie :mrgreen: Plan mam taki, że poszukam niezajechanego 5d do tego 50/f1.4 i 17-40/f4L a później się zobaczy.
pzdr
Odświeżam :)
Mam okazje kupic 5d od znajomego u którego leży od dłuższego czasu w studio, kupił 5d mark II. Dodam, że teraz mam 50D i idzie do mnie 24-70 2.8 , obiektyw na cropie testowałem i tak średnio, duża będzie różnica z 5d? Trochę się obawiam, bo jednak bym zamienił coś nowszego na coś starszego. Aparat miałem w ręku i wygląda jak nówka, żadnej ryski nawet. Umówiłem się że jak dostanę 24-70 fizycznie to od niego pożyczę i zadecyduję czy zmieniam. Zaoferował cenę 3500 zł. Dobra cena? Na co mam zwrócić szczególnie uwagę
jak go będę testował? Pozdrawiam
Mam go i testuje, rzeczywiście jest jak nówka :) Dzisiaj pojade na żytnią i sprawdzę przebieg. Mam tylko jeszcze pytanie jakie ISO najwyższe użyteczne
jest w miarę bez szumów? I mam problem ze ściągnięciem fotek z aparatu przez kabel, trzeba oprogramowanie?
Pozdrawiam,
Musisz TO zainstalować. Życzę przyjemnego używania
Ściąganie przez kabelek odpuścił bym sobie, wystarczy prosty czytnik kart, będzie sprawniej.
Co do Iso to juz musisz sobie sam na to odpowiedzieć porównując materiał z tym co aktualnie oferują nowe matryce.
Imho każde jest uzyteczne w tym korpusie, ale to tylko moje zdanie.
Wróciłem z żytniej aparat ma 26 tysiecy fotek, cena za jaką mogę kupić 5d to 3,5k a znajać zycie wyrwę go za 3k :) Patrząc na ceny 50d na allegro moze uda mi sie zrobić taką podmiankę bezgotówkowa :) Ciesze się niezmiernie i dzieki za rady.
PS. Zaraz jade do sklepu odebrac juz c24-70 i mnie [cenzura] na dluzszy czas :D
Jedno słowa jakie mi przychodzi na myśl to... FARCIARZ:wink:
Tutaj nie ma co porównywać. A-PSC ma się po prostu nijak do FF i nie widzę sensu inwestować w półśrodki.
Tak jak napisałeś - kto uzywał wcześniej Canona, ten nie ma sie czego uczyć :)
Fotki z 5D za to bezcenne. Też niedawno nabyłem z prrzebiegiem 5577 i już jestem zadowolony.
Mam dylemat i prosze Was o rade.
Foce amatorsko - imprezy rodzinne, znajomych, wakacje, wycieczki, czasem "portret dla cioci" :). Obecnie mam 50d + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30 mm/1.4 + Canon 70-200/4.0 + Walimex 8mm fish-eye i coraz czesciej mysle o lepszym body, glownie o FF. I tu mam pytanie, co byscie mi poradzili patrzac na moj system i potrzeby -
1. pozostac przy moim systemie na 50d, bo wystarczy
2. zostawic 50d i dokupic uzywana 5D mkI
3.sprzedac 50d i kupic 5D mkII, czy po prostu wystarczy
4. sprzedac 50d i kupic 5D mkI?
jakie szkielka byscie radzili w przypadku przesiadki na FF dla mnie?
bede wdzieczny za rady...
Pełna klatka to fajna rzecz, ale główny problem jaki widzę w Twoim przypadku to fakt, że masz praktycznie same szkła pod cropa, oprócz 70-200. Więc przesiadając się, bądź dokupując ff czeka Cię wymiana większości szklarni - kupić ff tylko po to aby używać z 70-200 to trochę bez sensu. Jaki masz budżet?
Taka wersja minimum jaka przychodzi mi tu do głowy, to wymiana 50d na 5d, zamiast tamrona - canon 17-40L, zamiast sigmy 30mm - canon 50mm f1.4. W połączeniu z posiadanym już 70-200 miałbyś już naprawdę przyzwoity i uniwersalny zestaw wycieczkowo-imieninowo-portretowy :)
Pozdrówka
Zależy od zasobności twojego portfela :) Wystarczyć powinno Ci 24-70 f/2.8 i 5D mkI z stałką 50 f/1.4
Ja bym polecił nie sprzedawać 50D, no chyba, że naprawdę czujesz się jakoś ograniczony przez tą puchę, która nomen omen jest całkiem spoko. Dla 5D (pomijam trudność wyrwania porządnego egzemplarza) poleciłbym taki zestaw 17-40, 50 1.4 albo czekać na wersję mkII vs 35 F2 coś w miejsce twojej sigmy, 85 1.8 i 135 F2 ewentualnie bez 135 ;) masz wtedy całkiem zacny zestaw stałek na portrety i imieniny a do tego 17-40 na wyjazdy wraz z np 85 masz lekki zestaw podróżny :)
Ja bym 50D nie sprzedawał, stałem przed tym dylematem czas jakiś temu i się pozbyłem. Od tamtego czasu niejednokrotnie brakowało mi większej ilości
zdjęć w seriach, mam wrażenie że 50D radzi sobie lepiej z wyższymi wartościami ISO, no i ma dużo lepszy wyświetlacz. Oczywiście 5D pod wieloma względami powala 50D, ale są sytuacje kiedy z wielką chęcią chwycił bym 50kę.
pzdr
naprawdę odnosisz wrażenie, że 50D mniej szumi/ więcej szczegółów ??? na rawach czy Srawach? Ja jakoś w porównaniu do swojego 40D zgoła odmienne zdanie mam, czterdziestka do 800 miód na 1600 już średniawo, 5D do 1600, a na 3200 trochę gorzej (choć tu ilość szczegółów zaiste spadała).
Dotyczy postu nr 381 (przepraszam że nie cytuję, jakoś przeoczyłem że to tasiemiec a nie nowy wątek, przepraszam za nieporządek)
Witam
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze, od paru dni jestem posiadaczem zestawu 5dmkII i 24-105 IS F4, a wcześniej miałem, mam 450D i między innymi takiego samego Tamrona, z którego to zestawu byłem zadowolony.
Jako całkowity laik i amator nie przeprowadzałem żadnych testów, tylko po prostu postrzelałem trochę fotek z ręki późnym wieczorem, przy oświetleniu pokojowym na auto iso.
I po tym ciekawym doświadczeniu buźka mi się nieustannie uśmiechała, fotki super, na iso 3200 (słabe oświetlenie) jakość lepiej niż dobra, ostre (a nie przebierałem w sklepie spomiędzy różnych egzemplarzy), po prostu nowa jakość.
Nie znam 50 d, ale w zeszłym roku porównywałem fotki z kursu surfingowego Dzieciaków zrobione przeze mnie 450 d i L 100 IS macro i zrobione przez kursowego fotografa, podobno profesjonalista, który pstrykał 7d z 100-400 L IS i mimo że mam wiele krytycyzmu do swoich pstryków to moje wydawały mi się lepsze. Powyższe doświadczenie zniechęciło mnie do kupna 7d.
Obecnie natomiast widzę, że mam sprzęt rzeczywiście pozwalający uzyskać nową jakość.
Jeśli Cię stać to bierz 5dmkII bez zastanowienia :)
Pozdrawiam
Smok
Ja bym wolal zostac przy 5d zamiast kupowac 5d mark II, pozbyc sie szkiel cropowych i za zaoszczedzona kase kupic 24-70, wtedy zestaw 5d 24-70 i 70-200 w zupelnosci wystarcza do prawie wszystkiego.
jężeli uda Ci się sprzedać 50d oraz tamrona i sigme to kupuj 5D II i do tego 17-40L a będziesz bardzo zadowolony
Ttylko pytanie czy nową puchę 5d mkII + np używane 17-40 to nadal około 10k no może 9,5k nie wiem czy nie lepiej zainwestować w jakieś szkło do 50D albo szukać starej piątki, a za różnice prawie czterech koła wydać np. na 24 czy 35 L w zależności od tego co wolisz. Jakbyś pozbył się piędziesiątki, tamrona, sigmy to polecałbym taki zestaw docelowy pod FF - 5D mkI + 17-40 + 24L/35L + 50 1.4 + 85 1.8 + 70-200 i sądzę, że będziesz zadowolony, oczywiście konfiguracja na początek dowolna.
może Ci pomogę... w 5D mkI przeszkadza mi... wyświetlacz... jest fatalny... w porównaniu z 500D ... a z tego co kojarzę to taki sam jest w 5dmkII.. jeżeli chodzi o jakość zdjeć... powiem tak,... moja 17-40 dostała skrzydeł... o ile z 40D była średnim szkłęm porównywalnym z tamronem 17-50 to teraz jest żyleta... Nawet 50tka 1.8 nabrała skrzydeł... tak więc... 5DmkI to fajny aparacik o ile nie przeszkadza ci wyświetlacz... ja czasami lubie zobaczyć co sfociłem i czy kolorki są ok.. a ta tym niewiele widać... zwłaszcza w świetle słonecznym
Ja też 5D mkII nie polece , fajna pucha napewno bardziej multimedialna (filmy) . Ale nie widze dużych różnic .Twoja decyzja
Dziekuje wszystkim za opinie i uwagi! Jak zawsze biarac srednia ze wszystkich wypowiedzi wychodzi wypadkowa 0, choc tu jednak niewielka wiekszosc jest po stronie FF...
Ostatnio rozmawialem ze swoim znajomym ktory jest ze tak powiem z gornej polki PRO i mowil ze dla moich potrzeb 50D ma swoje zalety i 5D mkII ma swoje, wiec trudno stwierdzic co wybrac jesli chce sie miec jedna puszke, no chyba ze kupie 1Ds ....
Mysle ze narazie pozostane z tym co mam, a jak nadejdzie czas ze nie bede juz mogl spac, wtedy albo po prostu dokupie 5D mkII, albo sprzedam 50D, i kupie 1Ds'a :)
pozdrawiam!
R.
mam podobny problem,zastanawiam się czy warto wymieniać 50D na 5D II ?
sprzedać sigmy 10-20 i 30f/1.4 zostając przy 24-105 (ewentualnie wymienić go na 17-40) i 70-200. Jakie są znaczące różnice? pzodr
miałem podobny problem i ... do 50D dokupiłem 5dMKII i zostaję z 3ma puszkami +33v analog :)
Przeczytałam już połowę wątku i normalnie już mnie głowa boli od myślenia nad zmianą aparatu ;). Ja tak samo nie wiem, który wybrac. Przesiadałabym się z 1000d na 50d lub 5d (oczywiście używany, gdyż mnie po prostu nie stac) i pełna klatka mnie korci, zwłaszcza, że mam ef 50mm 1.8.
pełna klatka to fajna sprawa :) kupuj 5d - używane z małym przebiegiem i ciesz się obrazkiem