pasowac bedzie ale ta z 24'ki jest dluzsza u gory i dolu.. wizualnie w tym rozmiarze najblizej jej do tej z 17-55.. tyle ze jej nie posiadam by sprawdzic ;)
Wersja do druku
pasowac bedzie ale ta z 24'ki jest dluzsza u gory i dolu.. wizualnie w tym rozmiarze najblizej jej do tej z 17-55.. tyle ze jej nie posiadam by sprawdzic ;)
w Listopadzie zostałem szczęśliwym posiadaczem nowej 24L II i po wykonaniu około 500 zdjęć (z czego jakieś 100 onanistycznych linijek) szkło trafia trafia idealnie bokeh piekny, jasność super ale ...
po wykonaniu wspomnianych 500 zdjęć pierścień nastawy ostrości przy obracaniu zaczął wydawać piski, później przestawiał stawiać opór przy przekrecenia, aż wreszcie Af odmówił współpracy... więc szkło poleciało na Żytnią,
zobaczymy co się spsuło...
kolejny przykład na to jak traktowana jest jakość w topowych sprzętach Canona,
na dokładkę dodam że znajomy kupił 70-200 2.8 i po około miesiącu przy 200 mm AF nie jest wstanie nastawić ostrości na obiekt, kolejna wysyłka na żytnia...
od kilku lat użytkuję 17-40L i 70-200/4L i z tymi szkłami nie ma problemów mimo robienia zdjęć w ciężkich warunkach pogodowych czy też nieumyślnych upadków z różnych stołów ;) działaja bez zarzutu, a nowe konstrukcje-drogie-jasne pod względem niezawodności pozostawiają sporo do życzenia (czy może tylko ja mam takie wrażenie?)
darnok z jednej strony parę lat temu nie napisałbyś o tym na forum, jakby odrazu coś się stało z takim 70-200L, z drugiej strony dzisiaj produkuje się więcej/taniej/gorzej ? Więc wrażenie większość takie ma :)
... nie fotografować linijek... kurde chyba jestem inny bo onanizuję się przy czymś innym :D ... ale w temacie, tom517 masz rację istnieje pewnie problem że różne produkty produkowane są w różnych fabrykach i różnią się jakościowo, a faktem jest że kupiona 15 lat temu lodówka czy pralka pracuje do dzisiaj, a kupiona 3 lata temu dzisiaj ledwie już zipie :D
Panie, panowie czekam na Olkowe 12mm (crop 2x) - jakieś sample by się przydały, mogą być i z Nikkora ;)
kiedys to byla tylko jedna lodowka i koniec wyboru a teraz rodzajów sprzętu AGD człowiek nie jest wstanie spamiętać.
co do uszkodzenia 24 L to już mam odpowiedź, wysypała się skala odległości [sheet, focus scale] taka dostałem informację, szkło już wysłane więc po weekendzie będzie test jak to działa
To, ze małe Japońce skladaja sprzet swoimi malymi łapkami i jest on skladany na najwyzszym poziomie nie oznacza, iz sprzet nie zaszwankuje. To jest tylko elektronika i zwyczajna fizyka. Nie tworzmy od razu spiskowej teorii dziejow, bo to chyba nie jest powod ;)
Myślę, że raczej optyka może i jest japońska, ale szkła do kupy składane są w jakimś Tajwanie czy innym Honolulu ;) po kosztach, standard już dzisiaj jakość nie ta co ileś lat temu.
Niektore obiektywy i body Canona sa skladane nie w Japonii ale to wszystko masz na nich napisane co i gdzie.
Tiaa.... wielu to juz poruszylo, tylko zapominamy o tym, ze jak nie bylo cyfrakow, to na analogach nikt tysiecy fotek linijkom nie robil a na odbitkach tez sie nie czepial, ze mogloby byc ostrzej. Dlatego smiem twierdzic, ze eLki sa nawet lepsze niz kiedys tylko nasze oczekiwania wzrosly ;-)
odnosnie precyzji składania to wiele części do BMW, Audi i Porsche są robione w Polsce a na opakowaniach widnieje napis Made in Germany.
Canon zaczął iść na masówkę i stąd problemy z jakością jak chociażby legendarna już wtopa z olejem na lustrze 1D
hehe dokładnie jak wyżej i to nawet części te były i są obecnie robione w mojej ex pracy :)
kurde nie moge się doczekać mojej 24ki
...swego czasu Leica R9 była niemal cała składana bodaj w Portugalii, jedynie ostatnie śrubki i naklejka "Made in Germany" naklejała Pani Helga w ichsiejszym zakładzie w Germanii, z drugiej strony nie sądzę, by miało to szczególny wpływ na jakość tego niezniszczalnego body...
Witam.Nie chcę zaczynqć nowego tematu więc zapytam was o wybór obiektywu w tym temacie.Mam trzy typy:
canon 24L
canon 24-105L
canon 16-35L
Obiektyw pod 5D ma służyć.Nie zarabiam na robieniu fotek,obiektyw chcę mieć i do krajobrazu,trochę do porttretu ogólnie jeden do codziennego użytku.Jakosc obrazka najbardziej mnie interesuje.Najbardziej skłaniam się ku 24L. pOZDRAWIAM.
blackpearl jeśli chcesz robić portrety i mieć jeden uniwersalny obiektyw to tylko 24-105.
miałem ten obiektyw i wszystko było ok ale pod 40D nie wiem jak się będzie spisywał pod 5d.kurcze jednak swiatło mogłoby byc lepsze.Chyba ze kupie 24-105 + lampa. a jakosc zdjęcia między 24L a 24-105L będzie mocno widoczna?
ale co rozumiesz przez jakosc ?? ostrosc?? prastyke?? to sa 2 zupelnie rozne szkla.. z jednej strony masz swiatlo, z drugiej zakres.. sam musisz wiedziec czego Ci bardziej potrzeba..
mialem 24-105 i po 2 latach sprzedalem bo wiekszosc czasu lezal w torbie.. kupilem 24LII i jest jednym z czesciej uzywanych szkiel.. u Ciebie moze byc zupelnie na odwrot..
na pewno nie gorzej, pomijajac af ktory jest precyzyjniejszy w 40d.. ostrosc bedzie lepsza na 5d ale winieta i beczka na 24mm tez.. przejrzyj swoje zdjecia zobacz w jakim procencie zdjec zalezalo Ci na malej GO - jesli w niewielkim, bierz 24-105..
to może 24-70L lepsze światło ze stratą na zakresie
jakość 24L bedzie gorsza od 24-105L bo w okolicach pełnej dziury bedziesz miał wszytsko "rozmazane" poza pierwszym planem... LOL przepraszam za ten głupi komentarz ale smieszą mie pytania tego typu zwłaszcza od osób które chcą wydać 6K na szkło.
po co wogole porownania stalek do zumow:)
Miałem/mam wszystkie podane obiektywy, więc sie wypowiem ;) jeżeli stawiasz na jakość obrazka do podanych dziedzin fotografii to zdecydowanie 24II, jeżeli stawiasz na uniwersalność to zoom - i tu zależy od Twoich preferencji. 16-35II dla lepszy obrazek od bardziej uniwersalnego 24-105.
24-105 miałem pół roku, z 24-70 wytrzymałem miesiąc. 24II mam ponad rok (poprzednio 35L - moim zdaniem, gorsze optycznie i ogniskowo), na wyjazdy biorę jedynie 24 i 135 --- 24 robię 80% zdjęć. Jeżeli masz zdrowe nogi sprzedaj zoomy. Pozdrawiam - 51 latek z kilkudziesięcioletnim stażem.
24 L II jest szklem wybitnym. nalezy miec jednak swiadomosc ze nie do kzadego zdjecia sie nadaje. portret? trzymac postac w centrum kadru. kazde przakdrowanie powoduje makabryczne doformacje :)
Ja tez uwielbiam 24mm mimo przerysowan. trzeba wiedziec co i jak. dla mnie powyzej 50mm zaczyna sie plasko i nudno. naturlanie to moja opinia:)
A ja jedyny problem jaki mam z 24L II to taki sam jak z 35L tj. - ze wszystkich szkiel jakie posiadam te 2 opisane wyzej, najmniej trafnie lapia ostrosc w punkt.
no tak od 1.4 do 2.2 chyba większość szkieł ma z tym problem
85L II i 135L lapie idealnie.
EF 50/1.4 z 5D trafia za kazdym razem i centralnym i na bocznych :)
...to znaczy ze mam uważć przy zakupie co do trafnosci 24-ki?czy po prostu ten typ tak ma.
czy uważać ?? mi sie wydaje ze to normalne przy takich przysłonach ... chyba ze fabrycznie poprawia i wypuszcza kolejny model. Z tego co pisali o 85 L II sporo tam poprawili w porównaniu do modelu I. Chociażby zwiększyli szybkość i precyzje AF
przynajmniej sie tak chwalą oficjalnie :) ale wracajac do tematu ... jak jest z używalnością w przedziale 1.4 do 2.2 w tym szkle ... zastanawiam sie nad kupnem a tu słyszę ze nie trafia i ze to przypadłość takiego szkla
specjalnie zrobiłem kilka zdjęć testowych dziecka na 1.4, jak to dwu latek siada, wstaje, buja się na boki i 1/3 zdjęć nie trafionych, ale te trafione ... rewelka
Raz na kilka ujęć zdarza się, że nie trafi (choć możliwe, że z mojej winy).
Ale za to jest w pełni użyteczne od 1.4. No chyba, że ktoś nie lubi winiety (to wtedy trzeba lekko domknąć).
szkla jest genialne i basta!
czyli w końcu jak jest ?!
wychodzi na to ze u jednych jest ok lub tez jest to na tyle akceptowalne ze sa zadowoleni natomiast u wymagających fotografów jest to bolączką
Ja jestem bardzo wymagający - i nie wiem czy miałem w rękach lepsze szkło :):)
Ostrość od 1.4 powala - nie wspomnę o plastyce obrazka.
DD
Jestem bardzo wymagajacy i nie powiem, ze przed zakupem kazdego szkielka nie przetestowalem min. 3 egzemplarzy. 24L II, to jeden z moich ulubionych obiektywow. Jakosc obrazu (ostrosc bardzo dobra od f/1.4, kolory, bokeh, plastyka) a takze swietne i solidne wykonanie, czynia go w mojej kolekcji drugim (zaraz po 85L II). Nie zmienia to jednak faktu, iz nie jest on tak precyzyjny jak np. 85L II czy 135L jednak do tego trzeba przywyknac, bo ten typ tak ma i juz.