Muflon - lista banow w danym miesiacuCytat:
Zamieszczone przez Grzdyll
Tomek - lista OT
Czacha - ciekawe zdjecia na forum (oj nie napracuje sie ;) )
Ja - lista trolli albo troll miesiaca
Oczywiscie zartuje z tym podzialem :p
Wersja do druku
Muflon - lista banow w danym miesiacuCytat:
Zamieszczone przez Grzdyll
Tomek - lista OT
Czacha - ciekawe zdjecia na forum (oj nie napracuje sie ;) )
Ja - lista trolli albo troll miesiaca
Oczywiscie zartuje z tym podzialem :p
poprawka:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez - Lista nabijających posty! (ops, właśnie jeden nabiłem) (-:
Widze ze i ciebie to boli :twisted: .Cytat:
Zamieszczone przez minek
A ja jestem od zawsze za likwidacja licznika postow bo nie wiem komu jest on potrzebny.
Chyba tylko tym ktorzy (wg mnie w dziecinny sposob) korzystaja z niego jako argumentu w dyskusjach, gdy merytorycznych argumentow im zabraknie :rolleyes: .
grrrr ban na tydzien bleh....:) never ever potem co czytac nei bylo:) ja sie pisze na legitke jak cos....any help wanted?
Nie boli. Bardziej mi się podobają opisy. Nie wszystkie, bo ten co mam to chyba już trzeci z ,,uzależnieniem'' w treści. Nie jestem uzależniony i tak się nie czuję, a taką mi forum przypięło metkę.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Będę pisał dopóty, dopóki nie pojawi mi się ,,forumowy mądrala''. O, to by mi odpowiadało (-:
Sztuka dla sztuki? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez minek
Czy bedzie cos jeszcze z legitymacji?
Jesli bylo to juz gdzies napisane to przepraszam ze zawracam glowe ale jakos mnie to musilo ominac...
Pozdrawiam i z gory dzieki za odp
Ale macie zacięcie w nabijaniu... :D Legitymacja to taka względna sprawa. Może się przydać, ale nie musi. Pewnie i może zaszkodzić czasami :D
DiodakCytat:
Zamieszczone przez Diodak
jak najbardziej masz rację. poopieram
Popieram inicjatywę legitek i chętnie przyłaczę sie do tworzenia periodyka w PDF. Oczekuję na podział zadań - he he he.
Czy czeka nas powrót do słynnego" Pan nie wie kim ja jestem! O, to moja legitymacja". Najpierw ID teraz wszyscy chcą "legitkę". A ja chcę więcej czasem dobrego światła. Jak masz robić fotki w fabryce ot tak dla siebie i tak bez pozwoleństwa głównego dyrektora nie masz czego szukać, nawet wymachując dowolną prasówką. To działało 30 lat temu. W czasie zamieszek to lepiej było mieć kamizelkę lub hełm na głowie z wielkim napisem PRESS a nie dydndający świstek. No cóż,można sobie legitkę kupić, mieć w kieszeni, na panienkach robić wrażenie i.... wszystko. A jak ktoś wpadnie na pomysł żeby zlocik większy zrobić - myslę że wystarczy mailem zaproszenie wysłać zwrotnie własne dane i już jesteś "zaksięgowany". Drugiego " Kowalskiego z taką twarzą rzadko ujrzysz". No chyba że u rządzących naszym krajem. Ale grypa idzie i nie wiadomo jak dalej może być:)
Dołączam się. :)Cytat:
Zamieszczone przez SdoubleU
Theoo, zgadzam się z Tobą w 100%, ale chyba szkoda naszego rozpisywania. Kiedyś skrytykowałem pomysł tych świstków to "koledzy" poprosili mnie, żebym się wyłączył z dyskusji. Wtedy poznałem zasady panujace na tym forum: zgadzasz się z "kolegami" to pisz, nie to morda w kubeł!!! a ja naiwniaczek myślałem, że forum to miejsce wymiany poglądów i informacji, oj baran ze mnie baran...
Ludzie maja to do siebie ze otaczaja sie przedmiotami zbednymi z punktu widzenia uzytecznosci a zarazem niezbednymi z punktu widzenia danej osoby, no i co im poradzicie Theoo i Tiszer, chca miec legitke prasowa, chca miec ID, chca sobie pomalowac mieszkanie na rozowo, a moze chca chodzic zima bez czapki... niemozecie im tego zabronic.
to jest zupelnie niewazne czy cos jest komus potrzebne czy nie, wazne jest zeby byl szczesliwy,
Tak ja wiem, ze prawdziwi, legalni i uprawnieni do posaidania legitymacji prasowej sa tylko najlepsi z najlepszych fotografowie prasowi ktorzy przy byle konferencji prasowej walcza ze soba jak na ringu by miec lepsze ujecie... wiem chcecie nie dopuscic do tego zeby jeszcze jedna osoba wpuszczona przez pomylko kolo was stanela... tez macie do tego prawo ale nie poprzez zabranianie wydawania legitymacj a jedynie poprzez egzekwowanie akredytacji.
Jac, ja nikomu niczego nie zabraniam, a jezeli ktoś może być szczęśliwy z powodu posiadania zalaminowanego papierka to ja się jeszcze pomodlę za niego:)
O! i to jest prawidlowa postawa :lol:... przeciez wszyscy wiemy jaka moc ma ID, jaka moc bedzie miala (o ile wogole powstanie) legitymacja foto, jak rowniez prawie wszyscy zdajemy sobie sprawe jaka moc ma czasmi literka L ;-) i czego sie nie zrobi zeby ja posiadac, majac pod reka tansze i lepsze rozwiazania... ale nie zmieniajmy tematu... Przeciez chodzi o to zeby wszyscy byli szczesliwi :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Triszer
Może lepiej niech tak zostanie, bo jeszcze mi się coś napisze...
Wymiany poglądów - tak. Twierdzeń w stylu "jesteście śmieszni i niepoważni, to dziecinada, śmiech na sali" - nie. Przynajmniej moim skromnym (muflonowym, nie moderatorskim) zdaniem. I jeśli miałbym pisać takie rzeczy, to rzeczywiście chyba rozsądek podpowiedziałby mi że lepiej "morda w kubeł".Cytat:
A ja mam w szafce nowiutki i oryginalny, w obecnie obowiazujacym standardzie hełm piechoty Wojska Polskiego. Nie czyni mnie to wcale zolnierzem. Tak samo jak idealnie wykonane repliki prawdziwych broni ale bedace pistoletami pneumatycznymi (airsoftgun) - ludzie sie tym bawia, biegaja w mundurach, urzadzaja strzelaniny... ale nadal nie czyni to ich prawdziwymi, zawodowymi zolnierzami. To tylko gadzety. Podobne podejscie mam do pseudo legitymacji fotoreporterskiej - kupic gadzet nie zaszkodzi, ale wpychac sie z takim na naprawde powazne imprezy to jak jechac z airsoftem do Iraku ;)
Coś się chyba kolega muflon rozbrykał:)
Ładne te identyfikatory skombinowaliście, jak wymyślę jakieś zastosowanie na to COŚ to zapisuję się na III turę:)
O masz ci los. Aż tak dramatycznie jest na CB? Chyba przesadzacie. Jest wolność i tyle. Krytykować też wolno byle logicznie. Moze najpierw faktycznie niewiem jakies rozsądne stowarzyszenie a dopiero potem "papierek". A że naród lubi rózne, rózniste papierki to jego sprawa. Dla mnie jest nie potrzebne, przynajmniej na razie:lol:Cytat:
Na szczescie nie jestem gazeciarzem i nie muszę sie bić o najlepszą miejscówę. A czy ktoś ma "papierek" czy nie wcale nie świadczy czy robi ładne fotki. A mania powieszenia na szyji 5 kartoników i sprzętu za 25-30kCytat:
Zamieszczone przez Jac
istnieje na całym swiecie:lol:
hehe prawda!! Ja taki papierek posiadam i mam same gnioty :lol::mrgreen: kurde a myślałem ze bede odrazu pro ;) hehe a tak powaznie to mnie tam najbardziej interesuje cały czas inicjatywa związana z tym 'poradnikiem' (zwał jak zwał). Bo to fajna sprawa... a legitki... jak ktos chce niech robi :P ja mam i nawet tego ze soba nie nosze.Cytat:
Zamieszczone przez Theoo
A vitez... chyba od dawna powiedział wreszcie cos mądrego :mrgreen: (omg)
Przepraszam... i najlepszemu sie zdarza :oops: ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Sporadycznie coś takiego może się przydać. Raczej dla uniknięcia anonimowości w kontaktach. Ale chciałem co innego napisać na podstawie radiowej informacji. Od teraz robienie zdjęć w Chinach bez WCZESNIEJSZEGO zapytania o zgodę jest PRZESTĘPSTWEM. Szkoda bo lubiłem pooglądać jak ktoś wstawiał. Teraz będą to rarytasy pewnie. A swoją drogą ciekawe kiedy nasze władze wpadną na pomysł przestransponowania tego debilizmu na nasz grunt?
Zasadniczo legitymacja reporterska/fotoreporterska to tylko kawalek papieru bez zadnej mocy prawnej.Cytat:
Zamieszczone przez czajna
Wiec jesli ci bardzo zalezy, mozesz po prostu kupic nie wypelniony blankiet, zrobic sobie do niego "wkladke" i juz.
Nie rejestruje sie ich nigdzie itp...
Co innego ze jesli tam wpiszesz sobie "niezalezny fotoreporter" albo jakas wymyslana redakcje dla ktorej pracujesz (niby swoja wlasna) to mozesz zostac delikatnie mowiac zignorowany.
Podrabianie oczywiscie legitymacji na zasadzie wpisania sobie jako nazwy redakcji chociazby "Newsweek" czy cokolwiek innego to juz paragraf.
A jednak nie tak do końca.Cytat:
Zasadniczo legitymacja reporterska/fotoreporterska to tylko kawalek papieru bez zadnej mocy prawnej.
Dla przykładu żeby uzyskać akredytację na czas wizyty Papieża Benedykta XVI niezbędne jest okazanie się legitymacją presową i przesłanie jej kopii do biura akredytacji KAI.
Ciekaw jestem jak to jest w przypadku agencji fotograficznych? Pomijam te które są przy redkacjach i zawsze tam można się podratować podpisem naczelnego, ale takie niezależne jak np. Reporter czy AP?
A swoją drogą, nawiązując do dyskusji o wydawaniu forumowego periodyku, to może lepiej założyć taką niezależną agencję fotograficzną Canon Board. To dużo prostsze niż organizacja redakcji. Zwłaszcza, że taki twór może działać podobnie jak agencje reklamowe, czyli bez osobowości prawnej, a jedynie jako marka, natomiast podmiotami są niezależnie poszczególne osoby działające w ramach projektu. Wymagało by to stworzenia platformy internetowej, na której można by wystawiać swoje zdjęcia, natomiast sama ewentualna transkacja to już sprawa pomiędzy fotografem a kupującym.
Pozdrawiam!
Porter.pl (Oakhallow)
Hmmm... Zainspirowaliście mnie :)
Właśnie mnie oświeciło - od jakiegoś czasu oficjalnie należę do stowarzyszenia wydającego - co najmniej dwa periodyki...
Muszę się skontaktować z ichnimi prawnikami, niechaj się wypowiedzą. I dadzą świstek otwierający wiele drzwi...
WatsOn, myślę, że ten świstek to bedzie otwierał wszystkie drzwi, nawet te do lasu:)
PopieramCytat:
Zamieszczone przez LFB
Już nie raz to było wałkowane:) Ale zatrzymaliśmy się na etapie identyfikatorów...
Zresztą widzicie sami Panowie że to 39 strona tych pogaduszek o legitce;)
A u mnie 20sta :roll: ;)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Eee... Dziesiata dopiero :D
Mowimy o stronie a nie godzinie ;)Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
A to w takim razie za pietnascie pierwsza ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Pewnie ze o stronie :mrgreen:
Zgodzę się, że legitymacja otwiera wiele drzwi a na pewno powoduje inne traktowanie przez osiłków.... przepraszam ochronę na przykład.... Innym powodem jest DARMOWE wejście na wiele ciekawych imprez.... już niedługa np na Open Air Festival w Gdyni... hciałem sobie zorganizować wejście, ale niestety agencje fotograficzne - w moim przypadku Forum się raczej wypinają i mówią aby radzić sobie jakoś samemu....
Forum zadna agencja fotograficzna, ani nawet zadna inna nie jest ;)
Agencja fotograficzna Forum (http://forum.com.pl) jest agencją fotograficzną i o ile wiem, daje też legitymacje prasowe. Nie od razu i nie każdemu na pewno, ale wiem bo widziałem.Cytat:
Zamieszczone przez nastier
a to przerpaszam, nie wiedzialem ;)
Nie wiem jak to jest na imprezach typu festiwale itp ale np na imprezach sportowych legitymacja foto nic nie daje :(
Nie raz już widziałem jak nie wpuszczali nikogo bez akredytacji (wcześniej załatwionej przez wydawnictwo bądź inne "szefostwo") i ta dopiero dawała możliwość podejścia do sektora dla fotoreporterów
Wczoraj np na ME w podnoszeniu ciężarów ochrona nie wpuściła jakiegoś kolesia z Przeglądu Sportowego a machał plakietką bardzo długo.
A wystarczyło wysłać szefa do organizatora imprezy i już się siedziało pod sceną i jeszcze ochrona odsuwała natrętnych kibiców żeby w kadr nie włazili :)
OT zdjęcia pokaże jak przebiorę już po całych zawodach EOT
:)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
może masz wyższą rozdzielczość ;) :mrgreen:
No ja jestem w sumie początkującym na "naszym" (jeszcze się do niego tak nie wklepałem) ale muszę przyznac że to jest świetny pomysł z tym i cieszę się że to ruszyło. Zawsze miałem z tym problemy, choć jak robiłem zdjęcia na Karaibach gdzie pracuje jako fotograf, to miałem karte ID moją pracowniczą z firmy, no ale tutaj jej niemam, a przydałaby się... no i zamówiłem ;) ..chl..ra muszę sobie dac jakąś fotkę tutaj na canonboard bo narazie to "szewc bez butów chodzi" heh... Pozdrowionka!
Witam ponownie.
Czy będzie kontynuowana sprawa legitymacji. Przydałoby się sfinalizować temat. Już kilka razy legitymacja byłaby przydatna do wejścia na ciekawe imprezy z aparatem.
Do Pana Diodaka z tym tematem :-D
Mi się też przyda legitka. Pokażę kanarowi jak pojadę bez biletu :-D
Tak sobie przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku, że cokolwiek, co by mi pozwoliło wejść gdzieś za barierki, być bliżej wydarzenia, byłoby fajne. Dla mojej prywatnej satysfakcji. Po to, żebym mógł sobie spokojnie zrobić lepsze zdjęcia, nawet jeśli potem miałyby pójść do szuflady (a tak pewnie by było, bo nie mam związków z prasą). By mieć inną perspektywę niż zwykły widz...bo rzadko zwykły widz ma szansę na coś ekstra. A ja bym chciał właśnie coś ekstra:))
A ja będe brutalny.
Jestemprzeciwny takim inicjatywom. Ideą legitymacji prasowej jest to, by zawodowcy mogli wykonać swoją pracę - dostarczyć zdjęcia do agencji/redakcji/portalu. I - jak każdy - chcą tą pracę wykonać jak najlepiej. Niestety koliduje to z nie-zawodowcami robiącymi zdjęcia na własny użytek. Uszanujmy zawodowych fotografów!
adamek, teraz to musisz wynająć ochronę, chyba podpadłeś kolegom:)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Mi się jednak wydaje, że do tego słuzy akredytacja. Legitymacja ma tylko informować, że jesteś członkiem/pracownikiem/przedstawicielem jakiejś gazety/agencji/itpCytat:
IMHO oczywiście...
Eeeee, nie sądzę:)Cytat:
O, i pierwszy raz komus sie ta prosta prawde udalo napisac z sensem, nie wyzywajac przy okazji forumowiczow od "smiesznych dzieciakow budujacych sobie ego" :) Pod takim sformulowaniem i ja sie chyba moglbym podpisac - moze z dokladnoscia do szczegolow o ktorych napisal Encor (akredytacja vs. legitymacja).Cytat:
Dlatego tez sam nie licze na jakis "uniwersalny papierek" otwierajacy drzwi, bo w sumie chyba i tak takiego nie ma, tylko staram sie zalatwiac akredytacje oficjalnie, pokazujac zdjecia, nie owijajac w bawelne ("jestem amator, tu sa moje fotki") - i nawet co jakis czas sie udaje :)
encor: tak, masz rację.
Pisałem to w nocy i po piwku i dlatego pewne szcegóły mi uleciały. ;)
co by nie bylo... calego watku nie czytelem, ale mnie za barierki na foto premiera i ministra Religii na strajku pielegniarek wpuscili. a do kancelarii to juz z akredytacjami...