A może podpiąć do komputera łatwiej? I dysk większy... (zależy ile czasu kto potrzebuje ;) )Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Wersja do druku
A może podpiąć do komputera łatwiej? I dysk większy... (zależy ile czasu kto potrzebuje ;) )Cytat:
Bocznych sensorow w 10D uzylem kilka razy w pierwszym tygodniu jego uzywania kiedy sie nim bawilem, testowalem itp. Podejrzewam ze w 20D beda rownie przydatne 8)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
my equipment :
EOS3+EOSD60+17-40/4+70-200/4+550EX+Gizto1228+1276M+Ricoh kr5+50/1.7
Mam pytanie do Vtezia. Dlaczego pozbywasz sie Sigmy 18-50/2,8 domyslam sie, ze na rzecz 17-40/4 czy glownym powodem jest duze winetowanie przy 2,8 ? W kazdym razie cos Ci sie w nim nie podoba - a znasz go zapewne z praktyki czy moge prosic o nieco wiecej na ten temat (Sigma 18-50/2,8) nie oczekuje argumentu bo "L" ka jest lepsza, ale rzetelnych uwag na temat.
Eeeee... a spojrzales dokladniej na moja stopke?(o przepraszam, juz nie mam tego szkla w stopce... ale kiedys mialem). Pozbywam sie Sigmy 18-50 3.5-5.6 DC . Nie mam Sigmy 18-50 2.8 EX DC, ani w ogole jej nie mialem w reku i nie znam sprawy z winietowaniem jej przy 2.8 . To sa dwa rozne szkla.Cytat:
Zamieszczone przez Szymański Adam
Wymieniam szklo Sigmy bedace odpowiednikiem kitowego 18-55 na 17-40 4L z powodu: jakosc, jasnosc (dobra jakosc juz przy f4) , E-TTL II .
Gdybym mial Sigme 18-50 2.8 EX do 10D to do 20D tez bym ja wymienil na 17-40 4L . Dlaczego? Roznica jedna dzialke jasnosci - w 20D mozna bez obaw o oczko wyzej podbic ISO, a w zamian zyskuje podawanie odleglosci ostrzenia do E-TTL II, czyli lepsza wspolprace z lampa z 17-40, a szklo to przeznaczone bedzie glownie na imprezy, wesela itp.
Aha... moj nick ma na koncu z nie ź jak widac :roll: (forum przyjmuje nicki z polskimi znakami wiec gdybym mial ź to bym mial), tak wiec odmienia sie Viteza a nie Vitezia :twisted:
Przepraszam za Nick, ale nie założyłem okularów (naprawdę). A o Sigmę 18-50/2,8 pytałem, gdyż zastanawiam się nad tym szkłem. Na razie 17-40/L muszę przeboleć - zraziłem się, może kiedyś wkręcę do aparatu :roll: jakiś dobry egzemplarz. Kupiłem 10-22 i wg. mojego subiektywnego testu jest bardziej ostra niż 17-40. Niestety AC ma sporą, ale można ją skorygować w PS bez problemów. Dla takiego kąta można przymknąć oczy na pewne niedoskonałości tego szkła.
Na marginesie czytając posty na forum jakże często napotykam na wręcz odmienne zdania dotyczące tego samego szkła. Jak to możliwe by szkiełko i oko a i nieco matematyki były różne dla różnych szkół! :roll:
Po prostu sa rozne egzemplarze, roznej jakosci. to samo pisze sie o niektorych ezgemplarzach Tamrona 28-75 2.8 , podobnie bywa z frontfocus/backfocus w dSLR (glownie 300D/10D/20D bo to najpopularniejsze modele).Cytat:
Zamieszczone przez Szymański Adam
Uzgodnilismy wspolnie ze po prostu kontrola jakosci Canona kuleje... glownie w szklach/body o najwiekszym popycie, ale i wsrod topowych wyrobow zdarzaja sie potkniecia (typu 70-200 2.8 IS L z uszkodzonym IS albo z wielkimi paprochami w srodku).
Dlatego co bardziej doswiadczeni fotografowie przed kupnem szkla typu 17-40 4L albo 24-70 2.8 L znajduja sprzedawce ktory ma kilka egzemplarzy, testuja na szybko wszystkie i wybieraja najostrzejszy...
Ja z drugiej strony ufam ze jak mi ostrosc mojego 17-40 4L nie bedzie odpowiadala to go na inny egzemplarz wymienie.
Vitez, a wlasnie jak ostrosc Twojego 17-40 ?
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. ;-) Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro :)
Ostro jedzie do mnie jeszcze... na tyle ostro ze jeszcze go nie mam ale w stopke tak odgornie wpisalem :P .Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)Cytat:
No właśnie - sam jestem przed takim zakupem i czy ogniskowa 100 ci starcza.Cytat:
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro
Biore pod uwagę:
- Sigma 50 f/2,8
- Canon 100 f/2,8
- Sigma 150 f/2,8
Rozrzut ogniskowych bardzo duży ale jeszcze się nie bawiłem typowymi szkłami MAKRO. Wiem, że do owadów potrzebne jest min. 100 ale ja będę focić przyrodę (kwiaty itp.). Plus dla 100-tki to ogniskowa do portretów i dlategi zapytuję jakie wrażenia i funkcjonalność?
Jeszcze nie zdążyłem się porządnie pobawić. Ale z kilku pstryknięć naokoło w domu, to ostrość szokuje :) Do tego dokładność AF, zarówno w 10D jak i 20D... mimo milimetrowej GO, AF chodzi jak w zegarku (szwajcarskim :-) ). Pod tym względem to chyba najdokładniejszy obiektyw z moich czterech.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Filip - do kwiatow setka bedzie IMHO idealna, zarowno do ich "portretow", jak i bezwstydnego zagladania im tu i owdzie ;-) Na robalach jeszcze nie testowalem ale obawiam sie, ze te 31cm od plaszczyzny materialu swiatloczulego do punktu ostrzenia przy powiekszeniu x1.0 moze byc troche male i te bardziej plochliwe chitynki beda sie zrywac z kadru w podskokach ;-)
EF 100/2.8 Macro ma dlugosc ~12cm, wiec po odjeciu tego (oraz odleglosci miedzy filmem/sensorem a bagnetem) od tych 31cm wychodzi, ze trzeba sie do modela zblizyc na 18-19cm... nie jest to duzo.
Update: O k... :shock: :shock: :shock: Ja niby wiedziałem jaka jest teoria do makro, że GO jest "dość krótka" itp... ale to jednak nie oddaje szoku jakiego doznałem po wypróbowaniu tego ustrojstwa w działaniu :roll:Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Póki co to nic z tego nie kapuję :) W warunkach kontrolowanych (statyw, remote, mirror lockup) jakieś malutkie stokrotki kradzione z łąki wychodzą mi ostre od f/16 wzwyż :) W "polu" z ręki - praktycznie nic... Ostatni raz tak się czułem rok temu po kupnie 10D :)
Dokladnie tak samo zareagowalem jak Ty :-)Cytat:
Przy skali odwzorowania 1:1 i powiedzy f/8 zrobienie zdjecia z reki graniczy z cudem - te 'mikro' drzenia aparatu doprowadzaja do szalu ;-)
Do mojego zestawu doszedl 1DsMkII ... niestety na studio mi zabraklo wiec chwilke polezy i poczeka na pelne wykorzystywanie ;)
Wygrałeś na loterii? :mrgreen:
I co? Tak kupiłeś pierwszy z półki, czy zgodnie z Twoją teorią przetestowałeś najpierw co najmniej 10 egzemplarzy? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
gdyby ktos cos wiedzial - http://canon-board.info/viewtopic.php?t=3042
moderatorzy, a śmiecą... :roll:
Egoista a patrzy na innych ;)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
hmmmm..... widze ze ladny sprzet niektorzy tu maja, mozna pozazdroscic :)
Pozdrawaim
@EOS - nie ma czego :)
@Auwo
oj jest ;)
i co, chcialoby Ci sie to wszystko nosic :)
@Auwo
w wygodnym plecaku czemu nie ;) jak np:
http://www.tamrac.com/images/5578-acsTri_1_lrg.jpg
http://www.tamrac.com/images/5578-HrnL_1_lrg.jpg
OOO, plecak wygląda super, na oko sporo pojemniejszy od mojego Nature Trekkera.
i zarazem sporo ciezszy ladunek w srodku :)
Ale z drugiej strony to już jest naprawdę do ekstremalnych jazd... zresztą nazwa mówi wszystko :)
Tak, wiekszy od Lowepro, 29 x 15 x 42.5 cm(lowepro) vs. 33 x 34 x 56cm (Tamrac)
No to chyba moja kolej ;) 20D z kitem, Tamron 28-75 f/2,8 (i te wszystkie oznaczenia ktorych nie jestem w stanie zapamietac), 70-200 L f/4. W planach mam nadzieje dokupic grip'a (jak sie skoncza problemy z nimi) :)
E to chyba byly przesadzone plotki jakichs slabeuszy co dokrecac nie umieja. Grip owszem - ciutke sie luzuje ale nie powoduje to rozlaczenia zasilania o ile porzadnie go przykreciles. Nawet z lufa 70-200 bez obaw trzymam jedna reka aparat tylko za gripa i nic sie nie stalo.Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
No wiesz Vitez, sam Canon sie przyznal do problemow z gripem, wiec cos w tym na pewno jest. Poczekac nie zaszkodzi, a zawsze bedzie jakas pewnosc ze to bedzie dzialac tak jak powinno, na pewno czytales ten watek na p.r.f.c. wiec tam nie chodzilo o to ze sie luzowal a o to ze wskazywal jakies dziwne wartosci jak sie pracowalo na aku...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
1. Napisalem "chyba"
2. Napisalem SOA #1 = "u mnie dziala"
Nie trzeba sie rozpisywac 8)
1. Napisalem "chyba"
Punkt dla Ciebie ;)
2. Napisalem SOA #1 = "u mnie dziala"
Drugi punkt.
A jak Tobie dziala ten grip z akumulatorkami ?? Tez masz takie problemy jak opisuja w sieci ??
zmienilem konfiguracje - Lubitel 166B i dwa swiatlomierze Canona - 10D i 20D :D
LOL... Duze troche :) I tego... Punktowego nie maja :mrgreen:
KuchateK - wykosztowalem sie na body (cale 15 pln) i na negatyw (16,50 pln) wiec wiesz , na Sekonica nie wystarczylo srodkow :D:D:D
Minolty sa tansze :) Akurat zostaje reszta na jedno czy dwa body i pare negatywow...
Ale sample fajne ;)
http://www.pbase.com/cameras/lubitel/166b
"zakrecilem" Ilforda Delta 400 - po niedzieli zobaczymy co z tego wyjdzie :D
a co powiesz na to http://www.pbase.com/image/19864799
http://www.heayes.com/lubitel.htm
Looknijcie na pierwszy obrazek, cos pieknego:
:lol: :mrgreen:Cytat:
cork added for stability
Fajny sprzecik . Ja powoli zaczynam dojrzewac do jakiegos dalmierza :roll:
kavoo - zastosowalem zamiast "cork"-a plytke cd :D hehehe
No to w ramach niesienia bratniej pomocy w obcinaniu kosztow moge Ci sprezentowac 3 ostro przeterminowane negatywy typ 120, sama klasyka:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
ORWO Color 19 DIN (to chyba bedzie 100)
ORWO B&W 22 DIN (125)
FOTON HL B&W 400
Tylko trzeba umiec pracowac z przeterminowanymi negatywami ;-)
Ja już dojrzałem. Właśnie do mnie jadą piękna Minolta Hi-Matic 7SII i Rolleiflex T :-)Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Pszczola - bardzo chetnie przyjme podarek i obiecuje nie zmarnowac tak waznych klatek :)
Tak przy okazji - po niedzieli po raz pierwszy w zyciu mam zamiar wolac negatyw :D - ciekawe co mi z tego wyjdzie hehehe.
Moze jakies wskazoweczki ?!
Tak po prawdzie to jestem raczej zdecydowany (Canonet lub Voigtlander), ale odkladam ten zakup na pare miesiecy - po jutrzejszym zakupie (juz chyba tylko jakis kataklizm moze mi w nim przeszkodzic ;-)) bede potrzebowal sporo czasu na regeneracje sily nabywczej mojej kieszeni :roll: A i bawic sie bede mial czym, wiec nie ma sensu od razu rozgladac sie za nowa zabawka ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
kavoo , a coz to za zakup ?, czyzby Twoj podpis mial sie stac jutro jednolity ???
Auwo: a co chcesz wiedzieć o wywoływaniu? :)
adamek - wszystko hehehe - jeszcze nigdy tego nie robilem :) w sumie jak bede mial problem to zapytam, na tym etapie zbyt wiele jest niewiadomych :)
zachcialo mi sie negatyw do samodzielnego wolania to mam ;) jutro w drodze na polwysep helski odbieram w wejherowie ciemnie - zainwetsowalem w nia cale 100 pln :mrgreen: