Witam, musisz włączyć opcję "Format DNG" w opcjach "Parametry RAW".
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam, musisz włączyć opcję "Format DNG" w opcjach "Parametry RAW".
Pozdrawiam.
Dzięki,
Faktycznie format DNG jest czytany ale drastycznie wydłużył się czas zapisu zdjęcia na kartę.
Mam jeszcze pytania odnośnie CHDK :
1. Czy to normalne, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu nie można zobaczyć zdjęć zapisanych na karcie (napis brak obrazów)?
2. Przy ustawianiu ostrości (do połowy wciśnięty przycisk robienia zdjęć) migają wszystkie ikony na wyświetlaczu ? Można dostać prawie oczopląsu próbując zobaczyć co pokazuje.
3. Czym można pobrać zdjęcia i ewentualnie usunąć z aparatu nie wyciągając karty (Canon foto - dodatek do TC - nie widzi mi aparatu a bez CHDK działa prawidłowo).
masz ustawione SAME RAW, bez JPG?
Bo u mnie na S2 IS rawa nie odczyta, ale na karcie fizycznie są.
Poszukaj w sieci jak dopisać sx20 do dng4ps-2 (o ile już go nie obsługuje) który konwertuje .crw CHDK do DNG .Pozostaje kwestia profilu kolorów DNG dla PS.
Rawtherapee, Ufraw i jeszcze pewnie innych programów otworzy .crw, również potrzebny będzie profil kolorów, tym razem icc. Dobre efekty dawały dla Canona profile icc z Bibble Pro.
Oczywiście- mnie jednak bardzo przeszkadzało (w innym Powershocie) chwilowe "zamrożenie" aparatu, który i tak do szybkostrzelnych (serie) nie należy.
Wspomniałeś o "drastycznym" zwiększeniu czasu zapisu stąd pamiętać trzeba o innej alternatywie czyli zapisie w aparacie nie DNG (konwersja zamula aparat) ale właśnie zwykłych rawów CHDK i konwersji na kompie.
Co kto woli.
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak w CHDK dla SX20 ustawić serię np. 50 zdjęć co 10 s.
Po zmianie softu na Firmware Update (Version 2.0.0.0) aparat sx1is nie widzi karty 16GB .Karta jest sprawdzona na innych urządzeniach i działa poprawnie.Czy da się ten problem rozwiązać samemu czy serwis?
Tu znalazłem opis jak uruchomić odpowiedni skrypt.
Druga sprawa.
Kiedy używam CHDK przy przekręcaniu wyświetlacza w pewnych pozycjach ekran robi sie biały.
Jak można się tego pozbyć?
Gdzieś w menu CHDK odpowiedzialnym za filmy jest opcja włączania tego białego ekranu jako "lampa" kamerki. Wystarczy wyłączyć.
Czy jest mozliwość uruchomienia zdjeć w formacie RAW w canonie sx110is?
Chyba tak skoro można ściągnąć chdk pod sx110 is. Mi na sx100 is śmiga wszystko ;) http://mighty-hoernsche.de/
czesc,mam problem,po zainstalowaniu chdk(sx120is-100b-1.0.0-1504_BETA.zip ) na sx120is ,przestała mi dzialac lampa blyskowa tzn.caly czas świeci sie ikona z przekresloną lampą,a przycisk ktory powinien ja wlanczać nie wlancza jej.po zmienieniu karty bez chdk,jest to samo.Bardzo prosze o pomoc.Pozdrawiam.Jarek
przywracanie ustawien fabrycznych (tzn.domyślnych?) już próbowałem-nic nie pomogło.Orginalnego softu szukam w necie już od dwóch dni i nie moge znalezść.Znalazłem jeden,ale coś nie chce sie wgrać,może coś zle robie,wgrałem go na sformatowaną karte i w meni chyba powinna ukazać sie ikona do wgrania-dobrze myśle? Może ktoś wie z kad można pobrać orginalny soft? Bardzo prosze o pomoc.pozdrawiam i dziekuje.
Witam
Mam mała prośbę... otóż, potrzebuję informacje na temat CHDK. Jest to mój temat na pracę przejściową i bardzo bym był wdzięczny jeśliby ktoś mi pomógł. Potrzebuję wszystkiego na temat CHDK.
chdk.wikia.com/wiki/CHDK
chdk.setepontos.com
mighty-hoernsche.de/
Powinno wystarczyć :p
Kolejne zapytanie i prośba z mojej strony... potrzebuję do pracy przejściowej opis skryptów, linia po linii. Jeżeli byłby ktoś kto w miarę potrafi udzielić mi pomocy to bardzo bym prosił.
Z góry thx
Witam, czy można CHDK wrzucić na kartę SDHC 8Gb?
Gdzieś czytałem że jest taka możliwość, ale trzeba podzielić kartę na partycje, nie wiem jak się za to zabrać, proszę o pomoc
Mam problem ze sprawdzeniem wersji, otóż na sformatowaną kartę wgrywam pusty plik ver.req i jestem pewny, że nie jest to plik tekstowy, włączam aparat - Play i kombinacja przycisków Set + Display. Przechodzi mi tylko w tryb robienia zdjęć. Próbowałem też vers.req i dalej to samo. Mój aparat to Canon PS A495
test test test http://www.canon-board.info/cyfrowe-...ml#post1092902
witam- ja dzisiaj wrzuciłem na kartę 8Gb soft CHDK dla PowerShota A580 bez partycji i wszystko zadziałało, także i język polski odpaliłem
Czy nikt z posiadaczy SX20 nie może pomóc? :confused: Szkoda...
Odświerzam temat i przyłączam się do prośby z ostatnich dwóch postów, może ktoś poradził sobie z tym problemem.
Temat malo popularny, ale moze ktos wie: Czy do CHDK sa skrypty umozliwiajace korekte expozycji/blokade exp. w trybie video gdy sam aparat nie mial tego fabrycznie? Lub manualne opcje dotyczace video , w ktore mozna wzbogacic CHDK.
EDIT: Ok jest taki skrypt, nawet dziala swietnie
Manual Exposure Control for Video Recording - CHDK Wiki - Wikia