Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dla mnie komfortowe warunki oświetleniowe są takie, gdy przy 1/3200 s i f/5,6 mogę ustawić ISO 800 z obiektywem 400 mm na APS-C, co w przeliczeniu na normalne pieniądze wychodzi ISO 100 przy 1/400 s, bo wtedy mogę fotografować i ptaki w locie, i sceny statyczne przy akceptowalnym ISO i wysokim poziomie detali, ale takie komfortowe warunki nie zdarzają się aż tak często, jakbym chciał.
Sorry za wykopalisko z archeo, natknąłem się przy okazji wertowania tego wątku... :)
Kurcze - to zazdroszczę Ci okoliczności, miejsca zamieszkania czy czego tam.
Ja przy tych wymaganiach nie zrobiłbym w tym roku żadnego zdjęcia, no może w środku dnia ze słońcem w tle :)
Ale na pewno nie o świcie czy zachodzie słońca...
I choćbym miał najjaśniejsze stałki i furę pieniędzy, nic nie zastąpi braku światła, którego to światła w tych warunkach po prostu nie ma :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Sorry za wykopalisko z archeo, natknąłem się przy okazji wertowania tego wątku... :)
Kurcze - to zazdroszczę Ci okoliczności, miejsca zamieszkania czy czego tam.
Ja przy tych wymaganiach nie zrobiłbym w tym roku żadnego zdjęcia, no może w środku dnia ze słońcem w tle :)
Ale na pewno nie o świcie czy zachodzie słońca...
I choćbym miał najjaśniejsze stałki i furę pieniędzy, nic nie zastąpi braku światła, którego to światła w tych warunkach po prostu nie ma :)
No toż napisałem, że takie komfortowe warunki się nie zdarzają aż tak często, jakbym chciał ;) Jednakże, w słoneczny dzień, już od wiosny od ok. godziny 7:00 można na takie liczyć.
Zacząłem się poważnie zastanawiać nad wymianą 100-500 na to szkło.
Jako, że 100-500 w tej chwili potrzebny mi jest jednak wyłącznie na pokazy - a nawet z 1.4x to trochę mało, to wygląda na to, że 200-800 z 1.4 (i to chyba wtedy działa na całym zakresie a nie na skrawku na 100-500) byłby niezłym wyjściem (oczywiście trzeba by przymknąć okoko na tą ciemność na końcu).
Zastanawiam się, czy to się da gdzieś pożyczyć, bo chciałbym zobaczyć jak działa AF na kombo z 1.4 (bo zapewne bez konwertera działa dobrze).
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Zacząłem się poważnie zastanawiać nad wymianą 100-500 na to szkło.
Jako, że 100-500 w tej chwili potrzebny mi jest jednak wyłącznie na pokazy - a nawet z 1.4x to trochę mało, to wygląda na to, że 200-800 z 1.4 (i to chyba wtedy działa na całym zakresie a nie na skrawku na 100-500) byłby niezłym wyjściem (oczywiście trzeba by przymknąć okoko na tą ciemność na końcu).
Zastanawiam się, czy to się da gdzieś pożyczyć, bo chciałbym zobaczyć jak działa AF na kombo z 1.4 (bo zapewne bez konwertera działa dobrze).
p,paw
Jeśli tylko mój w końcu nadejdzie, możemy się umówić w Wawie na testy.
Mam pomysł trzymać 100-500 as-is, a do 200-800 mieć na stałe podpięte 1.4x dające 280-1120
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Jeśli tylko mój w końcu nadejdzie, możemy się umówić w Wawie na testy.
Mam pomysł trzymać 100-500 as-is, a do 200-800 mieć na stałe podpięte 1.4x dające 280-1120
Super :) Bardzo chętnie.
p,paw
Czy ktoś z posiadaczy może polecić płytkę do tego obiektywu, kompatybilną z Arca Swiss?
Chciałem kupić Wimberley AP-606, dedykowaną do tego modelu, ale nie jest dostępna w Polsce i ma chorą cenę (500zł z przesyłką).
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Czy ktoś z posiadaczy może polecić płytkę do tego obiektywu, kompatybilną z Arca Swiss?
Chciałem kupić Wimberley AP-606, dedykowaną do tego modelu, ale nie jest dostępna w Polsce i ma chorą cenę (500zł z przesyłką).
A to musi być dedykowana? Ja do RF100-500 przykręciłem to co miałem (Sunwayfoto DP-60R) i tak mam.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A to musi być dedykowana? Ja do RF100-500 przykręciłem to co miałem (Sunwayfoto DP-60R) i tak mam.
Dedykowana w sensie odpowiednia do.
Zdaje się przy tej wadze musi to być minimum 12cm.
Cytat:
Zamieszczone przez
sal
Dedykowana w sensie odpowiednia do.
Zdaje się przy tej wadze musi to być minimum 12cm.
A po co płytka dłuższa niż stopka?
Dłuższa się przydaje, gdy chcemy przesuwać zestaw przód-tył, żeby odpowiednio ustawić środek ciężkości. Ale ze względów wytrzymałości - taka jak stopka oczywiście.
Musisz miec mozliwosc zbalansowac szklo na statywie. Do tego dluzsza stopka jest znacznie wygodniejsza w trzymaniu za i noszeniu sprzetu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Dłuższa się przydaje, gdy chcemy przesuwać zestaw przód-tył, żeby odpowiednio ustawić środek ciężkości. Ale ze względów wytrzymałości - taka jak stopka oczywiście.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że obojętnie co by to nie było, i ile by nie ważyło, to i tak w efekcie wszystko do kupy trzyma się na jednej jedynej śrubce 1/4" wkręconej w gniazdo statywowe aparatu, bądź stopy obiektywu? :mrgreen:
1 załącznik(ów)
200-800 ma tylko jedną dziurę??
nie, ma 2, jest ok
Załącznik 18265
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
200-800 ma tylko jedną dziurę??
nie, ma 2, jest ok
A na ilu śrubach trzyma się głowica do statywu?
ale jakie to ma znaczenie, ważne żeby wytrzymał wagę zestawu
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale jakie to ma znaczenie, ważne żeby wytrzymał wagę zestawu
No właśnie. Wielu rzeczy, które utrzymują wagę zestawu, nawet nie bierzecie pod uwagę, tylko brniecie w ciężką artylerię ;)
Ale mowa nie jest o szukaniu najsłabszego ogniwa, ale o równej wytrzymałości stopki i płytki arca. Dłuższa płytka nie jest do zwiększenia wytrzymałości, ale do szukania środka ciężkości - pisałem. Przykręcenie dwoma śrubami zapobiega obracaniu się płytki względem obiektywu, nie trzeba wtedy dociągać śrub za pomocą gazrurki; niejaki Cauchy walczył z tym problemem swego czasu.
W ogóle najsłabszy element może się okazać niespodzianką. Mnie pękła śruba zaciskająca płytkę arca w głowicy w czasie mocowania - na szczęście trzymałem aparat w ręku, jak to w czasie mocowania. Przerobiłem mocowanie zmieniając śrubę M6 z jakiegoś szajsmetalu, na kwalifikowaną śrubę M8. Teraz nie wiem, co jest najsłabszym ogniwem w mojej głowicy. :?: :? :shock: 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
No klasycznie jak to z ISOless. W R5 obszar ISO 800+ jest w pełni ISOLess - to znaczy, że fotka wykonana na przykład na ISO 1600 z korekcją -1EV po wyciągnięciu cieni w postprocesie będzie wyglądać dokładnie tak samo jak wykonana na ISO 3200 bez korekcji (to znaczy będzie mieć identyczny poziom szumu). Różnica jest taka, że w wypadku ISO 1600 zachowujesz o 1EV świateł więcej. W płaskich scenach to nie ma znaczenia, ale przy dużym DR bardzo pomaga.
p,paw
To jest bodaj to samo co w teście na Optycznych : https://www.optyczne.pl/457.8-Test_a...a_tonalna.html
napisali, że:
"Punkt wzmocnienia jednostkowego wypada dla czułości 579, czyli nieco powyżej nastawy ISO 800. Przekroczenie tego progu powoduje, że za jakość obrazu odpowiadają już tylko i wyłącznie algorytmy cyfrowej obróbki sygnału, a nie tor analogowy matrycy. W związku z czym nie ma żadnego zysku ze stosowania takiej obróbki w aparacie i dokładnie te same efekty uzyskamy niedoświetlając zdjęcie, a następnie korygując ekspozycję w komputerze."
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
To jest bodaj to samo co w teście na Optycznych :
https://www.optyczne.pl/457.8-Test_a...a_tonalna.html
napisali, że:
"Punkt wzmocnienia jednostkowego wypada dla czułości 579, czyli nieco powyżej nastawy ISO 800. Przekroczenie tego progu powoduje, że za jakość obrazu odpowiadają już tylko i wyłącznie algorytmy cyfrowej obróbki sygnału, a nie tor analogowy matrycy. W związku z czym nie ma żadnego zysku ze stosowania takiej obróbki w aparacie i dokładnie te same efekty uzyskamy niedoświetlając zdjęcie, a następnie korygując ekspozycję w komputerze."
A co z cieniami, jeśli się niedoświetli zdjęcie? Też będą same zyski?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A co z cieniami, jeśli się niedoświetli zdjęcie? Też będą same zyski?
Tak dokładnie o to chodzi. Wyciągnięte niedoświetlone cienie będą wyglądać identycznie jak poprawnie naświetlone cienie na wyższym ISO.
O to chodzi właśnie w ISO-less.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Tak dokładnie o to chodzi. Wyciągnięte niedoświetlone cienie będą wyglądać identycznie jak poprawnie naświetlone cienie na wyższym ISO.
O to chodzi właśnie w ISO-less.
p,paw
No ale oprogramowanie nie pozwala na wyciąganie cieni w nieskończoność, tylko o np. 3 EV. Jeśli niedoświetlimy -1 EV, to cienie wyciągniemy tylko o +2 EV, a nie +3 EV.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No ale oprogramowanie nie pozwala na wyciąganie cieni w nieskończoność, tylko o np. 3 EV. Jeśli niedoświetlimy -1 EV, to cienie wyciągniemy tylko o +2 EV, a nie +3 EV.
Owszem, trzeba mieć to na uwadze. Jednak to zależy od oprogramowania do obróbki. Np w Darktable dało rade skorygować jakieś zdjęcie do +18EV, choć nie wiem czy zawsze i dla każdego zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Owszem, trzeba mieć to na uwadze. Jednak to zależy od oprogramowania do obróbki. Np w Darktable dało rade skorygować jakieś zdjęcie do +18EV, choć nie wiem czy zawsze i dla każdego zdjęcia.
W LR jest conajmniej +3EV w ekspozycji i jeszcze dodatkowe +2EV w cieniach.
Trzeba tylko pamiętać, że ten zabieg jest pożyteczny tylko wtedy jeżeli mamy jakieś światła do zachowania. Jak scena jest płaska jak stół to nie ma żadnej różnicy czy wyciągamy czy robimy na wysokim ISO.
p,paw