-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
https://www.canonrumors.com/canon-wi...00-400mm-next/
Biorąc pod uwagę, że cytowany Nokishita bardzo rzadko się w sprawach premier myli możemy się spodziewać dwóch nowych obiektywów RF (16 f2.8 oraz 100-400)
Oba jak dla mnie ciekawe zobaczymy w jakich wystartują cenach i kiedy będą realnie dostępne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
https://www.canonrumors.com/canon-wi...00-400mm-next/
Biorąc pod uwagę, że cytowany Nokishita bardzo rzadko się w sprawach premier myli możemy się spodziewać dwóch nowych obiektywów RF (16 f2.8 oraz 100-400)
Oba jak dla mnie ciekawe zobaczymy w jakich wystartują cenach i kiedy będą realnie dostępne.
Trochę nie rozumiem po co 100-400 skoro jest RF 100-500, chyba, że to będzie jakieś tanie 100-400 ze światłem f 8, albo ekstra drogie 100-400 ze światłem f 2.8 i wbudowanym extenderem x2.
-
Ma być non L być może to następca lusterkowego 70-300 albo nawiązanie walki z firmami trzecimi produkującymi 100-400 pod ef znacznie taniej niż 100-400 L. Oczywiście skoro nikt się nie chwali przysłona to może być to 5,6-8 :)
Ale jak będzie małe lekkie i tanie w porównaniu do ef 100-400 L mark2 i RF 100-500 L to do krajobrazu może się nadawać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Ma być non L być może to następca lusterkowego 70-300 albo nawiązanie walki z firmami trzecimi produkującymi 100-400 pod ef znacznie taniej niż 100-400 L. Oczywiście skoro nikt się nie chwali przysłona to może być to 5,6-8 :)
Ale jak będzie małe lekkie i tanie w porównaniu do ef 100-400 L mark2 i RF 100-500 L to do krajobrazu może się nadawać.
Małe, lekkie to może i uwierzę, ale że będzie tanie - ciężko uwierzyć, choć oczywiście życzę nam takiego szkła :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Oczywiście skoro nikt się nie chwali przysłona to może być to 5,6-8 :)
Tu https://www.canonrumors.com/announce...-6-7-1-is-usm/ piszą o 5.6-7.1, więc prawie trafiłeś. ;)
-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
to po prostu obiektyw dla tych którzy nie chcą "przepłacać" za drogą eLkę - w związku z tym przepłacą (bo tanio już było) za ten nowy słabszy optycznie wynalazek - oczywiście internety bedą pełne opinii że jest tak samo dobry, a nawet lepszy niż eLka (w stylu "co prawda elke widziałem tylko na obrazku i wykresie w internetach ale przecież nie mogę się mylić w moich decyzjach zakupowych" czy "to moje pierwsze 400mm jest świetne") :mrgreen: co napędzi kolejnych kupujących - kupią zmienią potem na elkę (czyli dwa razy kupią).
obiektywy 70-300 to jeden segment, obiektywy 100-400 to inny segment raczej nie nastąpi zastąpienie znaczy te segmenty będą istnieć nadal niezależnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to po prostu obiektyw dla tych którzy nie chcą "przepłacać" za drogą eLkę - w związku z tym przepłacą (bo tanio już było) za ten nowy słabszy optycznie wynalazek - oczywiście internety bedą pełne opinii że jest tak samo dobry, a nawet lepszy niż eLka (w stylu "co prawda elke widziałem tylko na obrazku i wykresie w internetach ale przecież nie mogę się mylić w moich decyzjach zakupowych" czy "to moje pierwsze 400mm jest świetne") :mrgreen: co napędzi kolejnych kupujących - kupią zmienią potem na elkę (czyli dwa razy kupią).
obiektywy 70-300 to jeden segment, obiektywy 100-400 to inny segment raczej nie nastąpi zastąpienie znaczy te segmenty będą istnieć nadal niezależnie.
Moim skromnym zdaniem nie będą istnieć niezależnie bo i po co skoro są już dwie wersje 24-105 to i będą dwie wersje szkła 100-400/500 czym wyczepane zostanie miejsce na 70-300. Czy w internecie będą opinie, z pewnością będą, czy ludzie kupią i to w dodatku dwa razy nie mnie oceniać. Poczekajmy jak wyjdzie zobaczymy co to będzie, dla mnie każdy nowy systemowy obiektyw nawet jeśli go nie kupię, bo nie potrzebuje jest dobrą wiadomością, bo znaczy tyle, że system się jakoś rozwija.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Moim skromnym zdaniem nie będą istnieć niezależnie bo i po co skoro są już dwie wersje 24-105 to i będą dwie wersje szkła 100-400/500 czym wyczepane zostanie miejsce na 70-300. Czy w internecie będą opinie, z pewnością będą, czy ludzie kupią i to w dodatku dwa razy nie mnie oceniać. Poczekajmy jak wyjdzie zobaczymy co to będzie, dla mnie każdy nowy systemowy obiektyw nawet jeśli go nie kupię, bo nie potrzebuje jest dobrą wiadomością, bo znaczy tyle, że system się jakoś rozwija.
Też mi się tak wydaje. Widać, że Canon chcę (dzięki (lub nie) zaletom RF) wyciągać ze szkieł trochę więcej, więc 100-400 wygląda trochę jak takie przeskalowane 70-300. Może zrobią tak jak Sony, to znaczy wykastrują na przykład z trybów stabilizacji 2 i 3 co uczyni je mało przydatnym w kilku wariantach tematycznych, ale zdecydowanie atrakcyjne dla niższego segmentu.
p,paw
-
Na Twitterze i zagranicznych forach pojawiło się info, że 14.09 o 19 czasu japońskiego (jeśli dobrze spojrzałem)odbędzie się konferencje/prezentacja Canona.
-
nowe drukarki beda... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Na Twitterze i zagranicznych forach pojawiło się info, że 14.09 o 19 czasu japońskiego (jeśli dobrze spojrzałem)odbędzie się konferencje/prezentacja Canona.
To premiera R3. Różne źródła potwierdzają tylko to...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To premiera R3. Różne źródła potwierdzają tylko to...
Niektóre ze źródeł rumorowych zauważają, że wraz z R3 coś tam jeszcze maja pokazać, zobaczymy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Niektóre ze źródeł rumorowych zauważają, że wraz z R3 coś tam jeszcze maja pokazać, zobaczymy
kiedyś zapowiadali, że z R3 ma być pokazany RF35mm f/1.2 ale potem nikt tego nie potwierdzał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
kiedyś zapowiadali, że z R3 ma być pokazany RF35mm f/1.2 ale potem nikt tego nie potwierdzał
Właśnie straszne dziwne, że jeszcze nie wpuścił tej stałki. Ta ogniskowa jest nawet bardziej popularna niż 50mm. Sigma, nie bez powodu, od tego zaczęła serię art :)
Być może wyprodukowali sporo ef35/1.4 mkII i trzeba najpierw tego trochę sprzedać. No, ale z drugiej strony podobna sytuacja była z ef85/1.4IS i nie przeszkodziło to w pokazaniu rf85L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Właśnie straszne dziwne, że jeszcze nie wpuścił tej stałki.
może to i dobrze..., bo mam na to szkło założoną świnkę skarbonkę, i obawiam się, że jeszcze za mało jest zapełniona ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Niby zaczęli coś bąkać o naleśniku RF16/2.8. Nie sądzę żeby był poprawny optycznie ale na wagę zamiast EF16-35/4L z adapterem to by było coś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Niby zaczęli coś bąkać o naleśniku RF16/2.8. Nie sądzę żeby był poprawny optycznie ale na wagę zamiast EF16-35/4L z adapterem to by było coś.
Nie wiem czy to błąd albo kontrolowany przeciek ale na zagraniczych stronach ekscytacja, że być może przez pomyłkę Amazon pokazał RF16 porównywalną gabarytowo do RF50 i uwaga za 299 USD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Nie wiem czy to błąd albo kontrolowany przeciek ale na zagraniczych stronach ekscytacja, że być może przez pomyłkę Amazon pokazał RF16 porównywalną gabarytowo do RF50 i uwaga za 299 USD.
co do wyglądu, to dla mnie, jest to wstawione 16 w miejsce 50, cholera dziwne żeby były identyczne...
-
Nie są identyczne 16 ma nieco inny kształt przedniej soczewki, chyba ta soczewka jest minimalnie mniejszej średnicy
https://www.canonrumors.com/wp-conte.../unnamed-2.jpg tu to widać
Obrazek pochodzi z canonrumors.com
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
widać jestem slepy, ale to co jest na canonrumors wygląda identycznie (dla mnie)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
widać jestem slepy, ale to co jest na canonrumors wygląda identycznie (dla mnie)
pożyjemy, zobaczymy...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
w oficjalnych zapowiedziach canona miał być na dłuższym końcu 7,1 ciekawe...
-
Może coś z 7.1 nie wyszło to zrobiło się ciemniej, albo pozycjonowanie musi być ciemniej o x od szkła profesjonalnego i tyle… w tym wypadku na 100 mm jest -0,67 ev, na 400 vs 500 w szkle bardziej profesjonalnym natomiast -0,33ev
-
f/8 is the new f/5.6...
ale co tam... i tak kupia! napisali, ze nowy bagnet po to, zeby mozna bylo projektowac optyke, jakiej do tej pory nie bylo. faktycznie, zooma f/8 jeszcze Canon nie zrobil.
do spolki z zoomem f/7.1 (24-105 STM), ktory oprocz ciemnicy w dlugim koncu wymaga jeszcze grubego naciagania geometrii w krotkim. i korpusem, ktory w cenie normalnego apartu (6D2) daje tylko jego matryce ale popluczyny po ergonomii i zenujaca zywotnosc baterii... i co najsmieszniejsze... oni to sprzedaja z duzym sukcesem. i w kwestii badziewnosci to nie jest ich ostatnie slowo, ma byc korpus ktory przebije nawet to co zrobili z RP :))))
EDIT: tak nawiasem mowiac, taki 100-400 nawet z f/8, jak go zapiac do R6 z jego stabilizowana matryca, to moze byc calkiem sensowna opcja do lazenia w gory jak ktos chce ponosic FF. podejrzewam ze f8@400mm bedzie znosne optycznie, a 650$ (czyli 750EUR / 3500PLN) za nowy model to jest wyjatkowo nieszokujaca cena w dzisiejszych czasach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
f/8 is the new f/5.6 (...) do spolki z zoomem f/7.1 (24-105 STM), ktory oprocz ciemnicy w dlugim koncu wymaga jeszcze grubego naciagania geometrii w krotkim. i korpusem, ktory w cenie normalnego apartu (6D2) daje tylko jego matryce ale popluczyny po ergonomii i zenujaca zywotnosc baterii... i co najsmieszniejsze... oni to sprzedaja z duzym sukcesem. i w kwestii badziewnosci to nie jest ich ostatnie slowo, ma byc korpus ktory przebije nawet to co zrobili z RP :)
No właśnie - widząc te nowe wynalazki Canona (albo superdrogie, superciężkie i superjasne obiektywy, albo ciemne plastikowe tuby) nie mam nawet do siebie żalu, że opuściłem ten system. W tej chwili jest dla mnie - jak to się u mnie mówi - uninspiring. Nie zachęcałby mnie do robienia zdjęć. Nowy RF16/2.8 jest może jakimś (ciemnym :D) światełkiem w tunelu.
-
Nie jest tak źle, stare ef'y działają więc nie ma tragedii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
do spolki z zoomem f/7.1 (24-105 STM), ktory oprocz ciemnicy w dlugim koncu wymaga jeszcze grubego naciagania geometrii w krotkim. i korpusem, ktory w cenie normalnego apartu (6D2) daje tylko jego matryce ale popluczyny po ergonomii i zenujaca zywotnosc baterii... i co najsmieszniejsze... oni to sprzedaja z duzym sukcesem. i w kwestii badziewnosci to nie jest ich ostatnie slowo, ma byc korpus ktory przebije nawet to co zrobili z RP :))))
Dramatyzujesz, masa ludzi sobie bardzo chwali ten sprzęt, a co do ergonomii to jest to rzecz indywidualna i byłbym daleki od wygłaszania takich rezolucji ;)...
-
-
Pojawiły się też spekulacje cenowe na temat obiektywów podane w euro:
16 f2.8 za 349 euro
100-400 za 749 euro
W jakimś sklepie online w Niemczech widziano R3 za 7200 euro ale to raczej jakaś taka przymiarka żeby już mieć artykuł w sklepie opisany…
-
ciężko wam dogodzić
dlatego pewnie fora upadają
random user naczyta się jakie to wszystko jest do Dudy, a jak weźmie aparat do reki to banan mu nie schodzi z buzi
czego i wam życzę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ciężko wam dogodzić
dlatego pewnie fora upadają
random user naczyta się jakie to wszystko jest do Dudy, a jak weźmie aparat do reki to banan mu nie schodzi z buzi
czego i wam życzę
Coś w tym jest :) Ogólnie mam wrażenie, że większość ocenia sprzęt przez pryzmat własnych potrzeb i upodobań.
16/2.8 nie jest takie głupie np. do zastosowań turystyczno-krajobrazowych, bo jest malutkie a przymknięte do f4-5.6 pewnie idealnie ostre itd.
Nie dla mnie, ale myślę, że to może być jeden z mocniejszych elementów tego systemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Coś w tym jest :) Ogólnie mam wrażenie, że większość ocenia sprzęt przez pryzmat własnych potrzeb i upodobań.
16/2.8 nie jest takie głupie np. do zastosowań turystyczno-krajobrazowych, bo jest malutkie a przymknięte do f4-5.6 pewnie idealnie ostre itd.
Nie dla mnie, ale myślę, że to może być jeden z mocniejszych elementów tego systemu.
Właśnie do takich zastosowań planuje go nabyć jeśli będzie przy f5.6-8 ostry :)
Nad drugą z obiektywowych nowości muszę zastanowić się dłużej.
R3 z pewnością nie kupię. Nie robię zdjęć w których ten aparat bryluje…
-
Nikt się chyba nie łudził, że R3 będzie kosztował mniej niż 6K euro/funtów. Na szczęście nie mam parcia na tą puszkę.
-
1 załącznik(ów)
Cena 7299 euro pojawiła się na stronie niemieckiego sprzedawcy internetowego.
Obstawiam cenę w RP nie mniejszą niż 35.000 zł (raczej bliżej 40k zł patrząc na cenę EOS-1D X Mark III oraz Sony A1 oscylujące w podobnych widełkach)
Załącznik 6786
-
na Canona 1D tez nigdy nie miałem forsy ale okazało się ze 5D doskonale daje radę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Cena 7299 euro pojawiła się na stronie niemieckiego sprzedawcy internetowego.
Obstawiam cenę w RP nie mniejszą niż 35.000 zł (raczej bliżej 40k zł patrząc na cenę EOS-1D X Mark III oraz Sony A1 oscylujące w podobnych widełkach)
Załącznik 6786
Niektóre źródła podają 6100 euro także trzeba raczej poczekać jak to policzą u nas…
-
ST-E10 Speedlite Transmitter ma być jutro pokazany, ktoś? coś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Do nowych lamp obecnie jest dostępny ST-E3-RT ver2. Ten nowy może będzie dostępny tylko dla R3 i nowszych.
-
Za optycznymi - cena R3 wyniesie 28500 złotych
obiektyw RF 100-400 mm f/5.6-8 IS USM wyceniono na 3460 zł oraz 1610 zł za "szestnastkę".
https://www.optyczne.pl/832.1-artyku...C4%99kach.html
-
Dokładnie takie ceny wystawiły dziś niektóre sklepy zaznaczając przedsprzedaż :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
https://in.canon/en/consumer/speedli...st-e10/product
-
Mam wrażenie, że oficjalny opis 100-400 był tworzony przez nastolatka i jest kierowany do dzieci w wieku mojego siostrzenca (ok 5 lat)
„Teleobiektyw Z ZOOMEM” kurde a myslalem że 100-400 to stalka
„zapewnia fotografowi taki sam niesamowity zasięg jak profesjonalne teleobiektywy” niesamowite! Jestem zaskoczony bo już myślałem, że ta 400tka jest „mniejsza” niż inne 400tki
[emoji85][emoji85]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
ten krótki tekst "The Speedlite Transmitter ST-E10 works on cameras that sport the new Multi-Function Shoe." kończy moje zainteresowanie tym gadzetem... :-(
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ten krótki tekst "The Speedlite Transmitter ST-E10 works on cameras that sport the new Multi-Function Shoe." kończy moje zainteresowanie tym gadzetem... :-(
Na szczęście stary model nadal bedzie działał. Szkoda tylko, że starszych modeli nie można upgradować do mk2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Na szczęście stary model nadal bedzie działał. Szkoda tylko, że starszych modeli nie można upgradować do mk2.
mówisz o ST-E3-Rt? bo ten mozna... tylko za pieniądze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
mówisz o ST-E3-Rt? bo ten mozna... tylko za pieniądze...
O nie wiedziałem, poszukam info co i jak, dziękuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
O nie wiedziałem, poszukam info co i jak, dziękuje.
w PL żytnia tego nie robi (wysyłaja do Niemiec) koszt... 600pln :shock:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie, nie. Problem to mają Ci, którzy już sprzedali swoje systemy Nikona/Sony i teraz czekają na dostawę R3 ze szklarnią z tej listy ;) Niektórzy już pytają po ile narządy w skupie chodzą ;)