Pierwsze słyszę o strojeniu kitów do puszki. Czy 24-105 też stroją do puszki ?
Wersja do druku
Wybór padł na Sigme 18-125
Przyjdzie paczka to zobaczymy czy będę zadowolony czy nie :-)
Dzięki za podpowiedzi ;-)
--- Kolejny post ---
Wybór padł na Sigme 18-125
Przyjdzie paczka to zobaczymy czy będę zadowolony czy nie :-)
Dzięki za podpowiedzi ;-)
kiepski wybór, miałem (krótko), sprzedałem...
Zobaczymy jak wypróbuję, za taką cenę i dla amatora, myślę że będę zadowolony. Z Sigma 70-300 APO jestem zadowolony, a kosztowała mnie 350zl...przynajmniej nie żal i do ćwiczeń i wypadów w plener narazie mi wystarczy :-)
w tej cenie - ok.
--- Kolejny post ---
w tej cenie - ok.
Sigma 18-125 kosztowała mnie 400.
A jakie mam miec poparcie - rozbierz sobie ten obiektyw i wszystko bedziesz mial , jak na dloni. Pierwsza sekcja soczewek od strony matrycy regulowana na aberracje, pierwsza sekcja soczewek od drugiej strony regulowana od strony zewnetrznej (zakres ogniskowych i regulacja AF-u(skladowa))i , o ile dobrze pamietam (ale klocic sie nie zamierzam) regulowana soczewka stabilizatora - albo calego zespolu stabilizatora - cos tam jest. W kitowcu nie masz nic.Dlatego kit to kit - komplet razem z danym aparatem - co nie znaczy, ze z inymi bedzie zle wspolpracowal - wszystkie puszki strojone sa do wzorca i wszystkie w zasadzie powinny dzialac tak samo. A patrzac na stm-y wychodzi, ze mozna i tanio i dobrze ( a nawet bardzo dobrze)
Jak w układzie soczewek obiektywu są jakiekolwiek regulacje, to świadczy wyłącznie o partactwie wykonawstwa, które musiało być przewidziane na etapie projektowania. Rozbierzcie sobie jakikolwiek obiektyw manualny Olympusa OM- zero regulacji, składa się go jak klocki Lego, pełna powtarzalność wymiarów elementów, można sobie je zamieniać między obiektywami- oprawki i soczewki, i wszystko gra. Zajrzyjcie do układu pryzmatu korpusów Olympusów OM- pryzmat w gnieździe i zero regulacji, a np. w Pentaxie ME Super jest stos podkładek regulacyjnych. Nie słyszałem też, żeby użytkownicy Olympusów oddawali obiektywy albo korpusy do strojenia.
Obiektywy kitowe są produkowane w długich seriach przez lata i mają mocno dopracowaną technologię w kierunku powtarzalności parametrów użytkowych, a ich słabe strony to zwykle nienadzwyczajna optyka i napęd. Ale i tu się zmienia- STM-y Canona są kitami i są świetne, a stroić ich raczej nikt nie będzie.