Odp: Aparat dla zupełnie początkującego…
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Z ktorego roku ten 350D? 2005 -wow. Ile megapikseli? 8 - wow. Jaki wyswietlacz? 1.8" - wow. Ile zdjec na sekunde? 3 - wow. Daj karte zgram zdjecia - ale to na CF wiec nie masz gniazda w laptopie - wow. A nagrasz nam film jak jezdzimy na deskorolkach? On nie nagrywa filmow - wow, ale zabytek.
no ma parę lat
8mpix to nie tak tragicznie np. 5Dc ma 12 czyli niewiele więcej
1,8" 5Dc ma taki sam - widać czy się zdjęcie zrobiło czy nie
3 na sekundę - wtedy jeszcze bezlusterkowce nie wytwarzały ciśnienia więc marketing ograniczał, a co sport będzie robił? ile ma 5Dc i czy to robi różnicę
karta CF moment, a jaką ma 5Dc - taka samą
a nagrasz deskorolkę, no dobra a 5Dc nagrasz - niektórzy nie nagrywają filmów - robią nieruchome obrazy czyli zdjęcia
patrz, a na forum wychodzi że 350 to złom a 5Dc to nadal wspaniała maszyna :)
ale ogólnie to się zgadzam, kup zadbane 500D/550D będzie kosztować prawie tyle samo - nie będzie pasować sprzedasz za tyle samo przy odrobinie szczęścia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
1,8" 5Dc ma taki sam - widać czy się zdjęcie zrobiło czy nie
5D ma większy wyświetlacz 2,5" ale to nie ma znaczenia. Wyświetlacz jest po to aby ocenić naświetlenie na histogramie.
Lustrzanka ma więcej możliwości niż kompakt i na pewno wystarczy młodemu na dłużej.
Mam również kompakta. W miarę nowego. 16mpx, ileśtam x zoom. Duży LCD. Kręci filmy i ma wifi. Leży w szufladzie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
patrz, a na forum wychodzi że 350 to złom a 5Dc to nadal wspaniała maszyna
No właśnie. To jakaś tajemnica chyba jest dlaczego ludzie wciąż chętnie kupują stare 5D. Przecież to zabytek z 2005 r, bez wifi, filmów, AF prawie nie działa i tylko 12mpx. Dodatkowo może zaraz przestać działać (niektórzy twierdzą że już w tym roku zacznie się rozpadać). No niepojęte to jest.
Są również tacy co nadal robią zdjęcia analogami. Ciekawe co o nich sądzą gimnazjaliści :mrgreen:
Ok. Sprzedajcie swoje body i kupujcie 350D. Znajoma ma od nowosci 350D. Lezy w szufladzie bo dwa lata temu padla migawka przy okolo 60 tys. a zaraz potem elektronika. Dobrze ze zwlekala z wymiana migawki. 5D fajny sprzet ale znajomemu najpierw padla migawka po 160tys co jest dobrym wynikiem. Niestety wymienil migawke i po kilku miesiacach padla elektronika. To nie sa opowiesci zaslyszane/wyczytane tylko fakty od znajomych.
Co do wyśmiewania przez znajomych nie musi być tak źle. Ja sam od niecałego roku nie jestem gimbazjalistą (mam 16 lat). Pierwszy w życiu telefon kupiłem pod koniec drugiej klasy gimnazjum. Nigdy nie miałem z tego powodu nieprzyjemności. Oczywiście wszystko zależy od tego jakich ma kumpli, dzieciaki teraz robią się coraz gorsze (zbaczam z tematu). Myślę, że jeśli syn jest ogarnięty to śmiechy z jego aparatu będzie miał głęboko gdzieś :)
Kto z udzielajacych sie w tym watku ma aparat dslr starszy niz 10 lat reka w gore.
Do wrzesnia 2013 uzywalem 5dmk1
Wysłane z mojego SM-N910C
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Kto z udzielajacych sie w tym watku ma aparat dslr starszy niz 10 lat reka w gore.
10d się liczy?
400d pozbyłem się na jesieni ub. roku, z żalem, bo był mały, lekki (w porównaniu do 5d) i był na CFki
Ja zmienilem 60d na stare 5d classic
400D wciąż posiadam, a 60D zakupiłem bo czterysetka zaczęła zdychać - czerpie baterie nawet nie włączany, wyświetla od czasu do czasu kody błędów zamiast focić, nie zawsze kontroluje siłę błysku. Żona go przejęła i walczy (z) nim dzielnie - walczy, bo ona foci głównie w pomieszczeniach, w świetle zastanym. Wiem, 400D się nie liczy bo wszedł na rynek w połowie 2006, a mamy I kwartał 2015 - Nooo, ponad roku brakuje :D
No i niech ostatni post bedzie ostrzezeniem przed kupowaniem 10-cio letniego aparatu szczegolnie z serii trzycyfrowej czyli w tamtych latach najnizszej.