Odp: Obiektyw podróż - C17-40, Tokina 16-28 czy możę uniwersalnie C 24-105
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
dla mnie wazy tyle samo w azji co w europie.
Nie wiem, nigdy calego zestawu nie mailem w Europie. ;)
Nie chce wywolywac nowego supr watka "Rozwazanie na temat wagi...", ale nie do konca to prawda :mrgreen:
Myslę, że w tym temacie możemy odrzucić temat wagi - dla mnie nie jest ona czynnikiem wpływającym na decyzję. Gdziekolwiek jeździłem miałem ze sobą plecak z min. - 2 lampy systemowe, C135, S35, C85 1.8 C6D, plus dopięty statyw - dawałem rade, przyjemność nie uciekała.
Obecnie planuje zabrać:
1 lampa, C135, zoom - tutaj trwają poszukiwania, S35 oraz jakiś 12-16 mm plus statyw.
Zoom ma być z założenia uniwersalny zarówno mniejsze żonglowanie obiektywami podczas podróży jaki praca (szybki i sprawny AF).
Będę szukał C24-70 2.0 wer. 1, 28-70 - obecnie mało spotykany, zwłaszcza iż zakup chce dokonać do 100 km od Krakowa -możliwość przetestowania, sprawdzenia.
Zgadzam się z wieloma przedmówcami, iż jako obiektyw typowo wakacyjny perfekcyjnie sprawdziłby się 24-105 -jednak ten, którego potrzebuje musi dawać większą uniwersalność również pod kątem światła.
Bardzo lubię stałki, jednak jedno szkło na podróż to zdecydowanie 24-105 na FF. Gdybym miał zabrać tylko jedną stałkę na podróż to wziąłbym 35mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Bardzo lubię stałki, jednak jedno szkło na podróż to zdecydowanie 24-105 na FF. Gdybym miał zabrać tylko jedną stałkę na podróż to wziąłbym 35mm.
Na jeden z moich wyjazdów tak też właśnie zrobiłem - nie było źle, ale... czasami brakowało dołu, innym razem trochę góry.
Cytat:
Zamieszczone przez
borsodi
Na jeden z moich wyjazdów tak też właśnie zrobiłem - nie było źle, ale... czasami brakowało dołu, innym razem trochę góry.
Jedna stałka. Tylko jaka. Chyba 50mm - to standardowy obiektyw :).
Widziałem, a co tam miałem nawet w ręku Canona 6D z Canonem 28-70/2,8 L USM i powiem krótko. W zakresie 35÷70mm nie ma różnicy w obrazku jaki daje C 24-70/2,8 wer.I. Dodatkowo 28-70 jest trochę lżejszy (-130g). Pancerne wykonanie musi ważyć, ale dorosły fotograf przepukliny nie dostanie :).
[QUOTE=jan pawlak;1271722]Ja mam ze sobą zawsze zestaw jak w stopce i plecak w którym wszystko się mieści + statyw.
W ciągu kilkuletnich wypraw prawie 94% zdjęć zrobionych było obiektywem 24-70.
Te które wydrukowałem i wiszą na ścianie wszystkie są z 24-70
jp
[QUOTE=jan pawlak;1271722]Ja mam ze sobą zawsze zestaw jak w stopce i plecak w którym wszystko się mieści + statyw.
W ciągu kilkuletnich wypraw prawie 94% zdjęć zrobionych było obiektywem 24-70.
Te które wydrukowałem i wiszą na ścianie wszystkie są z 24-70
jp
No, to na prawdę rozsądnie targać ze sobą 70-200 i 16-35 wiedząc, że 94% zdjęć robisz 24-70 a te, które wydrukowałeś pochodzą w 100% z tego szkła :-) Janku Pawlaku, zabieraj ze sobą samego 24-70 zatem (nie napisałeś którego masz, czy 2.8 czy 4.0), będziesz miał więcej placu w plecaku a wycieczki okażą się przyjemniejsze.
Podtrzymuję swoją opinię, że najlepsza (w opisywanym wątku) jednak jest stałka, ewentualnie dwie. Zrób sobie eksperyment i pójdź na spacer z jedną stałką, np. 50mm. By zrobić zdjęcie, będziesz musiał się wysilić, pokombinować. Te zoomy Cię rozpasały i uczyniły wrzucaczem setek przeciętnych zdjęć. Jedna stałka sprawi, że Twoje portfolio będzie liczyć znacznie mniej zdjęć, ale dużo bardziej udanych, przemyślanych, wartościowych. Tak uważam.
A co powiecie o Tamronie 28-300?Ktoś miał przyjemność zabrać go na wypad wakacyjny?
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
No, to na prawdę rozsądnie targać ze sobą 70-200 i 16-35 wiedząc, że 94% zdjęć robisz 24-70 a te, które wydrukowałeś pochodzą w 100% z tego szkła :-) .
Lepiej potachać ze sobą szkło niż żałować że akurat go zabrakło.
Ty wolisz stałki, ktoś inny 3 zumy...
I o co tu się spierać? Każdemu według potrzeb.
Byś poleciał do Chin i każdego dnia spał w innym mieście to byś zmienił zdanie :-)
Sent from my iPad using Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
MateuszJ
Byś poleciał do Chin i każdego dnia spał w innym mieście to byś zmienił zdanie :-)
Może to przeoczyłeś, ale ja w wagę sprzętu nie wnikam, (w Chinach nie byłem a po górach często łażę z moimi klamotami) i nie będę nikogo pouczał że ma brać ze sobą 1,2,3 czy szabanaście jasnych stałek a może pierdyliard-krotnego zuma... niech każdy bierze to co chce i wszyscy będą szczęśliwi.