Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady
Odbierałem wczoraj małego 24-70 do 5d3 i dzięki uprzejmości kolegów z Digital24 mogłem skorzystać również z 7d2 (z dużym 24-70).
RAW z 5d3 ISO 2000
RAW z 7d2 ISO 1600
Wybrałem dwa ujęcia mniej więcej porównywalne.
Można sobie pogrzebać w dpp lub innym wynalazku do wołania.
Oświetlenie takie sobie - tyłu małe okienko, od góry 3 świetlówki.
Nie jest to sport ale szumy na początek można jakoś tam ocenić.
Oba na autoiso.
Tak na oko, uwzględniając różne iso, otwory szkieł i czasy zdjęć to optymistycznie szacowałbym ISO 1600/7d2 pi razy oko równe ISO 3200/5d3.
Aparat w ręku jak 5d3, trochę zmian w menu - nie mogłem znaleźć maksymalnego czasu dla autoiso i już myślałem, że to znowu jakiś nowy patent ale w domu doczytałem w instrukcji, że jest.
Gdybym znowu potrzebował cropa to bym się nie zastanawiał (szczególnie, że cena dwójki jest prawie identyczna jak jedynki w 2009 r.).
Aha, fajnie klapała migawka w serii - coś jak klekot ptaka :-)
Pewnie o tym wiecie, ale na wszelki wypadek napiszę. W nowej siódemce można ustawić korekcję ekspozycji w trybie M.
Pytanie z innej beczki-czy naklejaliście już coś na wyświetlacz 7DMKII (osłona) folie lub jakieś szkło? Jak coś macie podajcie linka proszę.
ISO 2500,1/200s
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marianzzz1
czy naklejaliście już coś na wyświetlacz 7DMKII (osłona) folie
Ja zawsze przyklejam jakąś folię od telefonów.Nie ma co się bawić w pancerne szybki.
Cytat:
Zamieszczone przez
marianzzz1
Pytanie z innej beczki-czy naklejaliście już coś na wyświetlacz 7DMKII (osłona) folie lub jakieś szkło? Jak coś macie podajcie linka proszę.
Chyba w Polsce jeszcze nie ma. Trzeba poczekać i .... uważać na wyświetlacz :)
kup zwykłą folie jak na tel tylko w rozmiarze wysw (ewentualnie taka do dociecia) i po sprawie
Kup za pare złoty folie do telefonu - najlepiej taką bezklejową i po problemie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
marianzzz1
Ja przyczepilem oslone ktora wycialem oslony dla droida. Na 5d3 mam to Vello Snap-On LCD Screen Protector for Canon 6D SPSO-C6D B&H. Moze juz jest dla 7dII