Odp: Yongnuo YN EF 50mm F/1.8 chińska pięćdziesiątka za dwie stówki :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kosmo
Lampy błyskowe też nie różnią się od oryginałów i myślę, że spokojnie wytrzymają tyle samo.
i dlatego ze ze ludzie tak myślą, takie firmy prosperują znakomicie
zapewniam cie ze jednak się różnią
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No i jest walnięty przełącznik AF/MF ale to drobiazg :shock:
czytajac dalej:
However this wasn't a problem to concern since I just switched back to manual and autofocus again and YN50mm worked again. I've seen a Canon 50mm 1.8 II lens to do the very same thing before so this feature wasn't really a surprise to me.
wiec 'argrument' nie powiem o kant czego rozbic.
A co do lamp YN - posiadam 3. Czwarty rok bedzie, jak je uzywam. Spadly na podloge nieraz, z wysokosci zazwyczaj 2m, dzialaja. Wiec prosze mi wytlumaczyc tutaj, czym roznia sie jakosciowo od Canonowych. Rozumiem, ze kolega uzywal jednych i drugich i ma porownanie? Ja nie mam, wiec chetnie sie dowiem.
Canon 50/1,8 II to wg mnie kompletny szajs i nigdy nie powinien się ukazać w takiej wersji. Mam toto (nawet drugi egzemplarz bo jeden mi ukradli) bo nie lubię ogniskowej 50mm a czasem jednak trzeba mieć jasne szkło w tym zakresie.
Działa, jest ostry.
Przełącznik AF/MF w tej konstrukcji jest bardzo ważny bo jak się go odepnie z wysuniętym tubusem i włoży do torby to prawdopodobnie się rozleci.
Gościowi ten przełącznik nie zadziałał i to jego problem. Pisze o tym uczciwie.
Jestem zniesmaczony tym, że YN skopiowało akurat tą wersję (a nie mk I) bo zrobiłoby dobrą robotę, dało coś od siebie i wzięło lepszą kasę.
Gorzej, bo wygląda mi, że wsadzili 35/2 w niemal identyczny korpus.
W teorii wygląda na to, że zrobili lepszy sprzęt. Przynajmniej pod względem bokehu.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
W teorii wygląda na to, że zrobili lepszy sprzęt. Przynajmniej pod względem bokehu.
no bokeh to raczej nie moze byc "w teorii" ;)
ale mnie sie tez zdecydowanie bardziej podoba. ze sie udalo to mnie nie dziwi, poprzeczka byla bardzo nisko zawieszona :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Nie widac rewelacji. Canon byl/jest przynajmniej ostry (przynajmniej moj), tu widac mydelko. Ciekawe jak z powtarzalnoacia jakosci? Chyba tylko cena moze zachecic do zakupu.
Cytat:
zapewniam cie ze jednak się różnią
Canon zawiera magię. :)
Cytat:
Canon byl/jest przynajmniej ostry (przynajmniej moj), tu widac mydelko.
Jak oceniasz ostrość po tych znaczkach pocztowych? W cropach z innych testów faktycznie mydli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Nie widac rewelacji. Canon byl/jest przynajmniej ostry (przynajmniej moj), tu widac mydelko. Ciekawe jak z powtarzalnoacia jakosci? Chyba tylko cena moze zachecic do zakupu.
ale zacheca tak w ogole (250PLN za przyzwoity obiektyw) czy w porownaniu z Canonem 50/1.8?
tak czy siak obu dylematow nie rozumiem ;) cena jest smieszna, a zdjecia beda lepsze od canonowskiego plastiku - chocby z tego prozaicznego powodu, ze paskudniejszego bokehu niz tamten nie da sie zrobic :)
no bo chyba nie o jakies mikroskopijne roznice w ostrosci pikseli w jasnym standardzie chodzi, to nie sa szkla do skanowania dokumentow... ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Canon zawiera magię. :)
a tak... z czolobitna religijnoscia nie da sie dyskutowac, bo wiara nie opiera sie na analizie faktow ;) tam gdzie ludzie chca modlic sie do napisu Canon (badz Nikon, czy znaczka jablka) to wtracanie argumentow rzeczowych mija sie z celem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale zacheca tak w ogole (250PLN za przyzwoity obiektyw) czy w porownaniu z Canonem 50/1.8?
W porownaiu z C, to tylko 1/2 ceny.
Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
tak czy siak obu dylematow nie rozumiem ;) cena jest smieszna, a zdjecia beda lepsze od canonowskiego plastiku
Nie bylbym taki pewny, pewnie tak jak w C rozrzut jakosciowy bedzie duzy, wiec beda sztuki i lepsze i gorsze.