Odp: Prośba w doradzeniu obiektywu
Cytat:
Zamieszczone przez
Zowa
Mam wrazenie, ze latwo bedzie to udowodnic... Wystarczy dac kita Usjwo, a 35 Tobie.
zamiast zasiewać złośliwości lepiej powiedz jak ci się pracuje na 50 1.8 bo widzę, że masz w zestawie
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
zamiast zasiewać złośliwości lepiej powiedz jak ci się pracuje na 50 1.8 bo widzę, że masz w zestawie
Nie obraz sie, ale sam zacząłeś. To forum lubi grzecznych i kulturalnych użytkowników. Jesli faktycznie polkniesz bakcyla i zdobędziesz większą wiedzę, to za rok czytając ten wątek oblejesz się rumiencem [emoji15]
Co do 50 - ja ją lubię, ale jestem tylko amatorem, robię zdjęcia rodzinie i znajomym (jakos makro czy landszafty nie wyzwalaja we mnie takich emocji ;) ) Dlatego 50-tka do tego całkiem dobra, a jak się człowiek chwilę zastanowi przed naciśnięciem spustu, to nawet fajnie to wychodzi (jak na amatora [emoji12] ). Wg mnie 50-tka jest dobra dla każdego początkującego - bo tania, a w razie zmiany dużo nie stracisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zowa
i zdobędziesz większą wiedzę, to za rok czytając ten wątek oblejesz się rumiencem
a szczególnie po przeczytaniu:
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
czy jest jakas kolosalna roznica w swietle od 50 mm 1.8?
I bez urazy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
idąc tokiem myślenia Usjwo (czy jak to się pisze), udowodnij mi proszę, że kit 18-55 (mający w swym zakresie 35 mm) może być w pełni jakościowo zastępowalny dla stałki 35 mm.
Myślę, że przed Tobą jest wiele zdjęć do zrobienia i wiele obiektywów do sprawdzenia.
Niczego nie trzeba udowadniać, posiłeś o radę, to ją otrzymałeś.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Myślę, że przed Tobą jest wiele zdjęć do zrobienia i wiele obiektywów do sprawdzenia.
Niczego nie trzeba udowadniać, posiłeś o radę, to ją otrzymałeś.
Myślę, że bardzo wiele zdjęć do zrobienia przede mną i jeszcze więcej do nauczenie :) co zaś do rad co po niektórych, to wybaczcie proszę, ale pisanie, że 35 mm mam w 18-55 i uzyskam ten sam efekt, to nie uznaję za radę tylko za prostacką zgryźliwość.
Wybacz również Zowa, ale to właśnie nie ja zacząłem.
Co zaś do mojego pytanie o ilość światła, to z arytmetycznego punktu widzenia jest różnica między 2.8 a 1.8, ale chciałem się dowiedzieć ile w praktyce na tym się zyskuje i czy jest o co kopię kruszyć, lecz niestety większość użytkowników tego forum lubi "zjechać" nowicjusza niż mu pomóc.
Bardzo byłoby fajnie gdyby tacy mądralińscy pochwalili się swoim portfolio w stopce :)
Widzisz sam, że wiele się musisz nauczyć, przy tym nabrać spokoju ducha i wypowiedzi.
Co z tego, że szkło ma nominalnie dużą dziurę np. 1,7, gdy zdjęcia z niej są nieostre.
Trzeba przymykać. Inny obiektyw jest ostry od pełnej dziury np. 2,8.
Zobacz jak wyglądają charakterystyki rozdzielczości i MTF-y.
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
Bardzo byłoby fajnie gdyby tacy mądralińscy pochwalili się swoim portfolio w stopce
Zdziwiłbyś się - niektórym stopka byłaby zbyt krótka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
pisanie, że 35 mm mam w 18-55 i uzyskam ten sam efekt, to nie uznaję za radę tylko za prostacką zgryźliwość.
Ale tak właśnie sprawdza się przydatność ogniskowych - wybacz, ale piszesz bez zastanowienia.
może trzeba by już zamknąć ten wątek, bo założyciel coraz bardziej się rozkręca, a dyskusja z nim prowadzi donikąd
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Widzisz sam, że wiele się musisz nauczyć, przy tym nabrać spokoju ducha i wypowiedzi.
Co z tego, że szkło ma nominalnie dużą dziurę np. 1,7, gdy zdjęcia z niej są nieostre.
Trzeba przymykać. Inny obiektyw jest ostry od pełnej dziury 2,8.
Zobacz jak wyglądają charakterystyki rozdzielczości i MTF-y.
Zdziwiłbyś się - niektórym stopka jest byłaby zbyt krótka :)
to właśnie dlatego drążę temat i chce się jak najwięcej dowiedzieć od Was, moi Drodzy:) Wydaje mi się to normalne, że coś przy dziurze 1.8 nie będzie ostre :) Przynajmniej nie wszystko w kadrze. Chyba taka jest specyfika jasnych obiektywów, aby dzięki temu wyodrębnić temat kadru...
Cytat:
Zamieszczone przez
damiansamulak
to właśnie dlatego drążę temat i chce się jak najwięcej dowiedzieć od Was, moi Drodzy:) Wydaje mi się to normalne, że coś przy dziurze 1.8 nie będzie ostre :) Przynajmniej nie wszystko w kadrze. Chyba taka jest specyfika jasnych obiektywów, aby dzięki temu wyodrębnić temat kadru...
OK. Ja odpuszczam i stąd wychodzę :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
OK. Ja odpuszczam i stąd wychodzę
Idę za Tobą :mrgreen: