kupilem 120x180 (ogromne bydle ;) ) i wystarcza spokojnie do calej, nie wiem jak z mniejszymi i jak odleglosc bedzie wieksza.
Ale na wietrze to ciezko to utrzymac
Wersja do druku
kupilem 120x180 (ogromne bydle ;) ) i wystarcza spokojnie do calej, nie wiem jak z mniejszymi i jak odleglosc bedzie wieksza.
Ale na wietrze to ciezko to utrzymac
Quantuum 120x180cm 5in1. W porównaniu z małymi blendami w plenerze jest doskonała.
Witam. Na rynku dostępna jest masa blend różnych firm, czy ma znaczenie firma?(chodzi o jakość, wykonanie, odbijanie) Jaką najlepiej wybrać do portretów? Czy można jakoś sobie poradzić w pojedynke z blendą i aparatem?
Myślałem o czymś takim:
http://www.allegro.pl/item980096263_..._warszawa.html
Albo tania chińszczyzna (F&V oraz inne no-namy) albo Lastolite etc. Do normalnego użycia spokojnie chińszczyzna wystarcza :)
Zależy od warunków, światła, pogody. Kup 5w1 zobacz która jak świeci, jakiej najszczęściej używasz. Zaraz pewnie posypie się tona postów pt. "do portretu tylko biała!", "złota za mocno ociepla", "srebrna za silna!" etc. :roll:
Jakąś małą 56cm byś jedną ręką utrzymał ale skuteczność słaba, możliwość panowania nad światłem prawie zerowa :) Szukaj asystenta/tki i większego żagla ;-)
Też coś czuje, że bez asystenta będzie ciężko.. bo nawet uchwyty do blendy na statyw w plenerze mogą się słaniać po ziemi.
Ale, nie aż tak bardzo jak statyw ;)
Zależnie od efektu jaki chcesz uzyskać. Biała da ładne, miękkie światło. Srebrna i złota ostrzejsze. Złota da ciepły zafarb.
Osobiście mam bodajże 160x100cm biało-srebrną i używam... tylko białej. :mrgreen:
Praca w pojedynkę z blendą nie jest komfortowa. Mam uchwyt do blendy na statyw i powiem szczerze, że nadaje się tylko w studio, lub w bardzo osłoniętym od wiatru miejscu, a i tak dociążam całość... Inaczej mamy latawiec... ;-)
Czyli najodpowiedniejsza będzie chyba 5w1. Asystenta trzeba będzie zwerbować i jakoś damy rade.
W tej chwili powinien się pojawić wątek odnośnie doboru odpowiedniego asystenta do rozmiaru blendy. O ile małe rozmiary nie stanowią problemu to już powyżej fi 100cm zaczną pojawiać się schody. Pamiętam jak przez jakiś czas pomagałem przy foceniu i trzymałem sporą blendę (nie pamiętam dokładnie ale z pewnością miała ok 150cm w jedną ze stron) nad głową modelki żeby trochę cienia rzuciła. Normalnie, nie dość, że w takiej pozycji łapy szybko opadają z sił to jeszcze przy mocnym wietrze potrafi nieźle wznieść w powietrze :)
Tak więc pamiętajcie by asystent/ka był/a odpowiednio gabarytowa :D