Odp: Canon 5DIII Rozczarowanie
Canon 85 1.8 - ISO2000 f2.81/80 - statyw
Canon 24-70 f4 IS - ISO 2500 f/5.6 1/125 70mm
To są może słabe przykłady, ale ostatnio czytałem na zagranicznych forach, że ludzie mieli też problemy przy wyższym ISO z AF, zauważyłem też, że z obiektywem 24-70 f4 IS częściej zdarza się na nie trafiony AF nawet przy dobrych warunkach i jest to zawsze
front focus, w obu przypadkach.
--- Kolejny post ---
Chciałem dodać że AF był celowany na twarz dziecka i w pierwszym foto moim zdaniem jest wyraźnie na poziomie szyi czyli dłoń, ptaszek na sweterku...
Na drugim celowałem na twarz i bardziej lekko na usta, pierwsze ząbki :) i ostrość jest moim zdaniem na klatkę piersiową
W obu przypadkach AF sygnalizował ostrość tam gdzie chciałem nawet na podglądzie w aparacie jest zaznaczone że trafił tam gdzie chciałem ale na zdjęciu ostrość jest zawsze poniżej.
AF punktowy, krzyżowy. Ale problem występuję przy wielu konfiguracjach AF i tez nie zawsze, np robię 7 zdjęć i jest dobrze a następne 3 z front focusem.
Czy mógłbyś podać odległość aparat-obiekt w obu zdjęciach ?
Warto zrobić prosty test Twojego AF.
1. Miarka (linijka) pod katem 45 stopni
2. statyw, ustawienie w odległości takiej od miarki, że widać efekt głębi ostrości na podglądzie/zdjęciu
4. ustawienie poziome (aparat, obiektyw) i ostrość na jakąś liczbę na miarce (np. 7,0 cm)
5. kilka (10) zdjęć AF, po każdym rozogniskowanie:
6. "wywołanie" zdjęć i zapis najostrzejszej liczby na zdjęciach miarki (np. 7,25cm, 7,05, 7,55, ....)
7. wyliczenie średniej (np. 7,33), wyliczenie różnicy (7,33 - 7,0) i przemnożenie przez 0,7 (0,23 cm)
Różnica ( "liniowa" 0,23 cm) da Ci pogląd o ustawieniu( FF/BF) AF a rozrzut wokół średniej o klasie AF
Ustawienie (FF/BF) możesz skompensować w body, z rozrzutem musisz nauczyć się żyć/fotografować
jp
PS
jak podasz te liczby to zrobię ten sam test na swoim obiektywie i porównamy
... i koniecznie wyłącz stabilizację !
jp
Celuj w oczy. One powinny być ostre, a przy okazji mają zazwyczaj najwięcej szczegółów i najłatwiej aparatowi ustawić ostrość.
Wydrukuj;
https://www.google.pl/search?q=autof...%3B2181%3B2936
aparat na statyw, pod kątem 45 stopni celuj we wskazane miejsce i trochę sprawa powinna się wyklarować...
wygodniejsze niż linijka ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Jak dla kogo, :p
ja biorę metr(metalowy, zwijany), odmierzam na biurku (np. 50cm), odmierzam na ścianie (tyle samo, np. 50cm), wysuwam tyle aby rozpostarty był pomiędzy tymi punktami, mam 45 stopni i .....koniec
jp
Trafiłeś w brodę, a ona jest na wysokości klatki piersiowej.
Biorąc pod uwagę jakie wypieki wywołała u Ciebie porysowana szybka, to najzwyczajniej w świecie nie ogarniasz sprzętu.
Biadolisz jak młoda internetowa matka, która ma za dużo czasu na oglądanie DDTVN i czytanie forów.
Wydałeś 10k na sprzęt do robienia zdjęć, a nie ornamentalny przycisk do papieru.
Żadne z Twoich zdjęć nie będzie lepsze, jeśli zrobisz je nieporysowanym aparatem.
Uprzedzając Twoje kolejne problemy - wbrew temu, co twierdzi cały internet, paprochy w obiektywie i syf na matrycy również przegrywają w starciu z dobrym zdjęciem.
Zostaw ten statyw.
Nie przymykaj przysłony jak jest ciemno.
Ustaw kompensację ekspozycji na +1 bo canon ustawowo niedoświetla (co widać na Twoich przykładach).
Rób więcej zdjęć i ciesz się tymi, które wychodzą jak trzeba.
Cytat:
Biadolisz jak młoda internetowa matka, która ma za dużo czasu na oglądanie DDTVN i czytanie forów.
Chyba coś w tym jest...:roll:
Miałem okazję cykać 5dmk3, jestem zadowolony z jego-jak i ze swoich rezultatów.
Mam 550d, nie naklejałem nic na wizjer, aparat po 2, 5 roku wygląda jak nowy...
Przed wydaniem 10 k na sprzęt poszedł bym do sklepu i go przetestował
Cytat:
Zamieszczone przez
jarekczkrak
Skoro aparat za 10k który jest stworzony do pracy i to zapewne również w terenie (uszczelnienie) a rysuje się wyświetlacz od plastikowego elementu paska to co dopiero kontakt z prawdziwym uderzeniem i upadkiem czy otarciem.
A widziales kiedys jak wygladaja jedynki po roku ..dwoch uzywania w pracy??? pewnie nie wiec proponuje wojka GOOGLE ....
I co ? koszuja kupe kasy i tez maja odpryski ...
a tu rozwiazanie twojego problemu na przyszlosc http://www.ebay.com/itm/FOTGA-LCD-Ha...item1c27c0d781
Cytat:
Zamieszczone przez
jarekczkrak
Witam
Posiadam od kilku tygodni Canona 5DIII sprzęt kosztował mnie 10tyś zł, za tą cenę wydaję mi się sprzęt powinien być już naprawdę porządny. Wykonany naprawdę z porządnych materiałów.
Aparat jest przechowywany w torbie fot. Kiedy jest używany nie rzucam nim o ściany :) dbam chucham :) a tu??? Zarysowanie szybki na górnym wyświetlaczu, żenada....
Aparat 100% jest pod moją kontrolą tzn. nikt go nie rusza poza mną. Prawdopodobnie zarysował się gumka na pasku lub jakimś jego elementem...
Różne przedziwne posty już tu czytywałem, ale żeby mieć pretensje do aparatu, że się SAM PORYSOWAŁ, tego jeszcze nie było !!!
Chyba warto było by utworzyć na forum dział najdziwniejszych postów i tam wstawiać na pamiątkę podobnie zaskakujące wypowiedzi.
Są aparaty typu "tough", które można deptać i rzucać nimi o ziemię, ale to raczej nie ten przypadek. :o
Pozdrawiam