Odp: 2 obiektywy, które najczęściej używacie na ślubie - ankieta
Panowie, mam prośbę może ktoś wrzucić parę sampli z ogniskowej 24mm z wesela ?
Biję się z myślami co kupić 16-35 2.8 L II czy możę jednak 24 1.4
Wcześniej fotografowałem szeroko na 16mm i obawiam się czy 24 nie będzie za ciasno
Cytat:
Zamieszczone przez
diplo
C24-70 f2.8 najlepszy zoom na wesela ;)
i najdroższy :( a co myślicie o Tamronie 24-70/2.8 VC ? nowy z 5 letnia gwara 3,5 tys. bo za mniejsze pieniądze chyba tylko to lub 24-105/4 is . nie mam pomysłu innego pod jedna puszkę (główną, awaryjna nie licze)
"ginterb" - bierz śmiało, szkło jest naprawdę zacne, sam osobiście nie ma, ale bawiłem się nim, i jest ogień!
Na paru ślubach bywałem jako gość, i bardzo często to szkło widziałem u fotografów którzy akurat pstrykali.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
"ginterb" - bierz śmiało, szkło jest naprawdę zacne, sam osobiście nie ma, ale bawiłem się nim, i jest ogień!
Na paru ślubach bywałem jako gość, i bardzo często to szkło widziałem u fotografów którzy akurat pstrykali.
ale o którym szkle piszesz?
Cytat:
Zamieszczone przez
ginterb
a co myślicie o Tamronie 24-70/2.8 VC ? nowy z 5 letnia gwara 3,5 tys. bo za mniejsze pieniądze chyba tylko to lub 24-105/4 is
Ostrzejszy od wersji pierwszej C 24-70 f2.8, af minimalnie wolniejszy, miałem jednocześnie C i T, zostawiłem T i nie żałuję.
o super, dziękuje wam bardzo :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Wcześniej fotografowałem szeroko na 16mm i obawiam się czy 24 nie będzie za ciasno
Wszystko z 24L plus 85 u mnie w stopce ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ale o którym szkle piszesz?
No fakt, oczywiście pisałem o Tamronie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Uważam, że wszystko co szersze od 35mm to za szeroko, a Ty się boisz, że 24 za ciasno? :)
bierz stałkę, ten zoom to porażka przy 24L.
Absolutnie się nie zgadzam. Przekład pierwszy z brzegu: przygotowania i błogosławieństwo - mieszkania często bywają tak ciasne, że wszystko co węższe od 24 bywa za wąskie.
Uważam, że bardziej bywa przydatna ogniskowa 24 niż 35. To oczywiste, że jest mniej uniwersalna ale wolę mieć 24 i w razie potrzeby wspomóc się np 50. Przy 35 zdarza się, że nie ma gdzie się cofnąć dla odpowiedniego kadru. Każdy może mieć inne preferencje.