ale dlaczego płakał??? jeszcze nie widziałem na wyjeździe sprzętu droższego jak u nas
być może po odsprzedaży byłbyś jeszcze do przodu ;)
Wersja do druku
Panowie od takich rzeczy są PW, proszę tu nie robić śmietnika prywatnymi wojenkami.
(posty wycięte)
Witam serdecznie! Zajmuję się głównie fotografią portretową a od czasu do czasu także ślubną. Posiadam 5dII i zestaw szkieł: c16-35/2.8, c35/1.4, c85/1.8. Jako backup posiadam wysłużonego 350d i właśnie rozważam zakup nowego 7d (ceny właśnie spadły gdyż jak wiecie wyszedł właśnie nowy 7dII). Wiem, że to crop, ale podpinając wyżej wymienione szkła będę miał ekwiwalent 24, 50 i 135. Wiem, że to nie to samo co 24l, 50l i 135l na full-frame, ale według mojego rozumowania będę mógł fotografować na 2 body bez kupowania dodatkowych szkieł.
Za 7d przemawia także to, że AF jest dużo szybszy niż w 5dII, a przy fotografowaniu dzieci ma to duże znaczenie.
Podpinając się pod temat, moje pytanie jest następujące: czy w takim przypadku ma sens kupowanie crop’a jako dodatek do full-frame’a?
A nie lepiej zamiast 7D, kupić 70D. Jednak nowszy model z lepszą matrycą i "lepszymi szumami"?
Pomysł może i dobry z tym 70D, ale jednak drożej.
Jakie drożej? Biorąc pod uwagę oferty cenowe np. z portalu skapiec.pl to 7D od 3700zł się zaczynają, a 70D widziałem od 3600zł.
Ja na pewno prędzej od nowego FF, kupie np używane 7D właśnie jako uzupełnienie...
Mało używany 7D jest do upolowania za 2200PLN - przebiegi 10-20k to nie jest taniej :)
Dodatek do FF powinien trochę odstawać od głównego body ,np 5D3.
No bo to dodatek.
Czy przypadkiem 7D2 nie bedzie za dobre i nie będzie podgryzać 5D3 ?
w tym tandemie.
Ciekawe porównanie