Odp: Ostrość zdjęć na APS-C + ustawienia światła
zdjęcia zostały zrobione na ogniskowech 105,70,50,35,24 mm nie widze efektu że obiektywy
"w różny sposób przekształcają przestrzeń na płaskie zdjęcie"
zdjęcia na różnych ogniskowych wykonane z tego samego miejsca są zasadniczo identyczne nie widać aby przestrzeń przekształciła sie w różny sposób, nie zmieniają sie proporcje ani odległosci, nie zmienia się wrażenie 3d przestrzeni (wszystkie są płaskie jak diabli)
jeśli nie zmieniasz punktu z którego robisz zdjęcie to nie zmieniasz perspektywy dostajesz tylko mniejszy lub większy wycinek identycznej rzeczywistości w zależności od ustawionej ogniskowej - nic więcej żadnych tajemniczych efektów - zdjęcia są takie same więc nie ma mowy aby sprawiały inne wrażenie 3d - więc ta inna definicja perspektywy też nie działa - zdjęcia są identyczne.
czy obcinając zdjęcie photoshopem zmieniamy perspektywę? no śmiało napiszcie że zmieniamy :)
poniżej dowód, jeśli ktoś obserwuje owe mitologiczne różnice "w różnym przekształceniu przestrzeni" to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)
105mm
70mm
50mm
35mm
24mm
jak widać przestrzeń jest przekształcana tak samo - wiem nudne jak diabli ale taka jest rzeczywistość, jeśli ktoś to widzi inaczej to niech wrzuci zdjęcia to samo miejsce dwie ogniskowe i pokaże różnice w przekształceniu przestrzeni lub różnicę we wrażeniu trójwymiarowści.
rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde :mrgreen:
Przecież te zdjęcia są kompletnie inne. Wszak panta rhei, więc nie można zrobić dwóch identycznych zdjęć. Proponuję zatem w dalszych rozważaniach ująć i czwarty wymiar czasu. I spojrzeć na to z takiej perspektywy.
Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
to proszę o pokazanie zdjęć (z góry uprzedam - tylko nie z dwóch różnych ryb bo to się nie liczy, swoją drogą mało kto ma dwie różne ryby więc jestem w miarę spokojny)
Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
rozumiem że mozna na ugruntowane od wielu lat pojęcie tworzyć nową definicję ale żeby tak na każde
Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Czas jest bardzo ważny w perspektywie. Wpadnie szyszkofil i zetnie te drzewa. Cała perspektywa pójdzie się je...
No właśnie! Albo przechodzić będzie sędzia jakiś i zajuma wszystko w okolicy i szlag trafi rozważania.
Albo będzie stała ławeczka i przeleci samolot z dziećmi.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A pokaż całe zdjęcia.
po co konkretnie? przecież chcesz porównać jak dwie ogniskowe odwzorowują przestrzeń tak widac lepiej.
uważasz że obcinanie nozyczkami zdjęcia albo w ps zmienia perspektywę? poważnie?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Akurat mam chwilowo dwie ryby, jedną rosyjską i jedną zoomowatą - czyli nieskończone morze możliwości - i aż mnie świerzbi... ;)
Na szczęście perspektywa to pojęcie matematyczne, a matematyka nie podlega interpretacji.
muszą mieć jeszcze inne odwzorowania z tego co pamiętam to ryba ciamcianga jest nietypowa ale która to nie pamiętam (pełnoklatkowa czy apsc) :mrgreen: więc nie powiem do którego ciamcianga co dobrać :)
e tam przecież mówimy o sztuce :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
pełna zgoda ale to już ajnsztajn wydedukował, a my na razie omawiamy fotografię klasyczną bez efektów relatywistycznych - do tego dojdziemy ale pozwólmy innym najpierw przyswoić fakty podstawowe
bez żartów panowie - było ciągle że alejka się inaczej odwzoruje na różnych ogniskowych, że będzie inny efekt 3D - sprawdziłem zrobiłem zdjęcia alejki bo pomyślałem że może drzewa jakoś wpływają na przestrzeń, może się przestrzeń skompresuje albo rozciągnie w alejce - ale nic takiego nie obserwuję, innego efektu 3D też nie obserwuję - zieleń widzę - może szkła innych firm :mrgreen: dają jakieś niestandardowe efekty mogę sprawdzić jeszcze nikona bo mam takie topowe i supernowoczesne bezlustro nikona tak nowoczesne że nawet wężyka nie podepniesz :mrgreen: ogólnie to sprawa jest poważna nie należy się śmiać tylko dalej eksplorowac temat :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
po co konkretnie?
Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Po to aby nie łączyć perspektywy z wycinkami kadru.
ale ja nic nie łączę patrzę jak szkło odwzorowuje przestrzeń, żeby porównać muszę porównać tą samą przestrzeń - efekt ta sama przestrzeń jest odwzorowana tak samo i nie ma innego wrażenia 3D
nie chcę być nudny więc może powiedz czy uważasz że obcinając zdjęcie nożyczkami zmieniam perspektywę? i bedę miał jasność, jeśli widzisz na zdjęciach coś innego to po prostu pokaż zdjęcia może ja tez zobaczę :mrgreen: ale najpierw o tej perspektywie i nożyczkach proszę