Odp: Canon 5dmkI - cz ywarto ?
Czy ktoś z kolegów byłby wstanie podeslac mi pliki RAW z 5D , interesuje mnie głównie krajobraz i portret w plenerze, zdjęcia nie muszą być Jakieś wyszukane, coraz bardziej skłaniał się do starej 5D i mam pytanie czy serwis na Żytniej w wystawianym dokumencie o ilości wyzwoleniu migawki wpisuje wzmiankę o umieszczonej drugiej mivawce jeśli taka jest zamontowana, pytam gdyż wiele ogłoszeń z 5D ma potwierdzona ilość klatek ale nic nie jest opisane czy ta ilość jest na pierwszej mgawce, oczywiście sprzedający zapewniają ale to dla mnie jest malo wiarygodne potwierdzenie?
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
Czy ktoś z kolegów byłby wstanie podeslac mi pliki RAW z 5D , interesuje mnie głównie krajobraz i portret w plenerze, zdjęcia nie muszą być Jakieś wyszukane, coraz bardziej skłaniał się do starej 5D i mam pytanie czy serwis na Żytniej w wystawianym dokumencie o ilości wyzwoleniu migawki wpisuje wzmiankę o umieszczonej drugiej mivawce jeśli taka jest zamontowana, pytam gdyż wiele ogłoszeń z 5D ma potwierdzona ilość klatek ale nic nie jest opisane czy ta ilość jest na pierwszej mgawce, oczywiście sprzedający zapewniają ale to dla mnie jest malo wiarygodne potwierdzenie?
Odezwij się na priw to podeślę Ci zdjęcia.:-)
Były 2 wersje 5d mk I różniły się jeszcze wyświetlaczem lcd tylko nie wiem kiedy dokładnie wprowadzono poprawkę.
Nie lepiej kupić 60D zamiast dziadka 5d
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
mam pytanie czy serwis na Żytniej w wystawianym dokumencie o ilości wyzwoleniu migawki wpisuje wzmiankę o umieszczonej drugiej mivawce jeśli taka jest zamontowana, pytam gdyż wiele ogłoszeń z 5D ma potwierdzona ilość klatek ale nic nie jest opisane czy ta ilość jest na pierwszej mgawce, oczywiście sprzedający zapewniają ale to dla mnie jest malo wiarygodne potwierdzenie?
Jeżeli wymiana była przeprowadzana na Żytniej to wszystko siedzi u nich w systemie i nie problem takie informacje uzyskać. Trzeba też mieć na uwadze, że przebieg któy oni wpisują może być albo w opcji z dwóch migawek razem, albo tylko z jednej - wszystko zależy od tego czy technik wyzerował licznik przy wymianie migawki. Ale to tak jak mówię, jeśli sprzęt serwisowany na Żytniej to tam wszystko siedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
Nie lepiej kupić 60D zamiast dziadka 5d
Skoro jest zdecydowany na konkretny model to nie mąć mu 60d zabaweczką z małą matrycą. 5d to bardzo dobry aparat, może już trochę stary, ale uważaj bo Cię zaskoczę - dalej robi zdjęcia! Świetna budżetowa pełno klatkowa opcja.
nie kupuj 5d bo jest stary
:lol:
[QUOTE] Skoro jest zdecydowany na konkretny model to nie mąć mu 60d zabaweczką z małą matrycą. 5d to bardzo dobry aparat, może już trochę stary, ale uważaj bo Cię zaskoczę - dalej robi zdjęcia! Świetna budżetowa pełno klatkowa opcja. [QUOTE]
Crop zawsze przegra z FF jeśli chodzi o jakość obrazka .
5D zakup tylko dla fyfy która ma swoje minusy i ten 2.5 lcd na którym trudno ocenić osrość foty. Porównanie do lcd w 400d,450d tyle samo 230 .000.A teraz znajdż nie zajechany model wydasz ponad 2.500 pln w podobnej cenie 7d .Zapomniałem ,że to też zabaweczka jak 60D .
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
Crop zawsze przegra z FF jeśli chodzi o jakość obrazka .
Właśnie, a nie wiem czy zauważyłeś ale autorowi tematu chodzi o aparat pełnoklatkowy, a Ty wyjeżdżasz mu z cropem ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
5D zakup tylko dla fyfy która ma swoje minusy i ten 2.5 lcd na którym trudno ocenić osrość foty. Porównanie do lcd w 400d,450d tyle samo 230 .000.A teraz znajdż nie zajechany model wydasz ponad 2.500 pln w podobnej cenie 7d .Zapomniałem ,że to też zabaweczka jak 60D .
Aktualnie mam między innymi 1d II N i wyświetlacz ma identyczny, zapewniam Cię że trochę wprawy i zobaczysz na nim to czego potrzebujesz (wiadomo, że na nowszych widać lepiej, ale ten minus jest wpisany w stosunek jakości do ceny starszych aparatów).
Miałem również 7D i jest to bardzo dobry aparat, z tym że crop, a tutaj mowa o ff. Inna liga, nie ma co tutaj porównywać cen.
Nie wiem czy nie lepiej było by doskładać do 5d MKII to jest 800 - 1.000 pln więcej .
Cytat:
Miałem również 7D i jest to bardzo dobry aparat, z tym że crop, a tutaj mowa o ff. Inna liga, nie ma co tutaj porównywać cen.
A gdyby to było bez znaczenia crop czy ff mając do wyboru tylko 5d i 7d to który korpus byś wybrał mając na uwadze stosunek cena jakość ?
Cytat:
Zamieszczone przez
aztek
A gdyby to było bez znaczenia crop czy ff mając do wyboru tylko 5d i 7d to który korpus byś wybrał mając na uwadze stosunek cena jakość ?
Nie może być bez znaczenia, bo aparat to przede wszystkim matryca i na tym powinniśmy zakończyć to bezsensowne porównanie.
5D jest do czego innego, 7D do czego innego. Trudny wybór jeżeli nie masz konkretnego powodu takiego zakupu. Ale raczej osoba podejmująca taki wybór wie do czego potrzebuje aparatu.
Wg. mnie 5D do wszelakich portretów / landscape'ów (wycieczki również) w dobrym świetle (ale jak się umie korzystać z RAW'a i ma nieco pojęcia o PS to można sporo wyciągnąć). 7D tam gdzie crop lepszy - sport przede wszystkim, jakieś wydarzenia (airshows), dzika zwierzyna.