Odp: Sigma 24–105 mm f/4 DG OS HSM - kolejna świeżynka z Japonii
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Canon 24-105/4.0L na szybko szukając to 4200zł.
Skąd wziąłeś tą cenę???
24-105 od canona kosztuje nie więcej niż 2800pln. I nie żaden OEM tylko 100% co daje fabryka.
Przy tej cenie sigma raczej nie ma prawa bytu...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A widziałeś ty kiedykolwiek ostre sample na optycznych?
Zresztą jakość zdjęć jest podobna do jakości testów ;). Gdybym na podstawie testów z optycznych kupował sprzęt, to bym chyba jeszcze nic nie kupił...
Trzeba poczekać na jakieś sensowne podsumowanie.
Cytat:
Przy tej cenie sigma raczej nie ma prawa bytu...
Osiągi ma jakby lepsze od Canona. Ale poczekajmy.
Cytat:
Zresztą jakość zdjęć jest podobna do jakości testów .
Testy przeprowadzają rzetelnie. Chyba najlepsze testy szkieł w necie. Poza:
Canon EF 35mm f/2 Lens Image Quality
Gdzie sobie można popaczać na rozdzielczość i aberrację poprzeczną.
A jakbyś nic nie kupił to byś tylko zyskał. :P A sample dają nieostre, bo celowo ustawiają najniższy stopień wyostrzenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Skąd wziąłeś tą cenę???
24-105 od canona kosztuje nie więcej niż 2800pln. I nie żaden OEM tylko 100% co daje fabryka.
Jak byś się zaintersował trochę to byś wiedział...
że "tyle co fabryka dała" minus orginalne pudełko (dostajesz białe kartonowe) i karta gwarancyjana (dostajesz sklepową, orginał idzie z aparatem).
Co nie zmienia faktu, że oficjalna cena obiektywu jest 4200. Czyli sporo jak za takie szkło. A że w KIT jest tyle taniej, świadczy tylko o tym ile Canon dokłada marży do swoich produktów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Testy przeprowadzają rzetelnie. Chyba najlepsze testy szkieł w necie.
Ja mam trochę inne zdanie. Po tym co wyczytałem w temacie niektórych szkieł które posiadałem lub posiadam niewiele się sprawdziło.
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Jak byś się zaintersował trochę to byś wiedział...
że "tyle co fabryka dała" minus orginalne pudełko (dostajesz białe kartonowe) i karta gwarancyjana (dostajesz sklepową, orginał idzie z aparatem).
Głupoty piszesz. Większość sprzętu kupuję w FOTOIT. Sprawdź u nich ceny. Zawsze dostaję komplet jak w sklepie z oryginalnym pudełkiem, pełnym zestawem, oryginalną gwarancją, paragonem lub fakturą. Dodatkowo jak się jest stałym klientem można coś utargować. Kupowałem też u nich 24-105 kilka lat temu, wtedy kosztował mnie 3050 PLN i była to bardzo dobra cena - cały komplet jak wyżej. Aktualnie kosztuje u nich 2799PLN. To samo w innych warszawskich sklepach jak chociażby - BEA (2749), BTFOTO (2799). Wiem, bo u nich też kupowałem. Nie spotkałem się jeszcze żeby ktokolwiek proponował mi wersje OEM, o białych pudełkach nie wspomnę.
Kilka lat temu ceny były inne. Ale nie mam zamiaru się kłócić. Widocznie wiesz lepiej. Wyraziłem tylko swoją opinie. Z mojej strony ot.
Matsil rzuć okiem w obu linkach podanych przez McLaren na zakładkę "parametry" i na samym dole kod w sklepie.
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Kilka lat temu ceny były inne.
Wiem jakie były wtedy ceny, np. w Media Markcie to szkło kosztowało 4099,- a w Fotojokerze stówę drożej...
Wystarczy zadzwonić do sklepu i zapytać co jest w ofercie - nic prostszego.
Też nie chcę się przekomarzać, ale po prostu chcę Ci pokazać, że jesteś w błędzie i ten obiektyw można kupić wiele taniej w pełnym pakiecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
Matsil rzuć okiem w obu linkach podanych przez McLaren na zakładkę "parametry" i na samym dole kod w sklepie.
Oczywiście co do cyfrowe.pl to macie rację, tego nie neguję, ale to nie jedyny sklep w Polsce. Ceny często są brane z kosmosu, popatrzcie na ceneo - rozrzut od 2700 do 4800...
Dla przeciętnego zjadacza chleba (tu: użytkownika obiektywu) - OEM nie OEM - naprawdę nie robi różnicy (no, może przy cash-backach), a skoro cena może się różnić o ok. 1500 PLN - kto kupi obiektyw w oryginalnym pudle? I ceną rynkową jest raczej ta z niższych poziomów, a nie tych najwyższych. I do tego niższego poziomu cenowego powinno się, moim zdaniem, porównywać...
Pytanie tylko, czy w kraju gdzie sigma sprawdzała, w ogóle rozdziela się kity i sprzedaje osobno części z zestawu :) nie sądzę, by polski rynek był ich głównym targetem..