Odp: Canon 100D - watek dyskusyjny
Bez zbędnego filozofowania - przy przechodzeniu z 350D przez 40D do 5D - zawsze cieszyło mnie zwiększanie gabarytów i polepszanie ergonomii. Teraz czuję brak czegoś małego i bardziej dyskretnego - i tutaj 100D trafia idealnie.
Jak dla mnie oczywiście.
Cytat:
Zamieszczone przez
este
Bez zbędnego filozofowania - przy przechodzeniu z 350D przez 40D do 5D - zawsze cieszyło mnie zwiększanie gabarytów i polepszanie ergonomii. Teraz czuję brak czegoś małego i bardziej dyskretnego - i tutaj 100D trafia idealnie.
Jak dla mnie oczywiście.
a sprawdz jeszcze nowe trabanty np. 600D (w tej chwili z kitem 18-55 to kosztuje juz niecale 500 EUR). bo 100D nie bedzie tanszy, z wiekszymi mozliwosciami (obracany ekranik to wypas!) a gabarytowo moze okazac sie nawet za maly...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Bardzo fajny (rzec można nowatorski) produkt naszej ulubionej firmy !
Pełnowartościowa lustrzanka o wadze i wymiarach, jak bezlusterkowce.
Nikt na to nie wpadł wcześniej, tylko Canon.
Chętnie bym swojego olkowego bezlusterkowca zamienił na gabarytowo podobną, ale w 100% prawdziwą lustrzankę. :)
Sądzę, że może to być ulubiona lustrzanka dla pań.
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
Opis naprawdę zachęcający. Z naleśnikiem 22/2.0 idealny na długie piesze wypady w góry.
PS Może i konkurencja w postaci NEXów (szczególnie NEX6 wzbudził moje spore zainteresowanie) czy retro fuji jest naprawdę dużo ciekawsza od systemu M, ale to maleństwo z ewentualnym naleśnikiem 22/2.0 całkiem spełniałby moje wymogi małego aparatu do kieszeni/torby. Bo tak naprawdę, czego mu brakuje w stosunku do bezlusterkowców. Funkcji peakingu? Może, ale mi trudno to ocenić, bo nie używałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
No są oprócz systemowej 40mm jeszcze Voigtlandery 20mm i 28mm, które są tak uniwersalne że wykorzystasz je i na pełnej klatce i bez żadnych adapterów i kombinacji z 100D. Kiedyś myślałem o takim EOS-M jako uzupełnienie systemy EOS FF, ale brak wizjera, AF i cena zniechęca. Teraz ten 100D jest super rozwiązaniem dla takich osób.
--- Kolejny post ---
Tutaj jeszcze jak to wygląda z 40mm
http://www.imaging-resource.com/PROD...n_sl1_1b-s.JPG
duze tutaj - żeby szerokosci forum nie rozwalac
http://www.imaging-resource.com/PROD...non_sl1_1b.JPG
ale słodziak, aż się chce przytulić, wygląda jak szczeniaczek :D Jakby toto z kosztowało racjonalnie mało to pewnie z chęcią bym przytulił na spacery. A swojadroga z podpiętym 70-200 wyglądałoby to mega abstrakcyjnie. Czekamy zatem na sample pierwsze jak toto obrazuje
Cytat:
Zamieszczone przez
rojo
ale słodziak, aż się chce przytulić, wygląda jak szczeniaczek :D Jakby toto z kosztowało racjonalnie mało to pewnie z chęcią bym przytulił na spacery. A swojadroga z podpiętym 70-200 wyglądałoby to mega abstrakcyjnie. Czekamy zatem na sample pierwsze jak toto obrazuje
He he, miałem podobne odczucia, jak zobaczyłem to zdjęcie.
A co do cen, cytat za Światem obrazu:
"Sugerowane ceny detaliczne lustrzanek Canon EOS 100D i 700D z obiektywem EF-S 18-55 mm f/3,5-5,6 IS STM wyglądają następująco:
100D i nowy 18-55 mm: 3199 złotych,
700D i nowy 18-55 mm: 3499 złotych."
Z 70-200 i lampą w sankach też będzie ładnie :)
O ile dobrze pamiętam, to do Olka E-PL1 podpinałem zóma 90-250/2,8. Też fajnie się prezentował...
Odp: Re: Odp: Re: Canon 100D - watek dyskusyjny
Cytat:
Zamieszczone przez
Quadrifoglio
Dlatego piszę, że dla mnie jest bez sensu - ni pies ni wydra, bez obiektywów odpowiednich.
Nie spojrzałeś na linka z mojego posta wyżej, porównianie z kilkoma innymi na camerasize...
Nie jest też prawdą że takiego aparatu nie było, Olympus dawno coś takiego miał - 420.
Nie napisałem tez że to się nie będzie sprzedawać, tylko że zrobili coś takiego ponieważ technologicznie nie sa przystosowani do konkurencji na rynku bezlusterkowców - ani tych tanich ani tych retro. Tym aparatem właśnie to przyznali (oraz "parametrami" modelu M)
nie no świetnie że oly miał coś takiego tylko po co mi oly jak mam wszystko do canona w dodatku jakość obrazowania zepewne będzie ciut lepsza w 100D
dla mnie fajny aparacik sperowy - streetowy, nie rzuca się w oczy, wręcz deklaruje na odległóść swoją skrajną amatorskość a podejrzewam że obrazek bedzie ównie ładny jak z innych canonowskich cropów (btw wiadomo jaką matrycę tam wpakowali). Idelany dla żony albo dziecka, albo na spacer albo na imprezę nie roboczą... Dla mnie bomba i już sie zakochałem :D
--- Kolejny post ---
A szkoda ze wifi do tego nie wrzucili powiem szczerze, jak się już robi zabawki tego typu to powinny być ostatcznie userfriendly. Tak coby od razu można było na facebooczka foteczkę tryknąć jak się tylko popełni... (wbrew pozorom pisze poważnie :D). No i nie można dzwonić z niego :( (to już niepowaznie :D)