Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Czasem się jednak domyka. Chociażby trochę. I wtedy Canon sieje wielokątami. Może bardziej konstruktywne czepiactwo? :P
Ktore? Pytam na powaznie, bez czepialstwa ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Serio? Domykaja sie nawet gdy robi sie na pelnym otworze?
Miałem Canona 28-70/3.5-4.5 i tam się domykała, nie pamiętam czy przy 28 czy 70mm.
Cytat:
Jednak prawda jest taka ze rynek i tak lyknie nowe 35L bo ci ktorzy na tym zarabiaja spore pieniazki i tak sobie to szklo kupia.
Niektórzy kupią, bo tak. :) Ludzie czują się lepsi kupując coś droższego. :) Co więcej im cena wyższa tym produkt jest atrakcyjniejszy. :P Parametry techniczne mogą być nawet słabsze, byle by cena była odpowiednio wysoka. Wiele firm wykorzystuje to w ten sposób.
Szkła 35 mm 1.2 nie spodziewałbym się. Winieta byłaby jeszcze większa. Więc na plaster takie światło. Chociaż przelicznik jest chyba z -1EV = +1k PLN do ceny. :) Więc może zrobią coś takiego. :)
Czasami mając szkło 1,4 domyka się je powiedzmy do F2. Jeżeli chcemy mieć lepszą ostrość. O to mi chodzi, nie o to, że się samo domyka. Czasami nawet na F8 i więcej się ustawia. :) Ale wtedy GO już się raczej nie spodziewamy. Nie ma to jak sprowadzić dyskusję do głupiego poziomu. Canon ma kanciastą przysłonę, bo jest stary. Wypuszczą nowy model z kołową i będzie piknie. :P
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
z tego co czytam to ta 35-tka sigmy jest właśnie taka - solidna/niepudłująca + ostrzejsza/tańsza/nowsza :)
... hm ... kto wie - może nowa elka będzie ze światłem 1.2? ;)
No mnie caly czas zastanawia co to za prototyp ze swiatlem 1.2 ktory ma Cichy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
... jeśli nie 35 to pewnie jakieś nowe 50L? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarq.
... jeśli nie 35 to pewnie jakieś nowe 50L? :)
Albo Sami szykuje jakies 50mm
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Jeśli będzie mieć winietę 4EV to światło 1:1.2 jest dość umowne i występuje tylko na środku kadru w miejscu gdzie na matówce widać kółko pomiaru punktowego :D
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Jeśli będzie mieć winietę 4EV to światło 1:1.2 jest dość umowne i występuje tylko na środku kadru w miejscu gdzie na matówce widać kółko pomiaru punktowego :D
No coz 35L ma teraz cos kolo -3.5EV na rogach.
I ów winieta przeszkadza najbardziej tym co nie widzieli 35L na oczy o używaniu nie wspominając :mrgreen:
Przeszkadza czy nie, lepiej jest ją dodawać w programie niż usuwać. I nawet z tego powodu nie jest to zaleta obiektywu. Zresztą tu były rozważania teoretyczne na temat ewentualnej 35 1.2. Canon i tak tego nie wypuści. Zrobi mk II i wycofa mk I. Zresztą po mk II ludzie sami stracą zainteresowanie I. Bo nagle okaże się, że da się lepiej. :)