Odp: Takumar 50 f1,4 czy Canon 50 f1,8 II?
Moja ciekawość była silniejsza ode mnie i rozebrałem obiektyw... przyczyna stukotu była banalna... pierwsza z możliwych śrubek się rozkręciła i latała w obudowie. Jako że znalazłem przyczynę to chętnie rozebrałem obiektyw i wyczyściłem wszystkie soczewki. Sprawa jest prosta i warta zachodu :) Dzięki wszystkim za pomoc.
Co polecacie do fotografii makro ? chcę wykorzystać tego takumara... lepszy mieszek czy pierścienie ? na co zwrócić uwagę ?
Przeczytałam cały wątek - i ktoś już wspomniał, że może być problem z Takumarem z canonem FF. Kupiłam ostatnio Super-Takumar 1,4/50 i efekty są śliczne (faktycznie żółte, ale co tam), tylko coś zahacza (lustro?). Jest na to jakiś sposób? Nie chciałabym sobie aparatu zepsuć....
Cytat:
Zamieszczone przez
Gaba
Przeczytałam cały wątek - i ktoś już wspomniał, że może być problem z Takumarem z canonem FF. Kupiłam ostatnio Super-Takumar 1,4/50 i efekty są śliczne (faktycznie żółte, ale co tam), tylko coś zahacza (lustro?). Jest na to jakiś sposób? Nie chciałabym sobie aparatu zepsuć....
Po 1 nie ostrzyć na nieskończoność albo i bliżej bo nie wiem w którym momencie zahacza.
Po 2 na cropie będzie smigać
po 3 zamień na 50 1.8 stm :mrgreen: cenowo to samo
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Po 1 nie ostrzyć na nieskończoność albo i bliżej bo nie wiem w którym momencie zahacza.
Po 2 na cropie będzie smigać
po 3 zamień na 50 1.8 stm :mrgreen: cenowo to samo
1) W sumie nie sprawdziłam, w jakim momencie się haczy, będę musiała przetestować.
2) Nie mam innego body niż FF, więc nie pośmiga na cropie :/...
3) 50 1.8 - chodzi Ci o Canona? to już mam, ale bokeh nie ten sam....
Dzięki za odpowiedź!
Nie wiem dlaczego nikt nie bierze jeszcze tutaj pod uwagę CZJ Pancolar 50/1,8 - ja bardzo lubię to szkło.
Na FF i nieskończoności co prawda haczy o lustro ale w sumie po co tak ustawiać
Tutaj masz listę manuali kompatybilnych z 5D:
Compatibility list of M42 lenses on Canon EOS 5D DSLR
Z Takumarów 50-siątek 1.4 nie haczy o lustro ten: Pentax Super-Multi-Coated Takumar 1.4 / 50 mm 2nd version, 7 elements with the radioactive one
Jeśli manual to Takumar - miałem z powłokami go w werji SMC , ostrą sztukę, nie było mowy o żółtym zafarbie, porównywałem do 50mm 1.4 canona, który jest przy 1.4 mydłem :) bynajmniej tamta sztuka była:) . Co do takumara to fakt bokeh i jakaś taka plastyka tego szkła - nie da się tego jakos opisać jakby było hmmm analogowe ;D no niewiem :) a co do 50 C II też używałem i ma jedna zaletę autofocus :-) ale wybrałbym pewnie canona 50m smc teraz :) bo cichsza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxmystiquexx
a co do 50 C II też używałem i ma jedna zaletę autofocus :-)
...który trafia gdzie mu się podoba ;)
Cytat:
ale wybrałbym pewnie canona 50m smc teraz :) bo cichsza :)
STM?