Odp: [mkkaczy] Dzika przyroda
Cytat:
Zamieszczone przez
KrZyChUM
Krwawodzioby świetne. Osobiście kadrowałbym nieco szerzej :-).
Dzięki. Szerzej jest 51. Te poniżej tak blisko były, zresztą sama woda, więc i nic ciekawego na szerszy kadr do pokazania.
Z dnia wczorajszego. Pobudka o 2.30 w nocy, śniadanie i w drogę. Nad rozlewiskami drogę oświetlał mi księżyc tak ostry, że widziałem wyrażnie swój cień. Na miejscu byłm około 5 rano, szybkie rozłożenie czatowni i jestem gotowy. Chciałem spróbować czegoś nowego, mianowicie strzelanie pod słońce. Jest to o tyle trudne, że wschód nie trwa wiecznie więc wszystko musi się złożyć i oczywiście przylecieć muszą jakieć ptaki, które najlepiej jak by były w odpowiednim miejscu dokładnie pomiędzy mną a słońcem.
55 sprawdzenie jak ustawić aparat na jakimś przedmiocie w pobliżu. Znalazłem kopułkę jakiejś "dżdżownicy morskiej" i okazało się że będzie to 1/50s. Nigdy jeszcze nie używałem tak długiego czasu dla 400mm
56. O 6.10 rano przyleciała grupa kulików mniejszych zaraz pod moją czatownię. Pierwszy raz miałem je tak blisko, stąd zdjęcie nie kropowane, tylko lekko przekadrowane w komputerze.
3 kuliki mniejsze na zdjęciu
57. i jedna sztuka w bardziej porannym świetle
58. ohar, moja ulubiona kaczka
około godziny 8.30 rano przyszedł przypływ i wszystkie ptaki poznikały.
Z sobotniego wypadu na wyspę Saltee Island. Mieliśmy specjalnie zarezerwowaną łódź na wieczorne fortografowanie. Wypłynięcie o 15.30, na miejscu o 16.00, przez następną godzinę cieszyłem oczy, dopiero później zacząłem fotografować. Było dość ciepło, a że maskonuty to ptaki arktyczne pojawiały się dopiero późnym wieczorem. Powrót z wyspy o 21.00.
59. Alka
60. Maskonur
61. Głuptaki, fotografowane obiektywem C10-22. Szerokim kątem też można.
A tu filmiki
głuptaki - YouTube
maskonury - YouTube
Maskonury, alki, nurzyki 2 - YouTube
Maskonury, alki, nurzyki - YouTube
55 - zdjęcie ciekawe jako kompozycja (może nawet też się nadawać na powieszenie na ścianę)
56 i 57 - w zasadzie to można by się pokusić o niewielkie rozjaśnienie ciemniejszych partii, ale poza tym ok.
58 - fajna kolorystyka i nie przeszkadza ciemny motyw główny, bo to taki klimat zdjęcia (ewentualna uwaga do kadrowania to mniej z dołu)
59 i 60 - bardzo udane "portrety" pod względem światła i szczegółu (na 60 można się pokusić na więcej u dołu)
61 - bardzo ciekawe dynamiczne ujęcie i dobra kompozycja
Dzięki
Mewy Srebrzyste
61.
62.
Będąc ostatnio na wyspie postanowiłem skupić się na innym gatunku niż maskonury, a mianowićie kormoranach czubatych.
63.
64.
65.
Kormoranów jako gatunku nie lubię, ale zdjęcia dobre, zwłaszcza 64. Na 65 plus za ładne wydobycie tekstury piór.
Dzięki
66 lądowanie
67. Nurzyk. Przyjatuje z rybką na brzeg, gdzie ją połyka.
Swietna cala strona - pufffiny ekstra - zarowna jakosc jak i kolory. Nurzyk 67 - nic dodac nic ujac - nie mam czasu sie na nie wybrac.....
Bardzo przyjemne zdjęcia, pod każdym kątem.