40d współpracuje bez problemu, więc 400d też będzie.
Wersja do druku
Poszukuję lampy reporterskiej z pomiarem i jednocześnie mam Metza 48 af-1 pod Olympusa/Panasonica którego chciałbym użyć zdalnie jako drugiej lampy.
Ten YN albo systemowy 580 ex może wyzwoli jakoś tego metza? Nie chcę więcej metzów, nie mam zbyt dobrego zdania o tych lampach.
No ja bym nie stawiał YN powyżej Metza, no ale jak wolisz...
Aktualizacja firmware powinna dać możliwość pracy "servo", czyli lampa wyzwalana fotocelą. Tylko to "servo" w różnych systemach może różnie działać, jeśli dobrze pamiętam, w 48af-1 dla Canona "servo" reagowało na drugi błysk, jeśli w Twoim będzie np. na pierwszy, to zadziała tylko wtedy, gdy lampa główna będzie w trybie M (oczywiście 48af-1 zawsze w trybie M).
Z tą aktualizacją to jestem asskoczony, sprawdzę.
YN ma u mnie czyste konto a z tym metzem miałem same problemy. Palnik się topił, zoom non stop zacinał...
No aktualizację lamp to naprawdę warto zrobić. Mechanikę lamp (zwłaszcza zoom) mają poprawione nowe lampy (58Af2, 52Af1).
Witam.
Mnie zastanawia jakość wykonania YN-568EX. Kiedyś gdzieś czytałem jak ktoś zachwycał się wykonaniem, a między innymi precyzją wyświetlania punktów wspomagania AF. U mnie niestety wspomaganie bije znacznie w górę. Do tego stopka lampy jest jakby za wąska i lampa kręci się na boki. Ten element mógłby być bardziej spasowany. Czy wy też macie podobne spostrzeżenia?
Hej.
Mam to samo z moją YN-568EX. Wspomaganie bije w górę i jak się nie "nastawi" lampy prosto to ucieka na lewo i prawo. Trochę to denerwujące.
to samo u mnie ;)
ot chinczyk jak chinczyk.
ja te lampe kupilem dla strobingu w plenerze, zeby miec zapas mocy i nie zajerzdzac ex430 ;]
Koniec końców zamówiłem 430ex II z nadzieją na cashback. Jak wyzwolić tego olympusowego metza potem się będę martwił ;p