Przestrzeliłem swoje z 5D i w 5D nie można ustawić lampy w manual?:O Ustawiam lampkę na m naciskam spust i przestawia się na ttl Hss.
Jeśli tak jest no to od biedy też będzie-i tak na kontrę stawiam manualną i ale martwi mnie plener.
Wersja do druku
Przestrzeliłem swoje z 5D i w 5D nie można ustawić lampy w manual?:O Ustawiam lampkę na m naciskam spust i przestawia się na ttl Hss.
Jeśli tak jest no to od biedy też będzie-i tak na kontrę stawiam manualną i ale martwi mnie plener.
oooo to ciekawe, możesz to srpawdzić dokłądnie ? HSS normalnie wyzwala ? w tym tyg chce kupić własnie pod 5d ten wyzwalacz..
Wszystko działa ladnie tylko że w automatyce. Jak podpinałem lampę studyjną i reporterską manualną wszystko ładnie wyzwala. A z metzem takie kwiatki.
W instrukcji jest napisane, że aby włączyć tryb M trzeba aktywować go w menu- a jak wiemy 5D niema takiej możliwości.
Przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk cf-group na odbiorniku.
daj znać czy udało się. Mi własnie zależy na tym, aby wyzwalać 580tke w manualu...
noo i super ! dzięki za takie informację. U Ciebie poza tym wszystko ok z 5d działa ?:)
Mam je od kilku dni i chrzest bojowy będą miały w sobote- wtedy coś więcej napisze ;)
Jestem po pierwszym testowaniu w boju radiówek ;)
Na aparacie nadajnik i w to wpięta jeszcze lampa metza 48, na drugim końcu lampa youngnao- modelu nie pamiętam ale full manual:)
Nie miałem sytuacji, żeby któraś lampa nie wypaliła/ zgubiła zasięg- jedyna sytuacja to strzał za strzałem kiedy nie zdążyły się naładować.
Uwagi: Lampa manualna przy 1/250 pokazywała minimalny pasek na dole (prawie niewidoczny wręcz pomijalny)- jak mniemam funkcja robienia z każdej lampy HSS działa tylko przez gniazdko PC :) Lampa na nadajniku robiła jakieś dziwne fochy z ładowaniem. Raz ładowała się raz za razem a za chwilę lampka gotowości paliła się dopiero po kilkunastu sekundach lub zresetowaniu nadajnika/ ponownym uruchomieniu lampy. Byłem przekonany, że to baterie ale na nowym komplecie było to samo. Sytuacja jest losowa.. dwa razy dobrze raz źle i później znów dobrze. Po dłuższym nieużywaniu odbiornik się usypia i żeby go wzbudzić trzeba nacisnąć którykolwiek guzik, żeby działało- aparat tego nie robi. Jeśli macie ajkieś pytania to śmiało.
HSS działa bez żadnego gniazdka PC. Czy ta lampa to YN568EX ? Inne YN nie mają HSS, chyba że jakieś extra nowe modele. Wtedy zostaje Super Sync przez PC port - trochę nietypowy kabelek (jedna z wtyczek gwintowana). Jak on się nazywa, gdzie go kupić ?
Też zauważyłem dziś, że kombinacja aparat, YN622 i na to lampa, powoduje wydłużenie czasu ładowania. U mnie to było regularne 5 sekund na YN568EX, natomiast 580EXII ładował bez opóźnień. Po zamianie baterii obie lampy były gotowe poniźej sekundy. Więc to kwestia baterii. Natomiast nic takiego nie stwierdziłem podczas wcześniejszych sesji. Pozostaje sprawdzić czy tak samo będzie z drugą lampą.
Odbiornik jest wybudzany poprzez naciśnięcie spustu migawki do połowy tylko w aparatach typu A/B :) instrukcja strona 10. No i można go obudzić przyciskiem Test na nadajniku.