Odp: Canon 24-105/4L, błąd Err01 i kłopot z AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to moze byc klejenie sie listkow.
ale pewnosci oczywiscie nie mam.
to jedna z mozliwosci.
obserwuj i w takim wypadku jesli do tego dojdzie sprawdz , czy przyslona zostala w pozycji zamknietej. Czaem otwiera sie z niewielkim opoznieniem
to tez czasem wystepuje w zaleznosci od pozycji aparatu , np fotografujac pionowo w dol , lub w gore ( raczej w dol).
oczywiscie wykluczyc znanej przypadlosc tego obiektywwu - przerwanie przewodu tez nie mozna wykluczyc , ale to sa objawy jak przy klejeniu lamelek.
ile zdjec moze miec obiektyw ? - pareset tysiecy winen wytrzymac.
No i chyba masz rację. Generalnie wszystko ok, ale jak dałem na ogniskową 105 (wtedy lepiej widać) i zacząłem przymykać do f22 tym przyciskiem koło obiektywu, wtedy zaczął się przycinać. Z jednej strony ulga że to nie wina body, a z drugiej strony ...body mam jeszcze na gwarancji, więc byłoby taniej.
Dzięki za pomoc.
Cytat:
Zamieszczone przez
tryton
No i chyba masz rację. Generalnie wszystko ok, ale jak dałem na ogniskową 105 (wtedy lepiej widać) i zacząłem przymykać do f22 tym przyciskiem koło obiektywu, wtedy zaczął się przycinać. Z jednej strony ulga że to nie wina body, a z drugiej strony ...body mam jeszcze na gwarancji, więc byłoby taniej.
Dzięki za pomoc.
mozesz sprobowac jednej rzeczy.
jesli akurat nie masz podpietego obiektywu to przechowywyc go przez jakis czys w szczelnym np metalowym pudleku wraz z pochlaniczem wilgoci ( silica gel).
Nie jest to calkowite rozwiazanie problemu , ale wolalbym to sprobowac najpierw niz rozkrecac obiektyw.
Przed uzyciem mozesz sprobowac lamelki rozruszyc , tak jak robiles.
w okresie jesiennym to sie zdaza , kiedy wilgoc w powietrzu .
oczywiscie przrwy na laczach nie mozna wykluczyc , ale wiem ze bywaja problemy z klejacymi sie listkami.
Spawdz , czy w jakiejs pozycji ta usterka wystpuje latwiej.
Byłem w serwisie i powiedzieli że na pewno flex przysłony do wymiany. 300zł. Zostawiłem do naprawy.
I jeszcze było: "a to 24-105? a to wiadomo" :)
Lepiej nie pisz tutaj takich rzeczy o tym obiektywie, bo jak jakiś czas temu napisałem, że Err01 w nim jest bardzo częstą przypadłością, to kilka osób omal mnie nie zjadło.