Odp: Canon 70-200L USM czy Tamron 70-300 F/4-5.6 DI VC USD?
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
idź do sklepu, sprawdź samemu czy Ci wystarczy Tamron, czy wolisz dołożyć do jakości i czerwonego paska.
A co tu jest do sprawdzania, chcesz mieć wszystkie "ficzery" jak USM, IS, fajny zakers ogniskowych i jakość obrazu niewiele gorszą od czerwonych pasków, przy amatorskiej cenie, oto jest: Tamron 70-300VC. Jak nie zależy ci na "ficzerach" tylko na "raw power" czerwonego paska, kupujesz 70-200 f/4 non IS, jeszcze najlepiej używany, żeby nie stracić, do tego porządny statyw i w drogę.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
"w tym przedziale cenowym" - czy jak pojadę kursywą pogrubionym drukiem będę bardziej zrozumiały? ...
Nie będziesz zrozumiany ponieważ żonglujesz argumentami jak chcesz. Przedział cenowy 24-70/2.8L, a tamronów 28-70 i 70-300 i c70-200/4 to dwa różne przedziały. Więc...mocno naciągasz argumentacje. Czy nie Ty pisałeś jak to jakościowo elka miażdży tamrona? To masz sample i powiedz gdzie to miażdżenie widać?
Natomiast to co wybierze autor wątku (lub ktokolwiek inny) to nie moja sprawa. Jak również nie moją sprawą jest dociekać dlaczego wybrali tak a nie inaczej. Mogłem sobie śmiało kupić 100-400L, a kupiłem śmiesznego kundelka...ale to nie wątek o mnie. Natomiast bardzo bym zalecał zachowanie minimum zdrowego rozsądku przy wygłaszaniu jedynie słusznych opinii. Takowe nie istnieją.
Cytat:
A co tu jest do sprawdzania
i pisze to człowiek który twierdzi ze sam już sprawdził. To że Ty tak wybrałeś nie oznacza że Twój wybór był najlepszy. Dotarło?
A wizyta w sklepie jest po to, żeby sam sprawdził czy widzi różnicę w obrazku między T a C. Jeśli jej nie będzie widział to proste że wybierze tańszą opcję, prawda? A jak uzna że różnica jest warta dopłaty to wybierze Canona, ot co.
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
...Różnica jest natomiast spora jeśli chodzi o jakość obrazu i solidność sprzętu.
Proszę bardzo, znalazłem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Proszę bardzo, znalazłem :)
Co znalazłeś bo nie bardzo Cię rozumiem?
- - - Updated - - -
Ja widze różnicę i to sporą na korzyść Elki.
Ty Tej różnicy nie widzisz lub uważasz że nie jest ona warta dopłaty.
Zadne z nas nie ma racji bo nasza ocena jest subiektywna. Albo jeszcze inaczej: z tego powodu każdy z nas ma rację.
W takim wypadku najlepiej by było żeby autor sprawdził samemu, czy tą subiektywną różnicę widzi czy nie. Nie uważasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
...
Ja widze różnicę i to sporą na korzyść Elki.
Ty Tej różnicy nie widzisz lub uważasz że nie jest ona warta dopłaty.
...
Czyli górne czy dolne zdjęcie miażdży?
Teraz ja nie za bardzo rozumiem o jakiej dopłacie mówisz bo ceny obu szkieł oscylują blisko siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Czyli górne czy dolne zdjęcie miażdży?
Teraz ja nie za bardzo rozumiem o jakiej dopłacie mówisz bo ceny obu szkieł oscylują blisko siebie.
1400zł za tamrona do 1700zł za uzywaną eLkę
Żadne z nich nie miażdży, jak chcesz coś porównywać to wypadało by chociaż tą samą scenę w takich samych warunkach, nie róbmy tu Leperiady
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Wczoraj na allegro znalazłem okazyjnie używanego canona 70-200L IS i zostałem jego nowym szczęśliwym posiadaczem. :-)
Pozdrowienia
No to gratuluję!
Zadowolenia z nabytku życzę i wielu udanych fotek ;)
Pozdrówka!
poprosimy o wrażenia
- - - Updated - - -
no i oby się tylko nie wygenerował nowy wątek typu: "walnięty egzemplarz", "mydło na 200mm), "ma ff/BF, czy nie?"...