http://www.fotopanorama.pl/product_i...roducts_id=643
Wersja do druku
i po rozłozeniu tez o 10cm, ale ma korbkę:razz:
Faktycznie różnica w wykonaniu jest jak spoglądałem, oh! mój biedny portfel :( :)
A co sądzicie o Velbon CX540 (jest w moim zasięgu cenowym).
A to znalazłem na stronie domowej Velbon-a o tym statywie:
CX-540
3-way panhead with quick release platform, geared elevator, bubble leveller, radial braces, 3-section legs, rubber feet. Medium size model. Ideal for 35mm SLR cameras.
a i piszą, żę mogę posadzić na niego 2 kg żywej lustrzanki :)
Czyli z opisu wynika, że jest ok dla lustrzanek, nie za lekii czy coś, bo waży 1.5 kg ?
Jedna uwaga, jeśli już się zdecydujesz na któryś ze statywów przed zakupem idź go sobie gdzieś "pomacać" (MM, sklep foto itp). Czasami całkiem dobry statyw może po prostu "nie leżeć" i jego użytkowanie jest wówczas mocno denerwujące.
I również przed chwilą znalazłem Velbon CX640 który waży 1.8 kg i można na niego posadzić 3 kilo żywej lustrzanki. Czy ten powinien spełnić oczekiwania osoby takiej jak ja (lakik początkujący z włączoną funkcją uczącą się) ? I czy to dobra inwestycja na lata ? Czy statywy valbon są solidne ?
Wiesz co.. za dwie stówy to polecę chińszczyznę taką:
http://allegro.pl/item136165966_prof...do_makro_.html
Tu albo w funsports.pl (foto -> statywy -> 6101)
to jest model niżej od znanego nieco modelu 666
Ja mam model 666 (wielki - to dobrze, ciężki - to gorzej), praktycznie stacjonarny - do studia albo do samochodu statyw.
Ten mniejszy, co pokazałem linki doń jest tez całkiem stabilny i solidny - kumpel ma i sobie chwali, ja też mu go chwalę bo z nim po górach niedawno chodziliśmy.
W zestawie głowica kulkowa - zada lub waleta, jak kto lubi, ale pewnie można ugadać, żeby był z 3d, jak w 666.
EDIT:
WAŻNE: Nie kupuj statywu, który ma elementy ruchome z plastiku.
Tj: nogi lub głowicę (elementy głowicy). To zawsze najpierw się trzęsie i trzeszczy, później zaraz się łamie i rozpada.
To na pewno nie na lata. Na 2-3 najwyżej. Potem wymienisz jednak, bo dokupisz cięższe body lub dłuższe tele. A sherpa z dużą szansą posłuży kilka (może naście) lat.
Jeśli chodzi o statywy Hamy serii STAR, to...Mam i używam Star 45. Max. obciążenie do 3kg. Zakupiłem go pod eos'a 300 i znim było wszystko ok. Nie mialem jeszcze "ciężkiej" Sigmy z podpisu. Po przejściu na Cyfre i zamontowaniu sprzętu z podpisu...już mnie nie uszczęśliwia, wręcz irytuje. Notoryczne nie trzymanie plastikowej głowicy (wszystkie wihajstry podokręcane na maksa). Aparat ma tendencje do lecenia na morde;) No i po jakimś 1,5 roku używania powstały w statywie niemiłosierne luzy. Jak go rostawić to bez balastu się nnie obejdzie. Aktualnie zbieram na coś konkretniejszego.