Cichy gdzies wyjechal o ile sie nie myle i moze dlatego milczyCytat:
Zamieszczone przez woyd
Wersja do druku
Cichy gdzies wyjechal o ile sie nie myle i moze dlatego milczyCytat:
Zamieszczone przez woyd
W Lądku-zdrój siedzi (znaczy Londyn). Dostep do forum ma, do maili - nie wiadomo...Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Skąd masz taką informację?Cytat:
Zamieszczone przez SdoubleU
Poza tym mój ma oznaczenie A9 012262 i co o tym sądzisz?
Dobra, Cichy się nie odzywa to traci.
Zamówiłem dziś szkło w Foto-Impra. Na raty, trwało max. godzinę (bo jestem dla Lukasa wiarygodnym klientem :D ) i teraz czekam tylko na obiektyw.
kiedys te tamrony robili w japonii teraz przerzucili sie, z produkcja do chin, nie widac roznicy (przynajmniej w porownywaniu obu tych lensow, Tamron Pazurka vs. moj) ale taka lokalizacja moze powodowac wiekszy rozstrzal w ostrosci poszczegolnych egzemplarzy choc to tylko MHO
Chciałbym tylko napisać że mój tamronek na 2,8 i przy dłuższej ogniskowej jest taki dosyć mało kontrastowy i coś nie wierzę że one się aż tak różnią. Ja to widzę dopiero w PS bo na odbitkach to jakoś trudno to zauważyć a pozatym zależy jak kto testuje - na jakiej ogniskowej i co jest dookoła - czy jasno czy ciemniej bo zdjęcie np. przez okno - to też ma znaczenie. Np. w teatrze nie zauważam tego rozmycia prawdopodbnie z powodu małej ilości światła wpadającego do obiektywu. Więc wg. mnie sięnie ma co przejmować takimi detalami bo wystarczy lekkie zwiększenie kontrastu na krzywych i może troszkę wyostrzenie i jest ok a za tą cenę to i tak jest cudo.
Czołem
Odebrałem właśnie Tamrona i machnąłem szybki test. Co sądzicie o wynikach ??
Wszystkie zdjęcia są na ISO 800, bo przy dzisiejszej pogodzie na f8 wychodziły za długie czasy.. Robione z ręki.
f2.8
f4.0
f5.6
f8
Wszystkie oryginalne pliki ( z exifem) są tu:
http://wojtek.dobrucki.pl/cyberfoto/tamron
Ze statywu? bo przy 4.0 wieksze mleko niz 2.8... a to juz dziwne.
z ręki
też się temu f4 dziwię... Ale musze wracać do pracy..
kurde, proponuję nie wrzucać tego typu testów...
była już o tym gadka; że bez odpowiedniego światła, statywu etc. to testy można se o kant (jakikolwiek - może być nawet kuli ;) ) roztrzaskać...