.;) pirDVD net am ein merotkel z oidua ikżeicś ela ,tenalPtneliS
Wersja do druku
.;) pirDVD net am ein merotkel z oidua ikżeicś ela ,tenalPtneliS
:wink: ...am ein oN
Zmiatac na pw z negocjacjami :twisted: .
Dajcie spokoj z lektorem, dosyc podstawowy angielski, niemiecki jest tlumaczony... Ostatecznie trzeba sie uczyc wspolczesnej laciny. Jak sie juz czlowiek pozna podstawy, troche sie otrzaska i najwazniejsze - odwazy i zacznie ogladac w oryginalach (mimo ze moze byc ciezkawo z poczatku, ale potem mozg sam zaczyna lapac, cos jak z jazda na rowerze, pare razy upasc trzeba, a poten nagle wyjdzie), czytac w oryginalach.. to odkryja calkiem nowy swiat. Z jednej strony wiele rzeczy nie ma po polsku, z drugiej te ktore sa, sa znieksztalcone (w 90% przypadkow niedokladne tlumaczenia*... zagluszajacy sciezke lektorzy...).
* Niekoniecznie z winy tlumacza, niektorych rzeczy naprawde nie da sie przetluamczyc, lub nie da sie przetluamczyc wprost, a tlumaczenie naokolo zabija sens.
Fredi masz zupełną rację, ja lubię filmy oglądać bez napisów szczególnie takie z wolniejszym angieslkim mówionym ;) ale czasem chciałoby się oglądnąć film z kimś kto nie umie angielskiego/ma problemy ze wzrokiem i nie jest mu wygodnie czytac napisów/chce się relaksować, patrzeć i słuchać a nie starać się tłumaczyć w locie każde słowo - wtedy z pomocą przychodzi lektor :).
Pozwolę sobie wkeić parę zadań na temat sprzętu jakiego używa Nachtwey
"To photograph the myriad of situations that he encounters, Nachtwey uses heavy-duty cameras produced by Canon as well as their professional series of lenses. Due to his equipment choice, Nachtwey has appeared in a series of Canon camera advertisements. Currently, he uses a Canon EOS-1Ds digital camera as well as an EOS-1V film camera. To process his digital images, Nachtwey uses a PowerBook G4 laptop in the field and a Power Mac G4 as well as an Epson 2200 large format printer in his studio. VII, the photo agency that Nachtwey co-founded, requires that all photographers do their own editing, meaning that Nachtwey’s published images are printed almost exactly as he envisioned, even though he shoots digitally. When Nachtwey shoots film, he uses a variety of 35mm emulsions, both color and black and white"
zauważył ktoś na filmie jakich szkieł używa?
Zdaje sie ze 16-35 i cos staloogniskowego.. nie wiem.. moze 35L lub 24L? W filmie na bank mial 1'ki i 3'ke.
Najlepsze dokumenty świata: Fotograf wojenny
War Photographer
Film dokumentalny, Szwajcaria 2001
czas 60 minut
TVP 2: Środa 00:20 02.08.2006
Reżyser Christian Frei dokonał w filmie niezwykłego zabiegu. Do aparatu fotograficznego Nachtweya umocował miniaturową kamerę. Dzięki temu widz ma szansę ujrzeć świat z perspektywy fotografa. Przez dwa lata kamera stale towarzyszyła Nachtweyowi w pracy. Uzupełniające przekaz wizualny wypowiedzi współpracowników i przyjaciół Nachtweya pozwalają nie tylko śledzić sposób powstawania konkretnych ujęć, ale także dostrzec emocje, jakie każą artyście nacisnąć przycisk aparatu.
OK tylko że my o tym wiemy :) Wcześniej w tym wątku już ktoś anonsował tą projekcję. No i pewna przesada z tym "najlepszym dokumentem świata".Cytat:
Zamieszczone przez dfilip
A ja się przygotowuję do nagrywania ;). Jeszcze godzina, ciekawi mnie jak będzie okrojona wersja TV w stosunku do DVD, mam nadzieję że strasznego miksu nie zrobili 8).