właśnie nie byłem pewien na 100% ale już chciałem to napisać pod czyimś komentarzem, że internetowej prasy nie zamkną bo obowiązuje przecież prawo prasowe :p
Wersja do druku
Ale kto zwrocil ??
Hakerzy łamią dotychczasowe prawo i będą łamać prawo w przyszłości. Żadne ACTA ich nie powstrzyma. A ofiarami walki z wiatrakami będziemy my.
Prawda jest taka, że świadomość ludzi się zmienia. Wielu nauczyło się że najlepszym sposobem na zarabianie jest oferowanie czegoś za darmo. Stwierdzenie za darmo nie istnieje w słowniku korporacji, więc próbują bronić starego systemu, który przestaje działać.
Zamiast się rozwijać, wprowadzamy prawa które nas ograniczą. Nie mogą zapanować nad rozwojem to trzeba go zatrzymać.
Co do Google...
Po przejściu ACTA Google będzie miało duży problem, ponieważ będzie musiało wprowadzić liste domen i IP które będzie blokowane. Jeżeli powstanie nowa strona z nielegalnym oprogramowaniem lub muzyką i google do niej wskaże to będzie łamać prawo... Dlatego też będzie musiał w czasie rzeczywistym odnajdywać takie strony i blokować. Dla tych którzy mają drobne pojęcie jak działa internet, jest oczywiste że takie strony mogą powstawać w setkach w ciągu minuty lub adresy mogą się zmieniać błyskawicznie. Jak ACTA lub SOPA zostałoby podpisane Google praktycznie przestanie istnieć. Chyba, że zostanie zaakceptowane to że google łamie prawo, a to również by nie było dobre.
Hakerzy będą jak byli, wyszukiwarki będą musiały stworzyć od nowa algorytmy wyszukiwania, ISP będą miały obowiązek kontrolowania ruchy w sieci, policja będzie miała prawo i obowiązek przeszukiwać zawartości naszych dysków. Wszystko to tylko dla zwiększenia zysków wielkich wytwórni filmowych i muzycznych.
Ja nie rozumiem poparcia dla ACTA
Ale to tak jakoś było lub miało być za Marksa, Engelsa i Lenina czyli w komunizmie. Jest jedna korporacja posiadająca większość praw do filmów i muzyki. Łatwiej wymusić na dostawcach internetu blokowanie stron z ich utworami niż powodować jakiekolwiek inne kroki, które będą bardziej kosztowne od zysków. Nawet jeśli operatorzy zablokują dostęp do ich legalnych stron to wzrośnie sprzedaż CD i DVD. Razem z rachunkiem za abonament dostaniesz rachunek za to co ściągnąłeś i po krzyku.
...i dla ich zysków zostanie regulowane prawo.